Για τα εθνικά Θέματα και το μεταναστευτικό μίλησε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, Καθηγητής Νότης Μαριάς την Τετάρτη 21/3/2019 στη Σάμο, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ξενοδοχείου «AEOLIS”. Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο εκδήλωσης που συνδιοργάνωσε με την Πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα: «Ανασκόπηση Κοινοβουλευτικών Δραστηριοτήτων 2018 Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά και Πολιτικής Ομάδας ECR στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Σχετικά με τις Πρέσπες, ο Νότης Μαριάς είπε ότι έδωσε δικαίωμα στα Σκόπια να εμφανίζουν πως υπάρχει δήθεν Μακεδονική εθνότητα, δήθεν Μακεδονική γλώσσα και ιθαγένεια και ξεκαθάρισε ότι στην επόμενη θητεία στην Ευρωβουλή πρέπει να δοθεί μάχη για να ακυρωθεί στην πράξη η κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκτίμησε ότι τα Σκόπια θα επιδιώξουν να αυξηθούν τα κονδύλια της ΕΕ προς τη χώρα τους, υπολογίζοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα προσπαθήσει θα δρομολογήσει ως ενίσχυση προς τα Σκόπια τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ από κονδύλια και άλλα 400 εκατ. ευρώ ως φθηνά χαμηλότοκα δάνεια. Εξέφρασε την αντίθεσή του με την περαιτέρω χρηματοδότηση των Σκοπίων, διαβεβαιώνοντας ότι θα καταψηφίσει και θα ζητήσει έλεγχο των κονδυλίων που έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα στα Σκόπια.
Για τις προκλήσεις του Ερντογάν και τις παράνομες διεκδικήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Ελλάδας, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι μια επιθετική δύναμη που θέλει να ανατρέψει τη Συνθήκη της Λωζάνης και απειλεί με κατάληψη την Πατρίδα μας. Πρέπει να επιδιωχθεί μια πολιτική που θα επιβάλει ποινές και κυρώσεις στην Τουρκία γιατί κατέχει παράνομα το 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα απειλεί με Casus Belli την Πατρίδα μας, διευκρίνισε. Μάλιστα πρότεινε να επιβληθεί εμπάργκο τόσο στην πώληση όπλων από τα ευρωπαϊκά κράτη στην Τουρκία όσο και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Τουρκίας προς την ΕΕ..
Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό αναφέρθηκε στις ευθύνες της Ευρώπης, εξηγώντας ότι πρέπει: α) να ακολουθήσει πολιτική ειρήνης στην Μ. Ανατολή, για να σταματήσουν οι πόλεμοι και να μην έχουμε πρόσφυγες, β) να σταματήσει την οικονομική αφαίμαξη των αφρικανικών χωρών, γιατί με τη φτώχεια στην Αφρική έχουμε χιλιάδες ή εκατομμύρια μετανάστες και γ) να τηρήσει τις υποσχέσεις της για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, διευκρινίζοντας για όσους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να δρομολογηθούν επαναπροώθησεις, γιατί πρόκειται για παράνομη μετανάστευση και δ) να αξιοποιούνται τα ευρωπαϊκά κονδύλια, γιατί, αν είχαν αξιοποιηθεί, δεν ήταν απάνθρωπη η διαβίωση των προσφύγων στο Hot Spot της Σάμου. Ανέφερε δε ότι κάλεσε την Olaf να διενεργήσει έλεγχο για το «πάρτι» από τις ΜΚΟ που διαχειρίζονται τα κονδύλια για τη διαβίωση των προσφύγων με τρόπο που δεν αντιστοιχεί στη χρήση τους, δηλαδή στη διασφάλιση ανθρώπινης διαβίωσης προσφύγων.
Στη Σάμο υπάρχει πρόβλημα, είπε ο κ. Μαριάς, λέγοντας ότι υπάρχουν πάνω από 5.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες, κάτι που γίνεται εμφανές με μια βόλτα στην πόλη. Μάλιστα συναντήθηκε με εκπροσώπους γονέων, με τους οποίους συζήτησε για το πρόβλημα που δημιουργεί η κυβέρνηση με τις απειλές κατά των Συλλόγων γονέων. Σε σχέση με την συγκεκριμένη πρακτική είπε ότι οι όποιες απειλές, κριτικές και συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί στους γονείς, τα παιδιά των οποίων κάνουν αποχή από τα δημοτικά, είναι συκοφαντικές και απαράδεκτες και έχουν συγκεκριμένη πολιτική σκοπιμότητα.
Εξήγησε ότι, βάσει της νομοθεσίας της ΕΕ που υπάρχει από το 2003, η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων και μεταναστών μπορεί να γίνει είτε σε σχολεία, είτε εντός των χώρων φιλοξενίας. Η ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα σημαίνει πως προϋπάρχει απόφαση της κυβέρνησης για ενσωμάτωση των παιδιών και των οικογενειών τους στην Ελλάδα, τη στιγμή που αυτοί διαμένουν στην Ελλάδα προσωρινώς, είπε. Επιπλέον αναφέρθηκε και στα εκπαιδευτικά ζητήματα που προκύπτουν, καθώς η νομοθεσία ορίζει πως, όποιος συμμετέχει στο εκπαιδευτικό σύστημα, πρέπει να τηρεί τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο Νόμος. Επομένως, πρέπει να τηρηθούν οι όροι σε σχέση με υγειονομικά θέματα και θέματα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν να εντάσσονται στις τάξεις άτομα που δεν πληρούν τις εκπαιδευτικές διαδικασίες, γιατί δεν έχουν αντίστοιχες γνώσεις και η ένταξή τους να είναι εις βάρος των άλλων μαθητών, υπογράμμισε.
Ο κ. Μαριάς δήλωσε ξεκάθαρα ότι τάσσεται υπέρ της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων μέσα στους χώρους φιλοξενίας, γιατί: α) δεν έχει κανένα νόημα για το εκπαιδευτικό κύρος και για την εκπαίδευση των παιδιών η ένταξή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς η διαμονή τους είναι προσωρινή και β) γιατί θα προετοιμαστούν καλύτερα, ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν καλύτερα στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου σκοπεύουν να εγκατασταθούν οι γονείς τους, γ) γιατί αν δημιουργηθούν εκπαιδευτικές δομές εντός των χώρων φιλοξενίας θα χρηματοδοτηθούν από την Ε.Ε και δεν θα έχουμε επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού προϋπολογισμού.
Κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων ούτε και των ελληνοπαίδων αλλά προχωρά σε γρήγορες και αθρόες ελληνοποιήσεις, για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, χωρίς να τηρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που ορίζει ο Νόμος περί Ελληνικής ιθαγένειας, δημιουργώντας μείζον θέμα στη Σάμο. Έκανε λόγο για ένα ευρύτερο σχέδιο από την κυβέρνηση με σκοπό την πόλωση της κοινωνίας, ενόψει των Ευρωεκλογών και την επιτάχυνση των ελληνοποιήσεων.
Εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση θέλει την αθρόα μετανάστευση, αναφέρθηκε: α) στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού ότι το δημογραφικό θα λυθεί με την μετανάστευση, γι’ αυτό υπέγραψε τη συμφωνία για τη μετανάστευση του ΟΗΕ, που δίνει το απόλυτο δικαίωμα στον καθένα να έρχεται στην Ελλάδα, β) στην αλλοίωση του εκλογικού σώματος με τις χιλιάδες ελληνοποιήσεις, γ) στο «πάρτι» με τα κονδύλια για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, ενώ αποδεδειγμένα δεν υπάρχει πρόθεση επαναπροωθήσεων και δ) στα χρήματα που δίνονται σε πρόσφυγες και μετανάστες, που αποτελεί κίνητρο για να εισέλθουν στη χώρα σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εξαγωγής των κονδυλίων αυτών στις χώρες τους, γεγονός που αποτελεί παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος.