21 Μαΐου 2018

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΑΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥΗ 19η Μαΐου αναγνωρίσθηκε το 1994 από τη Βουλή των Ελλήνων ως Ημέρα Μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου (1916-1923). Η αναγνώριση αυτή, παρά τη μακρόχρονη καθυστέρησή της, αποτελεί μια ηθική δικαίωση και συνδέει το σύγχρονο Ελληνισμό με την ιστορική μνήμη και διαδρομή του.


Για τη διεθνή κοινότητα,  η αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί, πλέον, μια ώριμη συμβολική πολιτική πράξη και μια συνεισφορά για την αποτροπή ανάλογων εγκλημάτων κατά της Ανθρωπότητας και του Πολιτισμού στο μέλλον.

Σήμερα, η ίδια πολιτική που παρήγαγε τις γενοκτονίες των ιστορικών λαών της Μ. Ασίας (Έλληνες, Αρμένιοι, Ασσύριοι) συνεχίζεται, καθώς η Τουρκία κατέχει παράνομα τη μισή σχεδόν Κύπρο, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάνης με επεκτατικές διεκδικήσεις σε Θράκη και Αιγαίο, εισβάλει στη Συριακή γη.

Για το σύγχρονο Ελληνισμό, οι επιπτώσεις των εθνικών καταστροφών του προηγούμενου αιώνα σε Πόντο, Ιωνία, Κωνσταντινούπολη και Κύπρο, οφείλουν να αποτελούν πεδίο περισυλλογής και προβληματισμού, πολιτιστικής και μορφωτικής αφύπνισης, στρατηγικού σχεδιασμού και δράσης για την ιστορική μας συνέχεια

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,

·         Η γενοκτονία είναι ένα έγκλημα προμελετημένο που δεν παραγράφεται και δεν πρέπει ποτέ ξανά να επαναληφθεί. Έτσι λοιπόν είναι απαραίτητο να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπεύθυνους και όχι να κατηγορούνται οι λαοί μεταξύ τους.

·         Με σεβασμό και αξιοπρέπεια προς τα θύματα εκείνης της περιόδου, πρέπει να διαφυλάξουμε την ιστορική αλήθεια και να μην αφήσουμε να ξεχαστεί ποτέ, γιατί όταν έγκλημα δεν τιμωρείται, έχει τη τάση να επαναλαμβάνεται.

·         Η μνήμη δεν διαγράφεται... Θα μένουν πάντα ανεξίτηλα τα λόγια των όσων επιβίωσαν από τη λαίλαπα του πολέμου και της Μικρασιατικής Καταστροφής, όλων όσων μίλησαν για τις 353.000 ψυχές των προγόνων μας που σφαγιάσθηκαν μαζί με Ασσύριους, Αρμένιους και αμέτρητους άλλους. Για τις 1130 εκκλησίες, τα 960 σχολεία και τις 815 κοινότητες που καταστράφηκαν και εξαφανίστηκαν. Καταστροφές και θύματα πολέμων   που πάντα γίνονταν και γίνονται για να θησαυρίζουν μια χούφτα άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Απαιτούμε:

ü  Από την Διεθνή Κοινότητα να σταθεί στο ύψος της ιστορικής αλήθειας και να αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

ü  Παράλληλα, ζητούμε από την Ελληνική Πολιτεία να συνδράμει επιτέλους, ουσιαστικά στον αγώνα για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας.

ü  Από την Ελληνική Κυβέρνηση να συμπεριλάβει τη διδασκαλία της Ιστορίας του Ποντιακού Ελληνισμού σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης και από το προεδρείο της Ελληνικής Βουλής τη συγκρότηση Επιτροπής Γενοκτονιών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

                        Ποτέ ξανά πόλεμος!! Ποτέ ξανά Γενοκτονία!!

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠρόεδροςΑρχοντούλης Ιωάννης

Ο ΓραμματέαςΚατσιγιάννης Νικόλαος