Σιγοκαίει μεγάλη "φωτιά" στα Βαλκάνια -Ο Πούτιν δημιουργεί την δική του σφαίρα επιρροής και πιθανόν να μην περιοριστεί στο ουκρανικό έδαφος
Οαναπληρωτής υπουργός άμυνας του Κοσσυφοπεδίου, Shemsi Syla, δήλωσε ότι η Σερβία καλεί τους Σέρβους πολίτες που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, οι οποίοι είναι έφεδροι του σερβικού στρατού, να είναι έτοιμοι σε περίπτωση σύγκρουσης.
Η ομολογία του έγινε στην εκπομπή «Frontal» στο κανάλι Τ7, και αφορά σαφώς πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών της χώρα του.
Ο ίδιος τόνισε με σοβαρότητα της θέσης που κατέχει ως υπουργός άμυνας, ότι “η Σερβία κινητοποιεί εφέδρους της στο Κόσοβο”.
«Έχουμε πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Σερβία κινητοποιεί ακόμη καλεί Εφέδρους που ζουν στο Βόρειο Κοσυφοπέδιο.
Έχουμε συγκεκριμένες περιπτώσεις που στάλθηκαν φύλλα κατάταξης, τα οποία απευθύνονται σε Σέρβους πολίτες που ζουν εδώ, και αφορούν Σέρβους που ζουν σε Leskovac, Nis, Vraja", είπε ο Σύλα.
«Τους προσκαλούν εγγράφως (στο σερβικό στρατό), με αναφορά στα καθήκοντα, τους προειδοποιούν να είναι στην ώρα τους, ώστε να παρουσιαστούν έγκαιρα. Αυτά λένε οι Σέρβοι πολίτες που ειδοποιήθηκαν από τους Σέρβους στρατιωτικούς που είναι επικεφαλής της εφεδρείας των σερβικών ενόπλων δυνάμεων. Έχουμε πολλές πληροφορίες. Δεν έχουμε πληροφορίες εάν καλούνται οι Σέρβοι στρατιώτες που ανήκουν στις ένοπλες δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου KSF», πρόσθεσε ο ίδιος.
Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι ισχύει για το θέμα αυτό από την σερβική πλευρά, και αναμένουμε σαφέστατα ανακοινώσεις, αλλά πιθανότατα το Βελιγράδι να εκτιμά ότι μετά την κίνηση της Πρίστινα να δηλώσει με αίτημα της της συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, θα μεταβάλλονταν το υπάρχον καθεστώς της αποσχισθείσας πρώην σερβικής επαρχίας, κάτι που δεν αποδέχεται η Σερβία, η οποία όπως είναι γνωστό έχει την ρωσική βοήθεια στο ζήτημα αυτό.
Επίσης οι Σέρβοι πιθανόν να εκτιμούν ότι η κατάσταση στο σερβικό τμήμα της Βοσνίας, όπως έχουμε τονίσει από το pentapostagma.gr, θα επιδεινωθεί και άλλο, διότι και εκεί, το Σεράγεβο θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι που η Ρωσία δια στόματος Πούτιν δεν θα επιτρέψει για τους Σερβοβόσνιους έπειτα από μυστική συμφωνία Ντόντικ-Πούτιν πριν ένα χρόνο.
Επίσης ο πόλεμος στην Ουκρανία, μπορεί να επεκταθεί και στα Βαλκάνια με διάφορες αφορμές και αιτίες, ειδικά όταν η Ρωσία έχει δηλώσει ότι οι πύραυλοι του ΝΑΤΟ σε βάση στην χώρα αυτή απειλούν την Κριμαία.
Δραματική δήλωση Βούτσις στο σερβικό έθνος για την ένταξη του Κοσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ και την αποπομπή της Ρωσίας από τον ΟΗΕ
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, απευθύνθηκε στο σερβικό έθνος και παραπονέθηκε για την πίεση που υπάρχει στην χώρα του ( να διαλέξει στρατόπεδο), τονίζοντας ότι ένας από τους κινδύνους είναι η ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τον ΟΗΕ.
Σύμφωνα μ την εφημερίδα metro τόνισε : «νομίζω ότι αυτή είναι μόνο η αρχή, η πίεση στη χώρα μας θα είναι εξαιρετική, ενώ υπάρχουν παγίδες που έχουν ετοιμάσει για τη Σερβία και επεξεργάστηκαν κάποιοι.
«Περιμένω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν κάποιες παγίδες για τη Σερβία. Είδατε πώς οι Αλβανοί υπέβαλαν την αίτηση τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, το είδατε, μάθετε τώρα ότι τους στηρίζει ως μεγάλη δύναμη η Τουρκία.
Μία από τις πρωτοβουλίες, θα είναι ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τον ΟΗΕ. Για αυτό σκοπεύουν να επικαλεστούν το άρθρο 6 και να ξεκινήσουν μια συζήτηση επί αυτού. Αυτό αφήνει περιθώρια για αλλαγή του ψηφίσματος 1244 και μετά από αυτό δεν θα έχουμε πλέον νομική βάση και ακολουθεί την αποδοχή της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου», είπε ο Βούτσιτς , εντείνοντας την ανησυχία ότι κάποιοι θέλουν στην δύση να τελειώνουν με Κοσσυφοπέδιο και σερβοβόσνιους τώρα, διότι μετά θα είναι αργά.
Ρωσικοί και αμερικανικοί κύκλοι φέρονται να έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους στην περιοχή των Βαλκανίων με στόχο να επαναβεβαιώσουν την επιρροής τους, ειδικά σε Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία (σερβικό κομμάτι) αλλά και αλλού, ενόψει της πολιτικής, οικονομικής και πιθανόν αμυντικής “σύγκρουσης” τους.
Πρόσφατα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Κρεμλίνου, όπως το πρακτορείο ειδήσεων Σπούτνικ, δημοσίευσαν ένα φυλλάδιο που παρουσίαζε έναν χάρτη της Σερβίας, ο οποίος έδειχνε το πως διαμελίστηκε η χώρα αυτή μετά τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.
Το ίδιο φυλλάδιο αναφέρει ότι «η Αμερική προετοιμάζει μια σημαντική επιστροφή στα Βαλκάνια, και το μόνο που δεν έχει αποφασιστεί είναι το ως σημείο εκκίνησης. Οι Αμερικανοί είναι ανάμεσα σε Σεράγεβο ή Πρίστινα "ως σημείο εκκίνησης, διότι εξαρτάται από το παγκόσμιο σχέδιο τους".
Ο Ζόραν Μίλιβογιεβιτς, πρώην Σέρβος διπλωμάτης, τονίζει ότι η Αμερική δεν έχει κανένα πλεονέκτημα στα Βαλκάνια όταν πρόκειται για το Κοσσυφοπέδιο ή τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, επειδή τα βλέπει ως μέρος ενός ενιαίου “πακέτου προβλημάτων” με στρατηγικό στόχο να τα συμπεριλάβει στην δική της κοσμοθεωρία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιλέξουν τη Βοσνία ως αφετηρία της επιστροφή τους στην περιοχή μόνο εάν την θεωρούν ευκολότερο θέμα.
Εν τω μεταξύ, ο Σέρβος πολιτικός επιστήμονας από τη Μπάνια Λούκα και ενθουσιώδης φίλος του Πούτιν, Άντζελκο Κοζομάρα, είναι πεπεισμένος ότι σε κάθε πιθανό σχέδιο των ΗΠΑ στην χώρα αυτή, οι Σέρβοι της Βοσνίας θα είναι έτοιμοι για πόλεμο.
Η ουσία είναι ότι ΗΠΑ-Ρωσία πιθανόν λέμε, να ετοιμάζονται να συγκρουστούν στα Βαλκάνια για μία ακόμη φορά, αφού έχουν αφήσει πολλά και εκκρεμή ζητήματα από τις δύο επεμβάσεις του ΝΑΤΟ το 1995 και το 1999.
https://www.pentapostagma.gr/