Με τις διαφοροποιήσεις στα εθνικά θέματα, με τους εξοπλισμούς και τις μεταρρυθμίσεις στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και με τις παρεμβάσεις υπέρ του στρατιωτικού προσωπικού, ο υπουργός Αμυνας «χτίζει» το δικό του διακριτό προφίλ ενόψει της επόμενης μέρας στο πολιτικό σκηνικό.
H προβολή των κυβερνητικών πρωτοβουλιών του Νίκου Δένδια στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της «Ατζέντας 2030» των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) όχι μόνο δεν περνά απαρατήρητη αλλά φανερώνει ένα άτυπο πλην όμως ενεργό «παρών» του υπουργού Αμυνας στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας. Στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της χρονιάς ο κ. Δένδιας παρουσίασε άλλη μια μεταρρύθμιση με την προσωπική σφραγίδα του: την αξιοποίηση με όρους real estate της ακίνητης περιουσίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας.
Οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της διαχείρισης των 2.800 ακινήτων που έχει στην κατοχή του το υπουργείο αποτελούν ακόμα μία σημαντική παρέμβαση η οποία εντάσσεται στον μεγαλεπήβολο σχεδιασμό των αλλαγών που προωθεί ο υπουργός Αμυνας στη λειτουργία του αμυντικού δόγματος και των Ε.Δ. Ο «σιδερένιος» θόλος στο Αιγαίο και τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα, η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ως ανώνυμης εταιρείας εκτός δημοσίου λογιστικού και με αρχικό προϋπολογισμό 168 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων έρευνας και ανάπτυξης, η νέα δομή δυνάμεων και η αναγγελία της διακοπής της λειτουργίας 137 στρατοπέδων στην επικράτεια, η συγχώνευση της ακίνητης περιουσίας των ενόπλων δυνάμεων σε έναν φορέα (ΤΑΕΘΑ) και η διαχείρισή της από εταιρεία ιδιωτικού δικαίου (ΕΤΑΕΔ), το στεγαστικό πρόγραμμα για 4.000 αξιωματικούς σε βάθος δεκαετίας, οι αλλαγές στη στρατιωτική θητεία και η προαγωγή της εθελοντικής στράτευσης των γυναικών, αποτελούν πρωτοβουλίες που φέρουν την υπογραφή του Νίκου Δένδια και τη σύμφωνη γνώμη της στρατιωτικής ηγεσίας.
Αν σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις συνυπολογιστεί και η μεταφορά της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) το 2024 από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας στην εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, διαπιστώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας παρουσιάζει την εφαρμογή ενός μείγματος εθνικοφιλελεύθερης πολιτικής το οποίο συνάδει με τον πολιτικό λόγο του και αρμόζει στην παράδοση της Ν.Δ.
Αύξηση, επιδόματα
Ο 65χρονος Κερκυραίος υπουργός καλλιεργεί την εικόνα του αποφασιστικού και αποτελεσματικού πολιτικού. Επιδεικνύει πρωτόγνωρη πυγμή με τις ιατρικές παραλείψεις και αστοχίες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο «ξηλώνοντας» την ηγεσία του συνόλου του υγειονομικού Σώματος των Ε.Δ. Δεν επέδειξε ωστόσο τα ίδια αντανακλαστικά με την πυρκαγιά στην 111 Π.Μ. ή τις πλημμύρες στη στρατιωτική βάση των ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο.
Δείχνει αποτελεσματικότητα παρεμβαίνοντας άμεσα και δραστικά στο πρόβλημα των κενών που παρατηρούνται στις στρατιωτικές σχολές, αυξάνοντας αμέσως τις αποδοχές των μαθητών στις παραγωγικές σχολές αξιωματικών και υπαξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων. Ταυτόχρονα εντάσσει στον προϋπολογισμό του 2025 το επίδομα επικινδυνότητας για το στρατιωτικό προσωπικό, κίνηση που αντιμετωπίστηκε θετικά από το στρατιωτικό προσωπικό.
Ο υπουργός Αμυνας προβάλλει την αποφασιστικότητά του ανακοινώνοντας ότι ξεκινάει το συντομότερο το κλείσιμο των στρατοπέδων, παρότι είναι γνωστό ότι η παύση της λειτουργίας των στρατοπέδων και η μετεγκατάσταση των υλικών τους απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί. Ο Νίκος Δένδιας προφανώς δεν επιθυμεί να αλλάξει χαρτοφυλάκιο σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός αποφασίσει κάποιον ανασχηματισμό το επόμενο διάστημα. Αφενός το έργο του βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως το παρουσίασε στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αφετέρου ο ίδιος προτιμά την «ασφάλεια» του Πενταγώνου καθώς κανείς υπουργός Αμυνας κατά τη θητεία του δεν έχει υποστεί πολιτική φθορά, τουναντίον. Την ίδια ώρα, μέσω της αμυντικής διπλωματίας, ο υπουργός συνεχίζει τις επαφές του στο εξωτερικό συντηρώντας έτσι τη διεθνή αναγνωρισιμότητά του.
Ο Νίκος Δένδιας, πέραν της ξεκάθαρης διαφοροποίησής του στα εθνικά θέματα και δη στον τρόπο της ελληνοτουρκικής προσέγγισης που επιχειρούν οι Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης, ακολουθεί μία διακριτή πορεία σε σχέση με την κυρίαρχη κυβερνητική πολιτική. Οικοδομεί ένα ηγετικό προφίλ εντός μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος όπου πολιτικά κυρίαρχος είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κυριαρχία του τελευταίου απορρέει από το γεγονός ότι, ενώ στην κοινή γνώμη καταγράφεται σε όλες τις μετρήσεις δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική, η Ν.Δ. εξακολουθεί με διαφορά να είναι πρώτο κόμμα. Η δε επικράτησή του στους εσωτερικούς συσχετισμούς του κόμματος πιστοποιείται τόσο από την «αναίμακτη» αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά όσο και από την ήπια κριτική του Κώστα Καραμανλή στις κυβερνητικές επιλογές.
Εντούτοις, η αποχώρηση Σαμαρά και η αποστασιοποίηση Καραμανλή φαίνεται να έχουν δημιουργήσει την αίσθηση έλλειψης εναλλακτικής στους ψηφοφόρους της Ν.Δ. και ειδικά σε εκείνους που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την έξοδο εξαιτίας της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής η οποία φέρει το προσωπικό στίγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο κ. Δένδιας δείχνει διατεθειμένος να καλύψει αυτή την ανάγκη με χρονικό ορίζοντα την επόμενη εκλογική αναμέτρηση και τις πολιτικές συνθήκες που θα δημιουργήσει. Να αποτελέσει, δηλαδή, τον εκφραστή μιας κοινωνικά φιλελεύθερης πατριωτικής πολιτικής.
Υψηλή δημοφιλία
Εχοντας ήδη τη θετική αντιμετώπιση από μεγάλο τμήμα των μέσων ενημέρωσης, ο υπουργός Αμυνας «χτίζει» το δικό του διακριτό πολιτικό προφίλ, παρουσιάζοντας την υψηλότερη δημοτικότητα στους πολιτικούς, το οποίο θα μπορεί να τον διατηρήσει πρωταγωνιστή την επόμενη μέρα, μια και κατά δήλωση του ίδιου δεν ενδιαφέρεται για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν σταθερά σε ποσοστό άνω του 60% απογοήτευση και απαισιοδοξία για το μέλλον, με τα ζητήματα της οικονομίας και της ακρίβειας να καθορίζουν σχεδόν αποκλειστικά την πολιτική στάση των πολιτών. Η αντίθεση στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, όπως εκφράζεται στις μετρήσεις μέσω της πρόθεσης ψήφου, οδηγεί σημαντικό ποσοστό των πολιτών στην επιλογή κομμάτων που δεν έχουν κυβερνήσει, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται η εκτίμηση ότι στις επόμενες εκλογές αναμένεται να προκύψει εννεακομματική ή ακόμη και δεκακομματική Βουλή.
Το ενδεχόμενο έλλειψης αυτοδυναμίας εκ των πραγμάτων τροφοδοτεί σενάρια κυβερνήσεων συνεργασίας ή ακόμη και κυβερνήσεων εθνικής ενότητας, αν οι περιστάσεις το επιβάλλουν έναντι του κινδύνου της πολιτικής αστάθειας και της ακυβερνησίας. Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν πιθανή πρωτιά της Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές, αδυναμία σχηματισμού κεντροαριστερού πόλου και μια αισθητή συντηρητική στροφή του εκλογικού σώματος. Σε αυτή την υπόθεση φαντάζει πιθανός ο σχηματισμός μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης στην οποία, όμως, η προσωποποίηση της κυβερνητικής πολιτικής στον Κυριάκο Μητσοτάκη καθιστά δύσκολη την επιλογή του ίδιου ως προσώπου κοινής αποδοχής για την πρωθυπουργία. Σε ένα τέτοιο σενάριο ενδεχομένως θεωρεί ότι έχει ρόλο ο Νίκος Δένδιας και έτσι ερμηνεύεται η πολιτική κινητοποίησή του
ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΑΤΖΑΣ
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/