Στην πυρόπληκτη Λέσβο ο Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης χρηματοδότησε άμεσα με 750.000 Ευρώ τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και επιπρόσθετα ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών άλλα 5.000.000 Ευρώ για έργα στις πληγείσες περιοχές , ο οικείος Δήμαρχος Βέρρος αιτείται 1.020.000 Ευρώ και ανάλογα κινείται και ο εκ συμπαθείας κηρυχθείς αλλά μηδέποτε καείς Δήμος Μυτιλήνης.
Στοχευμένα επίσης και προς την αυτή κατεύθυνση δραστηριοποιούνται η Διεύθυνση Δασών Λέσβου και άλλες αρμόδιες και συναρμόδιες Υπηρεσίες καθώς και με άριστο συντονισμό κοινωνικοί και παραγωγικοί φορείς του τόπου.
Στην Λέσβο αγωνιούν και αγωνίζονται για τα πατρογονικά τους που καταστράφηκαν για να τα ξαναδούν να ξαναζωντανεύουν.
Στην Σάμο και για την Σάμο μέχρι στιγμής άκρα του Τάφου σιωπή.
Οι ενέργειες της Διεύθυνσης Δασών στην πυρόπληκτη Βρίσα
Φώτης Κράλλης: «Πρωταρχικός στόχος είναι η στερέωση του εδάφους»
Σε ότι έχει να κάνει φωτιά της 23ης Ιουλίου 2022 σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δασών Λέσβου, Φώτη Κράλλη ήδη έχει απαγορευθεί το κυνήγι στην περιοχή, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να κηρυχθεί αναδασωτέα η έκταση προκειμένου να κατοχυρωθεί η νομική προστασία της έκτασης. Επιπλέον η Διεύθυνση Δασών είναι σε επαφή με το αρμόδιο Υπουργείο για τον προγραμματισμό των αντιδιαβρωτικών -αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία θα εκτελεστούν στις δασικές εκτάσεις. Προς το παρόν έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για την σύνταξη της μελέτης του έργου. Τα αντιδιαβρωτικά έργα όπως εξηγεί ο κ. Κράλλης έχουν να κάνουν με την αξιοποίηση της καμένης βιομάζας προκειμένου να καλυφθούν οι καμένες επιφάνειες και να προστατευτεί το έδαφος από την διάβρωση τονίζοντας ότι αυτές οι εργασίες αποτελούν το πρώτο βήμα που θα πρέπει να γίνει, μετέπειτα θα ακολουθήσει η αναδάσωση. «Πρωταρχικός στόχος είναι η στερέωση του εδάφους» είπε τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες εργασίες θα γίνουν άμεσα με διαδικασίες εξπρές, όπως τις χαρακτήρισε, μετά την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έκανε δε ξακάθαρο ότι οι εργασίες αυτές θα γίνουν στα δασικά τμήματα για τα οποία είναι υπεύθυνη η υπηρεσία και όχι τα αγροτικά. «Θα προστατέψουμε την περιοχή από την διάβρωση με την μέγιστη χρηματοδότηση που θα μας δοθεί από το υπουργείο» επισήμανε.
Τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό το μέγεθος της καμένης δασικής έκτασης που εκτίνεται εντός των 23.000 στρεμμάτων που κάηκαν συνολικά. Εκτιμάται ότι ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση των έργων είναι της τάξεως του 1εκ. ευρώ ωστόσο αυτό θα γίνει ξεκάθαρο μετά την σύνταξη της μελέτης.