4 Μαρτίου 2022

Στρατηγός Τζούμης: Τρία θέματα θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία

 


Η αιγιαλίτιδα ζώνη, η τεχνική υποστήριξη οπλικών συστημάτων ανατολικής προέλευσης και τα περί «μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος»
Την προσωπική του εκτίμηση σχετικά με την πολεμική κατάσταση στην Ουκρανία καταθέτει ο ο κ. Λάμπρος Τζούμης, αντιστράτηγος ε.α. και διατελέσας σε καίριες θέσεις στον τομέα της Άμυνας*

Συγκεκριμένα αναφέρει: 

 

Να ξεκαθαρίσω κατ΄ αρχάς ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι μια ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που πρέπει να καταδικαστεί από όλους. Αυτό γιατί τις τελευταίες μέρες πολύ εύκολα κάποιοι κολλάνε την ταμπέλα του ρωσόφιλου, ουκρανόφιλου, κ.λπ. Απλά με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα και με δεδομένο ότι όπως και να εξελιχθούν η Ρωσία θα υπάρχει και την επόμενη μέρα προβληματίζομαι σχετικά με τα εξής θέματα, που θα αντιμετωπίσει στο μέλλον η χώρα μας :

Σε σχετική ερώτηση στην εκπρόσωπο τύπου της Ρωσίας για τυχόν επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από την Ελλάδα είχε δηλώσει : «Το άρθρο 3 της Σύμβασης Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας προβλέπει ότι κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίζει το πλάτος της χωρικής του θάλασσας έως τα 12 ναυτικά μίλια».. Ελπίζω στο μέλλον να ακούσουμε ανάλογες δηλώσεις και από τη Δύση.

Η τεχνική υποστήριξη οπλικών συστημάτων ανατολικής προέλευσης που χρησιμοποιούμε μεταξύ αυτών και το πυραυλικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300 θα συνεχιστεί απρόσκοπτα από τη Ρωσία ή σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει παροχή αντίστοιχων οπλικών συστημάτων δωρεάν από τη Δύση.

Στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών που η Τουρκία θέτει ως δήθεν απειλή για την ασφάλεια της κατ΄ αντιστοιχία με την ανασφάλεια που δηλώνει ότι αισθάνεται η Ρωσία από την ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, θα υπάρξει ξεκάθαρη τοποθέτηση από τη Δύση χωρίς αστερίσκους και δηλώσεις περί «μείωσης του στρατιωτικού αποτυπώματος».

https://www.pentapostagma.gr/