12 Νοεμβρίου 2022

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΜΥΝΗΜΑ Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. ΣΑΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ Πέρασαν κιόλας δύο ολόκληρα χρόνια από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020 και η Σάμος εξακολουθεί  να θρηνεί τα παιδιά της και να προσπαθεί, εναγώνια και  τις περισσότερες φορές μόνη, να επουλώσει τις πληγές της που επιμένουν να παραμένουν ανοιχτές και επικίνδυνες για το Παρόν και για το Μέλλον της.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά τις προκλητικές φιέστες και τις τυμβωρυχίες των πρώτων ημερών , συνεπικουρούμενη και από τους πρόθυμους του Συστήματος, αυτοδιοικητικούς και μη εγκατέλειψε αμαχητί και νωρίς -νωρίς το νησί και τους ανθρώπους του στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και του πολιτικού αμοραλισμού.

Ευτυχώς για μας μέσα στην γενική ατυχία από τις αλλεπάλληλες, ανά την Ελλάδα, φυσικές καταστροφές και ενδεχόμενα από την νεποτική δεισιδαιμονία των κυβερνώντων,  συνέβησαν και αλλού έκτακτα γεγονότα και θεομηνίες και έτσι κοντά στους βασιλικούς ποτίστηκε και η γλάστρα , δηλαδή το πολύπαθο και εγκαταλελειμμένο νησί μας έλαβε την  ανάλογη  αρωγή που δικαιούνταν από την αρχή,  εντελώς ετεροχρονισμένα και μόνο μετά την γενική κατακραυγή για την εναντίον μας αδικία. 

Ο βουλευτής του Νομού μας , φευγάτος από τα πράγματα και βυθισμένος στην Επιστήμη και  στην υψηλή  διακονία της Ιδιωτικής Ιατρικής,  επαίρεται για τα 135 εκατομμύρια Ευρώ που περιμένουν την εκταμίευσή τους από τους σεισμόπληκτους της Σάμου.

Όμως, Κύριε καθηγητά πως είναι δυνατόν  να απορροφηθούν  τα χρήματα αυτά από τους σεισμοπαθείς της Σάμου;, όταν: 

-Η ΔΑΕΦΚ , κεντρική Υπηρεσία διαχείρισης των συνεπειών του σεισμού και των θεομηνιών ανά την Ελλάδα που κρατάει τα κλειδιά του  χρηματοκιβωτίου της Ανασυγκρότησης   υπολειτουργεί σε όλα τα επίπεδα  και μάλιστα  δραματικά.

-Η κοστολόγηση των  εργασιών και των υλικών επισκευής υπολείπεται κραυγαλέα των πραγματικών τιμών παρά την πραγματικά ανεπαίσθητη αλλά για σας γενναιόδωρη πρόσφατη αύξησή της ( μεσοσταθμικά στο 25% περίπου επί  των τιμών του 2011) που δυστυχώς για μας αποτελεί σχεδόν  κενό γράμμα αφού  δεν συνοδεύτηκε ούτε με την  ανάλογη αύξηση του πλαφόν της επιδότησης τόσο για τον Φέροντα όσο και για τον μη Φέροντα  Οργανισμό των κτιρίων ώστε να είναι ουσιαστική.

-Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων στην Μυτιλήνη δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό.

-Περιοχές όπως το Πάνω Βαθύ και ο Τεπές Κοκκαρίου απαιτούν ειδικές νομοθετικές ρυθμίσεις για να ξεπεραστούν οι ιδιαίτερα κοστοβόρες διαδικασίες αποκατάστασης.

-Ιδιοκτήτες σε περιοχές όπως η περί την Παναγία Νέου Καρλοβάσου και εγγύς της προκυμαίας  των λιμένων  Σάμου και Πυθαγορείου  εξακολουθούν να μην απολαμβάνουν ακόμα άρτια και λεπτομερώς  νομοθετημένα  τα  όσα λόγω ειδικών συνθηκών, απότοκων του σεισμού δικαιούνται.

-Τα κονδύλια αποζημίωσης της οικοσκευής των σεισμοπλήκτων παραμένουν εν πολλοίς αδιάθετα αφού οι Δήμοι της Σάμου, βασιλικότεροι του βασιλέως, εκτελώντας εντολές και λειτουργώντας με απόλυτα ασφυκτικό και γραφειοκρατικό τρόπο και απρόσφορα κριτήρια τα επέστρεψαν αντί να τα διαθέσουν στους σεισμοπλήκτους.

Ο σεισμός της Σάμου ανέδειξε για μια ακόμα φορά ότι δεν υπάρχει  σαφές και αυστηρά  νομοθετημένο  κοινό σύστημα αποζημιώσεων των συνεπειών από φυσικές καταστροφές , χωρίς ιδιαίτερες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή ανάλογες με τα προβλήματα τους και όχι  βάσει  του κομματικού  τους βάρους.

Η υποκρισία των Κυβερνώντων και των συνοδοιπόρων τους έφτασε στο απόγειό της, στα ατελείωτα ταξίδια του κεντρικού Συντονιστή και στις όσες  ανά την χώρα πολυκύμαντες εξαγγελίες του.

Αιδώς Αργείοι, κρείττον του λαλείν το σιγάν …

Και σεις οι Ταγοί του τόπου, αντί να παρουσιάζετε ως έχει την θλιβερή κατάσταση της σεισμόπληκτης Σάμου , ενώπιος ενωπίω, στηρίζεστε, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο,  στην κενή και φαιδρή διαπίστωση του Πρωθυπουργού ότι η Σάμος άντεξε και αντί να διεκδικείτε τα δέοντα, ενεργοποιώντας τους πολίτες και την Κοινωνία μας σε ένα ενιαίο, δυναμικό, ρωμαλέο και Ενωτικό  Κίνημα Διεκδίκησης, αρκείστε, τις περισσότερες φορές,  στα ψιχία από την Κυβερνητική Τράπεζα και στην ανταλλαγή δουλοπρεπών φιλοφρονήσεων και αμοιβαίων  επαίνων.

Που είναι αλήθεια η τροποποίηση που υποσχέθηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στη Σάμο  του από το 1929 ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για τα ανεξαρτήτως του σεισμού (τα λεγόμενα ορφανά) υφιστάμενα επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια και η θεσμοθετημένη  χρηματοδότηση των Δήμων από το Κράτος για την καθαίρεσή τους;

Από τα ορφανά ετοιμόρροπα ήταν κι αυτά που σκότωσαν τα παιδιά μας την αποφράδα εκείνη ημέρα του μεγάλου σεισμού και πάμπολλα από αυτά εξακολουθούν να κρέμονται καθημερινά πάνω από τα κεφάλια όλων μας σε ολόκληρο το νησί ...

Γιατί δεν εφαρμόζονται, δύο ολόκληρα χρόνια μετά, οι ομόφωνες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου:

-για την ίδρυση και λειτουργία άρτιων και μόνιμων Γραφείων της ΔΑΕΦΚ στο νησί μας;

-για τον διορισμό τοπικού συντονιστή με αποφασιστικές αρμοδιότητες και ανάλογο  επιτελείο ;

-για αποζημιώσεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών;

-για την στήριξη της Σχολικής Στέγης όλων των βαθμίδων;

-για την αποκατάσταση του μνημειακού αποθέματος και των λατρευτικών χώρων όλων ανεξαίρετα των ιστορικών περιόδων του νησιού;

-που είναι οι ενημερωτικές ημερίδες και τα εκπαιδευτικά Σεμινάρια, επιτόπια ή διαδικτυακά, για τους Μηχανικούς  και τους Υπηρεσιακούς παράγοντες της Αντιπεριφέρειας και των Δήμων του Νομού μας σε μια εκ του σύνεγγυς και σε βάθος προσέγγιση και ταχύτερη επίλυση των προβλημάτων;

-Που είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών επιδότησης ενοικίου αντί της αβελτηρίας της Κυβέρνησης που κρατά ομήρους τους ανέστιους συμπολίτες μας;

-Που είναι η απαλλαγή από την επιστρεπτέα προκαταβολή των σεισμόπληκτων της Σάμου για λόγους ισοτιμίας αλλά και ουσίας όπως ίσχυσε και καλώς στους πυρόπληκτους της Βόρειας Εύβοιας; 

-Που είναι η ανάθεση του Στρατηγικού Σχεδιασμού  (master plan) της  Ανασυγκρότησης της μετά τον σεισμό Σάμου, σε συνεργασία της Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης και των Παραγωγικών και Κοινωνικών Φορέων με αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων και με την εφαρμογή πολιτικών που θα στηρίζουν τον Άνθρωπο και τις ανάγκες του σε συνθήκες υψηλής Πολιτικής Προστασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αειφορίας;

Δυστυχώς δεν προχωράει τίποτε από όλα αυτά και η Κοινωνία υποφέρει παρά την τεχνητή και επίπλαστη ευφορία των Αρχόντων μας.

Όταν ευημερούν οι αριθμοί και πάσχουν οι άνθρωποι υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα.

Και το πρόβλημα αυτό έχει μια και μοναδική λύση, την Κυβερνητική Αλλαγή.