Δεδομένη θεωρούν, απ'οτι φαίνεται τη συγχώνευση στη Μυτιλήνη, με τους εκεί αυτοδιοικητικούς να κάνουν και συναντήσεις με το υπ. Περιβάλλοντος για τις προτεραιότητες του νέου φορέα
Προχωρά η συγχώνευση της ΔΕΔΑΠΑΛ με τη ΔΙΑΝΟΧ για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων στο Βόρειο Αιγαίο με έδρα τη Μυτιλήνη, σύμφωνα με το δημοσίευμα της ιστοσελίδας “stonisi.gr”. Μάλιστα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ ” είναι υπό σύσταση η επιτροπή που θα αναλάβει τα διαδικαστικά της συγχώνευσης των δύο ΦΟΔΣΑ και θα αφορά βέβαια την καταγραφή περιουσιακών στοιχείων, την κατανομή μετοχών και όλα όσα αφορούν στην λειτουργία του νέου διευρυμένου φορέα.”
Σύμφωνα, πάντως με τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΙΑΝΟΧ Κ.Χρύση, η εταιρεία της Χίου συνεχίζει κανονικά τον προγραμματισμό της για το 2025 ενω έχει προσφύγει στο ΣΤΕ όπως και άλλες εταιρείες κατά του νομοσχεδίου των συγχωνεύσεων.
Αναλυτικα το ρεπορτάζ απο το “stonisi”:
Τίτλοι τέλους στην διαδημοτική εταιρεία ΔΕΔΑΠΑΛ, τον φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Λέσβου, με τη μορφή που σήμερα την γνωρίζουμε, πέφτουν στις 31 Μαρτίου, με την συγχώνευση – απορρόφηση της αντίστοιχης εταιρείας της Χίου την ΔΙΑΝΟΧ.
Η συγχώνευση των δύο εταιρειών πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νομοθεσίας που ισχύει εδώ και μερικούς μήνες και προβλέπει έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε κάθε περιφέρεια. Για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σύμφωνα πάντα με τα όσα ισχύουν νομοθετικά ο βασικός φορέας – κορμός θα είναι η ΔΕΔΑΠΑΛ η οποία φαίνεται ότι θα έχει και το πλειοψηφικό πακέτο της εταιρείας. Στην ΔΕΔΑΠΑΛ μέτοχοι είναι οι Δήμοι Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου ενώ στην ΔΙΑΝΟΧ μέτοχοι είναι οι Δήμοι του Νομού Χίου και του Νομού Σάμου. Η ΔΙΑΝΟΧ, ωστόσο, αναφέρουν έγκυρες πηγές, ετοιμάζεται να προσφύγει στα δικαστήρια προκειμένου να διεκδικήσει η ίδια το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών και την έδρα του ΦΟΔΣΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την περίοδο βρίσκεται υπό σύσταση η επιτροπή που θα αναλάβει τα διαδικαστικά της συγχώνευσης των δύο ΦΟΔΣΑ και θα αφορά βέβαια την καταγραφή περιουσιακών στοιχείων, την κατανομή μετοχών και όλα όσα αφορούν στην λειτουργία του νέου διευρυμένου φορέα.
Στην επιτροπή από την ΔΕΔΑΠΑΛ θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Εταιρείας Γιώργος Αλεξίου με αναπληρωματικό μέλος τον Χρήστο Δαγιέλλη.
Εντωμεταξύ την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού και Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν δήμαρχοι του Βορείου Αιγαίου ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Χριστόφας από τη Λέσβο και Ελ. Γεώργα από τη Λήμνο. Από την ΔΕΔΑΠΑΛ συμμετείχαν ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Αλεξίου και ο αντιπρόεδρος Στέφανος Αποστόλου, εκπροσωπώντας και τον Δήμο Δυτικής Λέσβου.
Μιλώντας στο «Ν» ο πρόεδρος της ΔΕΔΑΠΑΛ Γιώργος Αλεξίου σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το βασικό θέμα συζήτησης ήταν η λειτουργία του νέο ΦοΔΣΑ Βορείου Αιγαίου καθώς και η υποβολή πρότασης χρηματοδότησης της Μονάδας Ανακύκλωσης Ανάκτησης (ΜΑΑ) και της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ). Συζητήθηκε ακόμη το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και Ανακύκλωσης (ΠΕΣΔΑ) και το ολιστικό σχέδιο ανακύκλωσης στην Περιφέρεια.
«Ο κ. Γραφάκος ζήτησε να κατατεθούν το συντομότερο δυνατόν ώριμες προτάσεις για τις δύο νέες μονάδες προκειμένου να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Εμείς ως Λέσβος αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαδικασία επικαιροποίησης των μελετών για τη δημιουργία δύο υπερσύγχρονων μονάδων ανακύκλωσης και κομποστ, οι οποίες θα αποτελέσουν τομή στην προστασία του περιβάλλοντος του νησιού μας και στην διαχείριση των ανακυκλώσιμων υλικών. Εκτιμούμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε τις προτάσεις».
Στην συνάντηση, ο Αντιδήμαρχος Λήμνου κ. Χασάπης ζήτησε και έλαβε έγκριση για αναβολή της διαδικασίας μεταφόρτωσης των απορριμμάτων της Λήμνου στο νησί της Λέσβου έως τον Απρίλιο του 2027, ενώ υπήρξε δέσμευση ότι, εφόσον αυτή τεθεί σε ισχύ, το κόστος αυτό δεν θα επιβαρύνει τον Δήμο Λήμνου.