28 Αυγούστου 2020

Η κοροϊδία στους Σαμιώτες πάει σύννεφο εκτός των άλλων δομών στο ΚΥΤ Ζερβού θα λειτουργήσει και τζαμί




Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός ρωτήθηκε και για την ύπαρξη τζαμιού λέγοντας ότι δεν θα είναι το τζαμί που ξέρουμε όλοι με μιναρέ αλλά απλή μεγάλη αίθουσα ...



Προσκεκλημένος στο Δημοτικό Συμβούλιο Ανατολικης Σάμου, ήταν σήμερα Πέμπτη 27.08.2020, o Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης.


Ο Υπουργός επεσήμανε πως από την προηγούμενη επίσκεψή του στο νησί, μειώθηκαν οι διαμένοντες στο ΚΥΤ κατά 37%, σημειώνοντας ότι η μείωση των ροών στη Σάμο υπερβαίνει το 95% τους τελευταίους μήνες, ενώ παράλληλα ενημέρωσε πως μετά τα Χριστούγεννα θα υπάρχουν μόνο εκατοντάδες διαμένοντες.



Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε πως έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός αποφάσεων ασύλου,  με τον Δήμο Ανατολικής Σάμου να λαμβάνει το ποσό του 1.700.000€ καθώς και ότι έχουν εγκριθεί τρία μεγάλα έργα από το πρόγραμμα αλληλεγγύης.



Επιπλέον ανέφερε πως μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουν πάρει ΚΥΑ οι αποφάσεις για τις αποζημιώσεις των κατοίκων της  πόλης της Σάμου, που έχουν υποστεί ζημιές από πρόσφυγες ή μετανάστες.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο Δήμος θα λάβει το ποσό των 100.000€ μέχρι τώρα, το οποίο θα το διανείμει στους αιτούντες αποζημίωσης βάση των ζημιών που υπέστησαν τα προηγούμενα χρόνια λόγω της μεταναστευτική κρίσης.  Ενώ το ίδιο ποσό θα λάβει και ο δήμος Δυτικής Σάμου.



Η ΔΟΜΗ ΣΤΗ ΖΕΡΒΟΥ


Ο Υπουργός διαβεβαίωσε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει κλείσει η δομή στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή υπερδομή στη περιοχή Ζερβού αντί να είναι συνολικής χωρητικότητας 1.500 ατόμων θα είναι  3.000 κάτι που εναντιώνεται στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία μιλούσε για 1.500 διαμένοντες (κόκκινη γραμμή).

Η νέα δομή σύμφωνα με τον υπουργό  θα υπάρχει εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΚΥΤ όπου ο διοικητής θα είναι υπεύθυνος για το ωράριο εξόδου των μεταναστών, και θα αποτελείται από χώρους φιλοξενίας για μητέρες και παιδιά (450 θέσεις) χώρο για ασυνόδευτα παιδιά (150 θέσεις) ενώ 1.500 θέσεις θα υπάρχουν για τον γενικό πληθυσμό του κέντρου. Το Προ.Κε.Κ.Α. της νέας δομής θα είναι χωρητικότητας 900 θέσεων απο 300 που αρχικά είχε ανακοινωθεί .

Η νέα δομή θα είναι διπλά περιφραγμένη, θα διαθέτει υγειονομικούς χώρους ( ιατρεία κλπ) χώρους διοίκησης, άπλετο κοινόχρηστο χώρο για τους διαμένοντες, χώρους αναψυχής, γήπεδα και καταστήματα των οποίων την εκμετάλλευση θα έχει ο δήμος Ανατολικής Σάμου και τα έσοδα θα πηγαίνουν εκεί από τις ενοικιάσεις των χώρων.

Στην νέα δομή σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Μηταράκη, θα υπάρχουν μπάρες ελέγχου και για να περάσει κάποιος θα πρέπει να έχει ειδική ταυτότητα που θα εκδοθεί (εργαζόμενοι  διαμένοντες και εθελοντές), ενώ θα χρειάζεται και δακτυλικό αποτύπωμα προκειμένου να ταυτοποιούνται αμέσως.



Μετά το πέρας του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

“Βρέθηκα για άλλη μία φορά στο δημοτικό συμβούλιο Ανατολικής Σάμου για να συζητήσουμε την μεταναστευτική κρίση. Σε ένα διαφορετικό κλίμα από την προηγούμενη επίσκεψη. Η μείωση των ροών στη Σάμο υπερβαίνει το 95% τους τελευταίους μήνες, το 40% των διαμενόντων στο Βαθύ έχει φύγει, καθώς και ετοιμαζόμαστε να κλείσουμε την δομή που λειτουργεί εντός αστικού ιστού. Με σχέδιο ανακτούμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού” .

Νωρίτερα είχε σειρά συναντήσεων με τον αντιπεριφερειάρχη του νησιού, Βασίλειο Πανουράκη, το δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γεώργιο Στάντζο, το μητροπολίτη Σάμου, Iκαρίας και Κορσεών , Ευσέβιο, και τον Κεντρικό Λιμενάρχη Σάμου, αντιπλοίαρχο Δημήτρη Τσινιά.