1 Σεπτεμβρίου 2020

Συναγερμός για κρούσματα σε δομές


Συναγερμό προκάλεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες η εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού σε δύο δομές το προηγούμενο διήμερο στην Αττική. Πρόκειται για έναν οίκο ευγηρίας στο Μοσχάτο, που τέθηκε σε καραντίνα όταν διαγνώσθηκε θετική στον κορωνοϊό εργαζόμενη εκεί, και για δομή φιλοξενίας ανηλίκων στον Βύρωνα, όπου έπειτα από έλεγχο του ΕΟΔΥ εντοπίσθηκαν 28 κρούσματα, καθώς βρέθηκαν θετικοί 8 εργαζόμενοι και 20 φιλοξενούμενοι.
Συνολικά, στα 183 προσδιορίστηκαν τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα χθες, 31 Αυγούστου. Εξ αυτών, τα δέκα εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Από τα 173 εγχώρια κρούσματα, τα 46 συνδέονται με συρροές, 12 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ 10 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Συγκεκριμένα, 107 κρούσματα εντοπίζονται στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων 44 συνδέονται με γνωστές συρροές και 6 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας, και εννέα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 4 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα: ένα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ένα στην Π.Ε. Αχαΐας, ένα στην Π.Ε. Γρεβενών, ένα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων, ένα κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου, οκτώ στην Π.Ε. Ημαθίας (εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές), δύο στην Π.Ε. Ηρακλείου, έξι στην Π.Ε. Ιωαννίνων (εκ των οποίων 4 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα), τρία στην Π.Ε. Καβάλας, εννέα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 8 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ένα στην Π.Ε. Κορινθίας, επτά στην Π.Ε. Κυκλάδων, τρία στην Π.Ε. Λέσβου, δύο στην Π.Ε. Πέλλας, ένα στην Π.Ε. Φλώρινας, τέσσερα κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων, ενώ έξι κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων πανελλαδικά ανέρχεται σε 10.317, εκ των οποίων το 55,6% άνδρες. Εξ αυτών, 2.089 (20,2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.570 (44,3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Τριάντα έξι συμπολίτες μας, με μέση ηλικία τα 69 έτη, νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή διασωληνωμένοι. Δέκα εξ αυτών, δηλαδή 27,8%, είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 94,4%, των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 153 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, χθες ανακοινώθηκαν τέσσερις θάνατοι, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 266 σε όλη τη χώρα – 96 (36,1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95,9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Αργότερα, ωστόσο, γνωστοποιήθηκε ότι υπέκυψε ακόμη ένας ηλικιωμένος που νοσηλευόταν στα Χανιά.

Στο μεταξύ, αυστηρά μέτρα τέθηκαν χθες σε ισχύ για το Ηράκλειο Κρήτης κατά την έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Αποφασίστηκε η αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως πάρτι, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, καθώς και απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των εννέα ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο. Ακόμα, στην εστίαση, ο ανώτατος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι ορίζεται στους τέσσερις, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού οπότε επιτρέπονται έξι άτομα. Η δε χρήση μάσκας στο Ηράκλειο είναι υποχρεωτική και σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους.
Καθημερινή