19 Μαΐου 2018

Απλοποιείται η ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις


Σε συμφωνία για την απλοποίηση και την υπαγωγή στη ρύθμιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 120 μηνιαίες  δόσεις ακόμη και των χρεών  που «γεννήθηκαν» πέρυσι από ελεύθερους επαγγελματίες  και επιχειρηματίες κατέληξαν οι επικεφαλής των θεσμών με τους εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομίας μετά από  διαπραγματεύσεις στο Χίλτον.Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται να ανοίξει η βεντάλια έτσι ώστε πολύ περισσότεροι, από ότι μέχρι σήμερα, αυτοαπασχολούμενοι να σπεύσουν να υπαχθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό των 120 δόσεων, ο οποίος παρότι ξεκίνησε με ευοίωνες προοπτικές σήμερα καρκινοβατεί λόγω της γραφειοκρατίας και του περιορισμένου ενδιαφέροντος.

Στις αλλαγές που επέρχονται περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα εξής:

α) εκτός των παλαιότερων ληξιπρόθεσμων χρεών στη ρύθμιση των 120 δόσεων θα συμπεριλαμβάνονται και τα χρέη προς εφορία,ταμεία η τράπεζες που προέκυψαν πέρυσι.

β) μειώνεται σημαντικά το πλήθος των δικαιολογητικών που θα απαιτούνται για την υπαγωγή των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

γ) οι τράπεζες υποχρεούνται εάν απορρίπτουν αιτήσεις ενδιαφερομένων για  υπαγωγή τους  στη ρύθμιση των 120 δόσεων να αιτιολογούν την απόρριψη εξηγώντας  το σκεπτικό τους.

Πηγή newpost.gr