29 Δεκεμβρίου 2024

Σε κατήφορο το 2024 η Ν.Δ.

 

Η μεγάλη φθορά στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, το πρόβλημα της ακρίβειας που παραμένει άλυτο, οι εσωκομματικές τριβές και το ρήγμα του Κυρ. Μητσοτάκη με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.
Mε αρκετά ρήγματα και εσωτερική αναταραχή κύλησε η χρονιά που φεύγει για την κυβερνητική παράταξη, αν και το τέλος του χρόνου τη βρίσκει μάλλον σε φάση συσπείρωσης, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. Κάνοντας μια ανασκόπηση σε μερικά από τα γεγονότα που στιγμάτισαν τη Ν.Δ. μέσα στο 2024, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως κάθε άλλο παρά μια ανέφελη χρονιά ήταν, όσο κι αν το κεντρικό αφήγημα εδώ και μήνες είναι αυτό της πολιτικής σταθερότητας και της αρραγούς Κ.Ο.

Το 28,31% στις ευρωεκλογές
Σημείο καμπής για την αναταραχή στο εσωτερικό της Ν.Δ. ήταν αναμφίβολα το απογοητευτικό ποσοστό που κατέγραψε στις ευρωεκλογές τον περασμένο Ιούνιο. Το 28,31% δεν ήταν μόνο πολύ μακριά από το 41% των εθνικών εκλογών, αλλά σε απόλυτους αριθμούς φανερώνει πόσο μεγάλο ήταν το πλήγμα και η κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς απώλεσε κάτι παραπάνω από ένα εκατομμύριο ψήφους σε σχέση με τις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2023.

Το χαμηλό ποσοστό ήταν εξάλλου και αυτό που πυροδότησε σειρά άλλων εσωτερικών κρίσεων για την κυβερνώσα παράταξη. Εκτοτε, μάλιστα, δημοσκοπικά παραμένει πέριξ αυτού του ποσοστού, με την ακρίβεια να είναι ο Νο1 παράγοντας που δεν επιτρέπει στη Ν.Δ. να σηκώσει κεφάλι, παρά τον κατακερματισμό στην Αριστερά.

Το ρήγμα με τους πρώην
Ενα από τα δυσκολότερα κεφάλαια, ειδικά λόγω ισορροπιών, που κλήθηκε να διαχειριστεί αυτή τη χρονιά η κυβέρνηση ήταν το μεγάλο ρήγμα με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και πρώην προέδρους της Ν.Δ., τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κώστα Καραμανλή. Αφορμή για να ξεκινήσει η κριτική τους ήταν κυρίως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπου καταγράφηκε πως η Ν.Δ. δεν πείθει πια την πλειοψηφία, που επέλεξε να της γυρίσει την πλάτη, όπως σε μεγάλο βαθμό έκανε συνολικά απέναντι στο πολιτικό σύστημα με την υψηλή αποχή του 60%.

Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί είχαν ασκήσει κριτική και πριν από τις ευρωεκλογές. Ειδικά ο Αντώνης Σαμαράς ήταν λάβρος στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που θέσπισε την ισότητα στον γάμο και για τα ομόφυλα ζευγάρια. Ομως ήταν τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή περίπου έναν μήνα μετά τις εκλογές, που άρχισαν τις αιχμηρές παρεμβάσεις. Και αυτές μέσα στους επόμενους μήνες πύκνωσαν.

Στο μεταξύ και οι δύο έλαμψαν διά της απουσίας τους από την υπαίθρια γιορτή στη Ρηγίλλης για τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

Σε σαφέστατα πιο υψηλούς τόνους κινήθηκε ο Μεσσήνιος πολιτικός, που «πλήρωσε» τη σφοδρή κριτική του με τη διαγραφή από την Κ.Ο. και το κόμμα τον Νοέμβριο. Αιχμή του δόρατος για τον Αντ. Σαμαρά ήταν τα εθνικά θέματα και δη τα ελληνοτουρκικά. Οι προειδοποιήσεις του για «μαγειρέματα» στο Αιγαίο και στην Κύπρο και τελικά η προτροπή του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποπέμψει τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τον πρωθυπουργό. Ο Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για «προαποφασισμένη» διαγραφή και εξαπέλυσε δριμύ «κατηγορώ» λέγοντας πως «τους χάλασε τη σούπα του δικαιωματισμού, τη σούπα του κατευνασμού, τη σούπα της ακρίβειας, τη σούπα της ασφάλειας, του προβλήματος της μεσαίας τάξης σε σχέση με τις ροές χρημάτων από την Ευρώπη και –θα έλεγα– τη σούπα της μετάλλαξης της Ν.Δ. σε Ποτάμι».

Ο δε Κώστας Καραμανλής άσκησε επίσης πολύ έντονη κριτική για τα εθνικά ζητήματα, κάνοντας αρκετές επισημάνσεις αλλά και προτάσεις, όπως έκανε πιο πρόσφατα για ανακήρυξη ΑΟΖ. Επιπλέον με τον τρόπο του στηλίτευσε τη διαγραφή του Αντ. Σαμαρά, ενώ και οι τακτικές αναφορές του στον ιδρυτή της παράταξης Κωνσταντίνο Καραμανλή και στις ιδρυτικές της αρχές ηχούν σαν καμπανάκι για απομάκρυνση της σημερινής Ν.Δ. από την ιστορική της φυσιογνωμία.

Στην κυβέρνηση μπορεί κάποιοι να τρίβουν τα χέρια τους που δημοσκοπικά δεν τους στοίχισε η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, όμως η «πληγή» παραμένει ανοιχτή και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τον πραγματικό της αντίκτυπο. Ο Μεσσήνιος εξακολουθεί να έχει έρεισμα σε ένα αξιοσημείωτο ποσοστό της κοινωνίας και κανείς δεν ξέρει πώς θα επιλέξει να κινηθεί το επόμενο διάστημα. Και αν το σενάριο να ιδρύσει νέο κόμμα φαντάζει τώρα επιστημονικής φαντασίας, δεν μπορεί κάποιος να πει το ίδιο και για την περίπτωση που στο μέλλον επιλέξει να στηρίξει άλλα δεξιά κομματίδια, όπως π.χ. της Αφροδίτης Λατινοπούλου. Στελέχη άλλωστε που ήταν στη σφαίρα επιρροής του την έχουν ήδη ακολουθήσει, ενώ άλλοι έφυγαν από τη Ν.Δ. με βαριές αιχμές.

Η δυσαρέσκεια εντός Κ.Ο.
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών πυροδότησε φυσικά και μια κρίση στο εσωτερικό της Κ.Ο. που εκφράστηκε μέσα από αλλεπάλληλες κοινοβουλευτικές ερωτήσεις κυρίως για θέματα ακρίβειας και προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, όπως η ενέργεια και το κόστος των φαρμάκων. Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο που συνέπεσαν χρονικά με την περίοδο που ξεκίνησε η έντονη κριτική και από τους δύο πρώην προέδρους της Ν.Δ. Αρκετοί από τους ερωτώντες βουλευτές είναι γνωστό πως προέρχονταν είτε από το λεγόμενο «καραμανλικό» ή το «σαμαρικό» στρατόπεδο.

Εγιναν λοιπόν ομαδοποιημένες ερωτήσεις για τα «κόκκινα» δάνεια, για τις υψηλές χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και για την επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων που πληρούν τα ίδια κριτήρια με τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ. Η τελευταία απαίτηση βουλευτών της Ν.Δ. υιοθετήθηκε με τον προϋπολογισμό, ενώ μαζί με την παρέμβαση για τις προμήθειες των τραπεζών και την αύξηση των αποδοχών στους ενστόλους λειτούργησε καταλυτικά στο να κλείσει η χρονιά σε πιο ήρεμο κλίμα.

Ομως η ακρίβεια παραμένει το μεγάλο «αγκάθι» και είναι βέβαιο πως δεν εξαντλήθηκαν εδώ οι αιχμηρές παρεμβάσεις βουλευτών της Ν.Δ. Σύμφωνα με πληροφορίες μια νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση που θα αφορά τους αγρότες είναι πιθανό να γίνει με το νέο έτος. Και καθώς η κυβερνητική φθορά είναι πια παγιωμένη, οι βουλευτές θα κοιτάξουν να φροντίσουν και την κομματική τους βάση, δηλώνοντας παρόντες στα προβλήματα του κόσμου.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/