23 Φεβρουαρίου 2019

Το δημοσίευμα του Guardian για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις δομές της Σάμου



Η «νέα Λέσβος» με τις συνεχείς ροές και τους διακινητές «πάντα ένα βήμα πιο μπροστά»

Στις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στις δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων της Σάμου αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, χαρακτηρίζοντας το νησί ως μια «νέα Λέσβο».

«Οι ελληνικές Αρχές χρησιμοποιούν αλχημείες για να στεγάσουν περίπου 4.000 ανθρώπους, στριμώχνοντάς τους σε ένα υπερχειλισμένο camp στη Σάμο, ενώ οργανώσεις προειδοποιούν για "μια ανθρωπιστική καταστροφή" σε ένα ξεχασμένο ευρωπαϊκό σύνορο» αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.




Στη συνέχεια γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα και την ανησυχία που εκφράζει για το θέμα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση δίνει μια μάχη με τον χρόνο για να μπορέσει να φιλοξενήσει ανθρώπους που υπερβαίνουν έξι φορές τον πραγματικό αριθμό που δύναται να φιλοξενήσει η δομή.

«Η Σάμος είναι το μεγαλύτερό μας πρόβλημα. Οι ροές είναι συνεχείς και οι διακινητές είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από εμάς» δήλωσε ο κ. Βίτσας, προσθέτοντας ότι «πρέπει όσο το συντομότερο να μετακινηθούν από το νησί τουλάχιστον 2.000 άνθρωποι».

Όπως στη Λέσβο, που δέχθηκε περισσότερο από 1 εκατομμύριο ανθρώπους στο αποκορύφωμα της προσφυγικής κρίσης το 2015, οι λαθρέμποροι έχουν απλώσει τα δίχτυα τους στο νησί, που απέχει μόλις ένα μίλι από τις τουρκικές ακτές. Αντίθετα με άλλα νησιά, η μοναδική δομή φιλοξενίας της Σάμου ωστόσο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα Βαθύ. Ανάμεσα σε σωρούς σκουπιδιών, οι εκατοντάδες σκηνές και τα καταφύγια «κατρακυλάνε» στους λόφους πάνω από την πόλη.



Κάθε μέρα βάρκες με νέες αφίξεις προσθέτουν στο ήδη υπερδιογκωμένο πρόβλημα, το οποίο έχει ξεπεράσει τα όριά του. Η πίεση μάλιστα που προκαλείται στο hot spot είναι τόση που περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι αναγκάζονται να ζουν σε σκηνές χωρίς θέρμανση έξω από το κέντρο, με το 24% από αυτούς να είναι παιδιά. Η ύπαρξη ενός μόνο γιατρού απλώς ολοκληρώνει την εικόνα απελπισίας.

«Λόγω της έλλειψης γιατρών, είναι αδύνατον να γνωρίζουμε πόσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα» ανέφερε ο κ. Βίτσας.

Τόσο άσχημες είναι οι συνθήκες που τον περασμένο μήνα περισσότεροι από 500 Αφρικανοί μετανάστες έκαναν πορεία στην πρωτεύουσα του νησιού. Στην εκρηκτική ατμόσφαιρα προστίθεται το γεγονός της αντίδρασης των ντόπιων που νωρίτερα τον Φεβρουάριο έκαναν 24ωρη απεργία σε μία «δραματική έκκληση», όπως τη χαρακτήρισαν, προς την κυβέρνηση. Μάλιστα η ξενοφοβία και οι ρατσιστικές επιθέσεις έχουν αυξηθεί σε δραματικό βαθμό, τονίζει η εφημερίδα.

«Η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ξοδεύονται λεφτά για το ζήτημα, αλλά αλληλεγγύη, και αυτό σημαίνει μοίρασμα των βαρών της φιλοξενίας προσφύγων» τόνισε ο Έλληνας υπουργός, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο της ακροδεξιάς.

Παρά τον δριμύ χειμώνα και την άγρια θάλασσα που περιοδικά πλήττουν την Ελλάδα, οι προσφυγικές ροές δεν έχουν μειωθεί, αντιθέτως με την Ιταλία που έχει σημειωθεί μια σημαντική πτώση στις αφίξεις.