31 Αυγούστου 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΛΑ.Σ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΤ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ Κ.Υ.Τ - ΦΥΛΑΚΗΣ ΣΤΟΥ ΖΕΡΒΟΥ

Τα σχέδια που ανακοίνωσε την Πέμπτη 27-8-2020 στο δημοτικό συμβούλιο ο υπουργός Μετανάστευσης,  για το νέο ΚΥΤ στου Ζερβού,
(250 στρέμματα, με 1500 άτομα γενικού πληθυσμού, 600 ευπαθών ομάδων και 900 νεοεισερχόμενων, παραβατικών και υπό απέλαση), επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις μας ότι ετοιμάζουν μια τεράστια φυλακή της Ευρωπαϊκής Ένωσης χιλιάδων ανθρώπων, με πρόβλεψη να μείνει στο εξής και για πάντα στο νησί.
Ο κ. Μηταράκης υλοποιώντας την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και της Ε.Ε., πολιτική την οποία υπηρέτησε ενεργά και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις , παρουσιάζοντας μια σχεδόν  ειδυλλιακή κατάσταση που δεν έχει καμιά σχέση με τη πραγματικότητα.

Οι 3000 φυλακισμένοι, εύκολα γίνονται πολλοί περισσότεροι ανάλογα με το προσφυγικό ρεύμα που θα προκύπτει από τους πολέμους και τις επεμβάσεις στη περιοχή που σχεδιάζουν το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ για να επικρατήσουν των ανταγωνιστών τους. Και οι ελεύθεροι χώροι με αθλοπαιδιές κλπ, εύκολα μετατρέπονται σε χώρους εγκατάστασης και άλλων κοντέϊνερς και σκηνών. Επιπλέον πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο και νέων επεκτάσεων, όταν προκύψει ανάγκη.
Όσον αφορά τα συστήματα υψίστης ασφαλείας τα οποία παρουσίασε ως πανάκεια, απλώς υπογραμμίζουν τις παραπάνω διαπιστώσεις, ως προς τις επιδιώξεις.
Το νέο ΚΥΤ- φυλακή υψίστης ασφαλείας, καθώς και τα μέτρα αποτροπής  για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση, πέρα από το γεγονός ότι τιμωρούν τα θύματα αθωώνοντας τους πραγματικούς ενόχους για το ξεριζωμό και την προσφυγιά,  δεν είναι παρά η πίεση του ελατηρίου προς τα κάτω, χωρίς να υπολογίζουν ότι το ελατήριο έχει και αντίρροπη κίνηση με πολλαπλάσια δύναμη.
Τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ «φυλάει τα σύνορα» από τους πρόσφυγες και την ίδια στιγμή προχωρά βήμα – βήμα  (με τις συμφωνίες για τις ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο), προκειμένου να βάλει στο «χειρουργικό κρεβάτι» το Αιγαίο για την συνδιαχείριση με την Τουρκία, που επιτάσσουν τα συμφέροντα των πετρελαϊκών μονοπωλίων και των «συμμάχων» μας στην Ε.Ε και το ΝΑΤΟ.

Τεράστιες ευθύνες για το μέλλον του νησιού μας αλλά και απέναντι στη στοιχειώδη δικαιοσύνη για τα θύματα των πολέμων και της εξαθλίωσης, αναλαμβάνει η δημοτική αρχή που δηλώνει ευχαριστημένη από τη κατασκευή του νέου ΚΥΤ, εγκαταλείποντας ακόμη και την κάλπικη «κόκκινη γραμμή» των 1500 ατόμων, που εξαρχής είχαμε καταγγείλει. Εξίσου σοβαρές ευθύνες έχουν και οι άλλες παρατάξεις που προσυπέγραψαν ουσιαστικά την κατασκευή νέου ΚΥΤ, με προεξάρχουσα τη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία προσπάθησε να ξεπλύνει την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης με το εφεύρημα του «μικρότερου κακού» των 1500 φυλακισμένων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση
απόμεινε η μόνη παράταξη που με συνέπεια υποστήριξε και υποστηρίζει ότι η μόνη λύση είναι: Το κλείσιμο της αθλιότητας του Βαθιού. Ο άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα προς τις χώρες που επιθυμούν να πάνε. Η ακύρωση κατασκευής και λειτουργίας του νέου ΚΥΤ. Η 100% αποζημίωση (και όχι τα ψίχουλα που δίνει η κυβέρνηση)των κατοίκων που έχουν υποστεί ζημιές από τον μακροχρόνιο εγκλωβισμό. Η διεκπεραίωση στο εξής όλων των διαδικασιών υποδοχής, καταγραφής και υποβολής αιτήσεων ασύλου μέσα στη Τουρκία, ως χώρα πρώτης εισόδου, με ευθύνη του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Καλούμε το λαό της Σάμου,
να αγωνιστεί μαζί μας σ’ αυτή τη κατεύθυνση, να μην νομιμοποιήσει στη συνείδησή του τη μετατροπή των νησιών μας σε φυλακές της Ε.Ε και να παλέψει ανυποχώρητα για την ακύρωση-ανατροπή αυτής της απάνθρωπης για τους πρόσφυγες  και καταστροφικής για το τόπο μας, πολιτικής.