24 Σεπτεμβρίου 2018

«Δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της η Περιφερειάρχης»

<<Καταρχήν η νομοθεσία αναφέρει ότι όταν η χωρητικότητα των ΚΥΤ υπερβεί τα προβλεπόμενα είναι οι ΟΤΑ που πρέπει να αναλάβουν τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο σε κάποια δομή.>>
-------------------------------------------------------------
Στην απόφαση της Περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου περί προθεσμίας 30 ημερών, δηλαδή 21 που απομένουν για να μπει λουκέτο το ΚΥΤ Μόριας -λόγω ακαταλληλότητας του χώρου-, αλλά και στις εκκλήσεις των 19 ΜΚΟ για άμεση αποσυμφόρηση απάντησε στο «Ε» ο διοικητής του Κέντρου της Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης. «Δεν μπορώ να καταλάβω τη στάση της κ. Καλογήρου με την οποία μέχρι πρότινος είχαμε πολύ καλή συνεργασία. Εδώ δεν μπόρεσε να κλείσει το ΠΙΚΠΑ και τη Λάρσο που ήταν ελάχιστοι άνθρωποι μέσα» σχολίασε.


Για το θέμα της απόφασης περί λουκέτου ανέφερε: «Δεν θεωρώ ότι έχει αυτή τη δυνατότητα, να κλείσει το ΚΥΤ δηλαδή η Περιφερειάρχης. Καταρχήν η νομοθεσία αναφέρει ότι όταν η χωρητικότητα των ΚΥΤ υπερβεί τα προβλεπόμενα είναι οι ΟΤΑ που πρέπει να αναλάβουν τη φιλοξενία των αιτούντων άσυλο σε κάποια δομή. Συνεπώς δεν μπορεί να αγνοείται κάτι τέτοιο». Από την άλλη διαπίστωσε ότι σε δύο σημεία η απόφαση της Περιφέρειας έχει δίκιο: «Προφανώς και έχει δίκιο η κ. Καλογήρου σε ό,τι αφορά το θέμα της αποχέτευσης, για το οποίο κι εμείς πραγματικά δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί έχει κωλυσιεργήσει μεταξύ των υπουργείων. Όπως και στο θέμα της αποσυμφόρησης έχει δίκιο, αλλά όταν εμείς την περασμένη εβδομάδα μεταφέραμε 700 πρόσφυγες στην ενδοχώρα και το περασμένο τριήμερο από Παρασκευή έως Κυριακή ήρθαν 620 άτομα πώς μπορούμε να επέμβουμε;».



Για τις εκκλήσεις των ΜΚΟ

Για τα ίδια σημεία επισημαίνει ότι έχουν δίκιο και οι 19 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ως προς το αποχετευτικό και την αποσυμφόρηση) που κάνουν έκκληση με αποσυμφόρηση. Θυμίζουμε ότι οι εν λόγω ΜΚΟ (ActionAid, ASB, Γιατροί του Κόσμου, CEA[R], Danish Refugee Council, Διοτίμα- Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, HIAS, International Rescue Committee, Caritas Hellas, JRS, Legal Centre Lesbos, Oxfam, PRAKSIS, SolidarityNow, Terre des hommes) κάνουν λόγο για ντροπιαστικές συνθήκες και για αναφορές περί σεξουαλικής βίας. «Μόνο τρεις από αυτές τις ΜΚΟ έχουν περάσει και μάλιστα ελάχιστα από το Κέντρο της Μόριας για να έχουν γνώση και άποψη. Λυπάμαι που το ΚΥΤ Μόριας αποτελεί εργαλείο, είτε πολιτικό είτε οικονομικό, ώστε να ζητήσουν οι οργανώσεις χορηγίες» σχολίασε. Και πρόσθεσε: «Δεν μπορούν να τσουβαλιάζονται χιλιάδες αιτούντες άσυλο ως παραβατικοί. Φυσικά και υπάρχουν, αλλά ελάχιστοι, παραβατικοί και κυρίως τα θέματα που αντιμετωπίζει η αστυνομία και αποτελεσματικά είναι κλοπές κινητών. Αν είχαμε απόπειρες αυτοκτονίας μικρών παιδιών, θα είχαμε ξεσηκώσει τον κόσμο, όπως σε παλιότερες απόπειρες δύο 40ρηδων ξεσηκώσαμε τον εισαγγελέα και το ψυχιατρείο.»

 .emprosnet.