28 Αυγούστου 2020

ΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΏΝ ΑΝΗΣΥΧΟΎΝ, ΑΝΗΣΥΧΟΎΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΊΣ. Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΆΛΛΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ


Η ΠΒΑ βρίσκεται στη τελευταία θέση των περιφερειών της ΕΕ σε ΑΕΠ και σε ανταγωνιστικότητα. Η φθίνουσα-αποκλίνουσα πορεία των νησιών, ακόμη και από τις ελληνικές περιφέρειες, είναι μακρόχρονη, αλλά εντάθηκε από την εποχή της κρίσης και μετά γιατί μειώθηκε η ροή δημόσιου χρήματος που «συντηρούσε» μέχρι τότε μια επίπλαστη κατάσταση ευημερίας.
Η κατάσταση των νησιών σήμερα είναι τραγική με βάση όλα τα δεδομένα που υπάρχουν:

Η παραγωγή νέου πλούτου (ΑΕΠ) είναι περιορισμένη. Μόλις 16% παράγεται από τους εξαγωγικούς κλάδους (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, μεταποίηση, τουρισμό). Επιπλέον
Οι αγρότες ανησυχούν γιατί οι τιμές των προϊόντων που παράγουν είναι κάτω από το κόστος
Οι κτηνοτρόφοι ανησυχούν για τη χαμηλή τιμή γάλακτος
Οι τυροκόμοι ανησυχούν γιατί πρέπει να κρατάνε τις τιμές χαμηλά για να είναι ανταγωνιστικοί
Οι τουριστικοί επιχειρηματίες βρίσκονται για μια ακόμη χρονιά σε κρίση και οι οικονομικές αντοχές των επιχειρήσεων έχουν χαθεί
Η Ανεργία, η Μετανάστευση και η Γήρανση του πληθυσμού είναι εντονότερες από κάθε άλλη περιφέρεια της χώρας
Τα φώτα επιχειρήσεων και σπιτιών κλείνουν στα νησιά. Τα νησιά δεν είναι ελκυστικά για εγκατάσταση επιχειρήσεων και παραμονή ενεργού πληθυσμού και ειδικά εκπαιδευμένων νέων.
Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ανησυχούμε γιατί βλέπουμε τις κινήσεις σας, ενώ το ίδιο κάναμε και σε όλη τη προηγούμενη 5ετία με τον τρόπο που λειτουργούσε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή της κας Καλογήρου. Με τις δοκιμασμένες αλλά εκ του αποτελέσματος αποτυχημένες πρακτικές, δεν θα έχουμε αλλαγή πορείας.
Ανησυχούμε όταν βλέπουμε, ειδικά εσάς κε Πρύτανη, να προσλαμβάνετε για συμβούλους και συνεργάτες σας όχι εξειδικευμένα άτομα αλλά τους «ανθρώπους που σας στήριξαν στις εκλογές». Ανησυχούμε όταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης έχει ως Εκτελεστικό Γραμματέα επιστήμονα, διδάκτορα Μηχανικό Οικονομίας και Διοίκησης και εσείς Γυμναστή. Αν εσείς μετά από μια ζωή στον ακαδημαϊκό χώρο συμπεριφέρεστε με τέτοια απαξίωση στους νέους που εκπαιδεύουμε στα Πανεπιστήμια, τότε πραγματικά ανησυχούμε πολύ.
Ανησυχούμε πολύ βλέποντας τη κατάσταση που επικρατεί στον διοικητικό μηχανισμό της Περιφέρειας που εκτός που είναι αποδεκατισμένος λειτουργεί στο 30% της δυναμικότητας του εξ αιτίας του τρόπου που εσείς τον διοικείτε πχ μετακινώντας υπαλλήλους και ορίζοντας προσωρινούς προϊσταμένους, όπως έκανε και η προκάτοχος σας, χωρίς να φτιάξετε έναν σύγχρονο οργανισμό με βάση την αναπτυξιακή στόχευση. Και μην απορείτε, όπως έκανε η κα Καλογήρου, γιατί οι υπάλληλοι προσπαθούν να μεταταχθούν όπου μπορούν.
Ανησυχούμε για την μη απορρόφηση πόρων τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από το ΠΔΕ. Ανησυχούμε για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση με πρόσχημα τον COVID πήρε χρήματα από τη Περιφέρεια μας και δεν αντιδράσετε. Ανησυχούμε ακόμη για τη προετοιμασία που δεν έχετε κάνει για το νέο ΕΣΠΑ και το ΕΠΑ.
Ανησυχούμε για την έλλειψη διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους πλην ελαχίστων κατά τόπους εξαιρέσεων. Δεν συστήσατε την ΠΕΔ όπως λέει ο νόμος για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό, αλλά συζητάτε τα προβλήματα στα καφενεία ισχυριζόμενος ότι έτσι «ακούτε τους πολίτες». Ανησυχούμε γιατί εμείς ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ σας «αναγκάσαμε» να κάνετε τη σημερινή συνάντηση.
Ανησυχούμε γιατί από τον προηγούμενο Απρίλιο σας ζητάμε να δημιουργήσουμε μεικτές Επιτροπές για να συζητήσουμε προτάσεις για την αντιμετώπιση της νέας οικονομικής και κοινωνικής κρίσης και αρνηθήκατε. Κινηθήκατε σπασμωδικά με τουριστικά σποτάκια για να δείξετε ότι κάτι κάνατε και ποιο το αποτέλεσμα; Σήμερα που η κεντρική κυβέρνηση σας ζητά από τις Περιφέρειες προτάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης ποια είναι η προετοιμασία σας;
Ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι οι δικές σας «αναπτυξιακές επιλογές» που φέρατε στο ΠΣ ως αλλαγή σχετικά με τη προηγούμενη κατάσταση είναι μία από τα ίδια. Ανησυχήσαμε ιδιαίτερα όταν διαβάσαμε στο ΔΤ που εξέδωσε ο κ. Μπουγδάνος  για την ένταξη νέων οδικών έργων, ότι «κύριος στόχος μας είναι η βελτίωση της ασφάλειας του οδικού δικτύου». Κάτι μας θυμίζει από τα παλιά κε Μπουγδάνο. Και οι αγρότες; Και οι τουριστικοί επιχειρηματίες; Και οι μεταποιητές; Και οι νέοι κε Μπουγδάνο και κε Μουτζούρη;
Ανησυχούμε για τις κινήσεις σας στο προσφυγικό. Αφιερώσατε το 80% της δραστηριότητας σας στο θέμα αυτό και σήμερα βρισκόμαστε σε κατάσταση πολύ χειρότερη από αυτή που παραλάβατε πριν ένα χρόνο. Και το χειρότερο? Ότι με τις πράξεις και κυρίως με τις δηλώσεις σας έχετε οδηγήσει σε όξυνση και διχασμό τις τοπικές κοινωνίες χαϊδεύοντας τα αυτιά των ακραίων κύκλων που σας στήριξαν. Η επιστολή των ΓΧΣ που έφτασε στα χέρια μας χτες αποτελεί την πιο επίσημη απόδειξη, ενώ οι δηλώσεις σας για την ικανοποίηση της ασκούμενη κυβερνητικής πολιτικής – αυτής των μεγάλων ΚΥΤ-φυλακών στα νησιά μας επιβεβαιώνουν.
Κε Περιφερειάρχη ανησυχούμε γιατί η πολιτική του «χτυπήματος της πλάτης» που έχετε υιοθετήσει ανάγεται σε προηγούμενες δεκαετίες και είναι αυτή που μας έφερε σ’αυτή τη κατάσταση. Είναι μια πολιτική που δίνει ψήφους και κερδίζει εκλογές, αλλά δεν φέρνει ανάπτυξη.
Κε Περιφερειάρχη, παρά τη προσπάθεια σας να μην ακουστούν αυτές οι αλήθειες δεν θα μας φιμώσετε.
Ως ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ έχουμε καταθέσει προτάσεις από τη προεκλογική περίοδο, αλλά και στη συνέχεια εκμεταλλευόμενοι κάθε ευκαιρία. Προτάσεις για τους αγρότες, για τους κτηνοτρόφους, για τον τουρισμό, για νέα γενιά. Όμως, όπως σας αρέσει να επαναλαμβάνετε, δεν συνδιοικούμε τη Περιφέρεια.
Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να συζητάμε με τους φορείς και τους πολίτες των νησιών μας και μαζί τους συνδιαμορφώνουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας.