29 Αυγούστου 2022

Σύσκεψη για την καθυστέρηση του μεταφορικού ισοδύναμου

 


Κάλεσμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου στους φορείς την Τρίτη 30 Αυγούστου
Σε σύσκεψη για την καθυστέρηση του μεταφορικού ισοδύναμου, αλλά και τη στήριξη των νησιών καλεί τους φορείς το 13ο Περιφερειακό Τμήμα του Οικονομικού Επιμελητηρίου στα γραφεία του στη Μυτιλήνη την Τρίτη 30 Αυγούστου στις 7 το απόγευμα.
Συγκεκριμένα το κάλεσμα αναφέρει τα εξής:


«Όπως είχαμε επισημάνει και σε προηγούμενη ανακοίνωση μας, η θεσμοθέτηση του
Μεταφορικού Ισοδύναμου αποτελεί μια θετική και οφειλόμενη ενέργεια της Πολιτείας προς τους χειμαζόμενους κατοίκους της Περιφέρειας μας όπως και άλλων νησιωτικών περιοχών.
Παρατηρούμε δυστυχώς μια ακατανόητη κυβερνητική κωλυσιεργία στην έγκαιρη
υποστήριξη του μέτρου που η ίδια επεξέτεινε και σε άλλες ,ιδιαίτερα αναπτυγμένες
Περιφέρειες όπως η Περιφέρεια Κρήτης. Μια επέκταση που επέδρασε αρνητικά στις
διαθέσιμες πιστώσεις για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της αρχικής εφαρμογής του μέτρου.
Έτσι χρειάστηκε σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος για την πληρωμή του Μεταφορικού
Ισοδύναμου Επιβατών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022 ενώ παράλληλα παραμένει κλειστή η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων για το πρώτο εξάμηνο από τις επιχειρήσεις.
Ως Οικονομικό Επιμελητήριο είχαμε στηρίξει όχι απλά την συνεπή εφαρμογή από την Κυβέρνηση του σημαντικού αυτού οικονομικού μέτρου αλλά προτείναμε και την επέκτασή του στους ημεδαπούς επισκέπτες της Περιφέρειας μας πράγμα που θα ενίσχυε σημαντικά τον εσωτερικό της τουρισμό.
Με αφορμή τις τελευταίες καταστρεπτικές πυρκαγιές στην ευρύτερη περιοχή των
Βατερών θεωρούμε δίκαιη την επέκταση του μέτρου PASS και στα Βατερά όπως αυτό εφαρμόζεται σε Βόρεια Εύβοια και Σάμο με στόχο την οικονομική στήριξη της τουριστικής δραστηριότητας στην πολύπαθη αυτή περιοχή.
Με τις παραπάνω ανησυχίες θεωρούμε επιβεβλημένο να υπάρξει μια συλλογική
αντίδραση των οικονομικών και κοινωνικών φορέων της Περιφέρειας μας με αντικείμενο τόσο την πιστή εφαρμογή των προβλέψεων του Μεταφορικού Ισοδύναμου όσο και άλλων ζωτικών θεμάτων της Περιφέρειας όπως ενδεικτικά αναφέρουμε την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και στα μικρότερα νησιά της.
Για το σκοπό αυτό καλούμε τους παραπάνω φορείς της Περιφέρειας μας σε σύσκεψη την Τρίτη 30 Αυγούστου 2022 στις 7.00 μ.μ. στα Γραφεία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Ελ. Βενιζέλου 6β.»
ΠΗΓΗ https://www.stonisi.gr/