Πονοκέφαλος για τον Μητσοτάκη οι εσωκομματικές αντιδράσεις για την πολιτική του, οι διαρροές ψηφοφόρων στα κόμματα δεξιότερα της Ν.Δ. και η δημοσκοπική στασιμότητα
Του Πάνου Σώκου
Σε ασκήσεις συσπείρωσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., και κατ’ επέκταση της εκλογικής της βάσης με… κουραμπιέδες, μελομακάρονα και «κωλοτούμπες», επιδίδεται το τελευταίο διάστημα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια προσπάθεια να σταματήσει τις διαρροές προς τα δεξιότερα κόμματα, τα οποία εμφανίζονται ενισχυμένα σε όλες τις δημοσκοπήσεις., αλλά και να ανακάμψει δημοσκοπικά, καθώς η Ν.Δ. παραμένει καθηλωμένη σε ποσοστά μακριά από εκείνα που θα της δώσουν αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.
Οι ασκήσεις συσπείρωσης δεν γίνονται μόνο με εορταστικές εκδηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για… κουραμπιέδες, μελομακάρονα, χριστουγεννιάτικες ευχές για τους βουλευτές που δεν είναι υπουργοί, αλλά και με στοχευμένες πολιτικές κινήσεις και αποφάσεις, που κλείνουν το μάτι στη δυσαρεστημένη δεξιά πλευρά του κόμματος, οι οποίες δεν είναι τίποτα άλλο παρά εντυπωσιακές «κωλοτούμπες» σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούσε μέχρι τώρα.
Πιο πρόσφατη «κωλοτούμπα» είναι αυτή για τον πολυδιαφημισμένο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό ελληνοτουρκικό διάλογο, για τον οποίο έχει δεχτεί σκληρή κριτική ιδίως από τους δύο πρώην πρωθυπουργούς Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Μπορεί τον Αντώνη Σαμαρά να τον διέγραψε και τον Κώστα Καραμανλή να τον ακούει με δυσαρέσκεια, χωρίς να μπορεί να τον διαγράψει, όμως φαίνεται ότι η κριτική τους πιάνει τόπο και αναγκάζει τον πρωθυπουργό σε αναδίπλωση, καθώς πλέον αναγνωρίζει ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι αδιέξοδος όσο η Τουρκία προκαλεί και δεν κάνει πίσω από τις παράνομες διεκδικήσεις της, παρά την πολιτική των «ήρεμων νερών» και της αισιοδοξίας που καλλιεργεί εδώ και περίπου έναν χρόνο.
«Σας λέω ανοιχτά ότι αυτή τη στιγμή εγώ δεν βλέπω προοπτική για συζήτηση για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα με την Τουρκία» δήλωσε ο πρωθυπουργός μόλις πριν από λίγες μέρες, στο συνέδριο του «Βήματος», «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική». Επίσης, για να απαλλάξει τον εαυτό του από την ευθύνη ότι, λόγω της πολιτικής του, έχει ανοίξει η όρεξη της Τουρκίας για νέες διεκδικήσεις, είπε ότι αυτό που αποκαλούμε «τουρκικός αναθεωρητισμός» δεν διαμορφώθηκε τα τελευταία πέντε χρόνια. «Το ζήτημα των γκρίζων ζωνών προέκυψε για πρώτη φορά στο πεδίο από τα Ίμια, το 1996» είπε. Λίγες μέρες πριν, σε συνέντευξή του στον Alpha, είχε πει πως, παρά το καλύτερο κλίμα, δεν έχει συντελεστεί ουσιαστική πρόοδος και ότι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο είναι να συμφωνήσουν οι δύο χώρες ότι διαφωνούν. «Η Τουρκία επιμένει στις θέσεις της κι εμείς στις δικές μας» ανέφερε και υπογράμμισε πως δεν διαφαίνεται περιθώριο για συζήτηση σε βάθος, σχετικά με τη μία και μοναδική διαφορά, για την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. «Η Τουρκία θέλει να συζητήσουμε κι άλλα θέματα, γεγονός που αυτή τη στιγμή δεν επιτρέπει καμία πρόοδο».
Αυτή η νέα τακτική του πρωθυπουργού κρίθηκε, κατά τα φαινόμενα, αναγκαία μετά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται «περί ενδοτικότητας, υποχωρήσεων και εφ’ όλης της ύλης διάλογο», και στόχο έχει να καθησυχάσει τους επικριτές του και τους βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι έχουν επηρεαστεί από το κλίμα αυτό, εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Εξάλλου, στη συνέντευξή του αυτός ο στόχος του ήταν εμφανής. Είπε χαρακτηριστικά -μεταξύ άλλων- πως οι συζητήσεις με την Τουρκία γίνονταν επί δεκαετίες.
Νομοθετική πρωτοβουλία
Είχε προηγηθεί μια άλλη «κωλοτούμπα», εκείνη για την woke ατζέντα. Δεν χωρά αμφιβολία ότι ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών δίχασε την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ., καθώς μεγάλος αριθμός βουλευτών εξέφρασε ανοιχτά και με την ψήφο του τη διαφωνία του, ενώ στοίχισε και εκλογικά στη Ν.Δ., κι αυτό φάνηκε και στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Ακόμα και τώρα, έναν χρόνο μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία, παραδοσιακοί δεξιοί ψηφοφόροι της Ν.Δ. δεν συγχωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα αυτό, που ευνόησε τα άλλα δεξιά κόμματα!
Βλέποντας αυτή τη χωρίς επιστροφή κατάσταση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στα μέσα Νοεμβρίου, σε εκδήλωση της ιστοσελίδας Iefimerida.gr, ότι «δεν υπάρχει woke ατζέντα στην Ελλάδα, όπως στις ΗΠΑ» και μίλησε για την «τυραννία των μειοψηφιών»! Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι, σε αντίθεση με την «έννοια της τυραννίας της πλειοψηφίας, που προωθήθηκε από τον Τζον Στιούαρτ Μιλ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι στις δημοκρατίες υπάρχει ένα πλαίσιο προστασίας των δικαιωμάτων των μειοψηφιών», τώρα «έχουμε την τυραννία των μειοψηφιών, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να αμφισβητήσει την άποψή τους. Εάν τολμήσεις να εκφράσεις αμφιβολίες για τη γνώμη τους, σε βαφτίζουν φασίστα, υποστηρικτή της πατριαρχίας ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς». «Δεν πρέπει να συγχέουμε την προστασία των θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, που αποτελεί πυλώνα του φιλελευθερισμού, με την κατεύθυνση που έχει πάρει αυτό που ορίζουμε ως woke κουλτούρα στις ΗΠΑ» είπε.
Σαφής και σε αυτή την περίπτωση η πρόθεσή του να ικανοποιήσει τους διαφωνούντες βουλευτές και ψηφοφόρους, οι οποίοι, βλέποντας την αλλαγή στάσης, όπως μας είπαν πολλοί εξ αυτών, νιώθουν δικαιωμένοι για τις αντιδράσεις τους.
Παιχνίδι με την ιθαγένεια της τέως βασιλικής οικογένειας
Συνεχίζοντας τις… ασκήσεις συσπείρωσης αλλά και τα ανοίγματα προς τα δεξιά της Ν.Δ., η κυβέρνηση εντελώς ξαφνικά αποφάσισε να ανάψει το πράσινο φως προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας από τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας. Τη νομική διευθέτηση του θέματος ανέθεσε στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη, που δήλωσε πως τα παιδιά του τέως βασιλιά «έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν, κατά νόμο, το επώνυμο, το οποίο είναι στοιχείο της προσωπικότητας και της ταυτότητας του ατόμου». Ωστόσο, για να απορρίψει τους υπαινιγμούς της αντιπολίτευσης ότι με τη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας «κλείνει το μάτι» στα δεξιά της Ν.Δ., ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης υποστήριξε ότι πρόκειται για τον νόμο 2215 του 1994, ο οποίος έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας σχετικά με το καθεστώς της αστικής κατάστασης του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου Β’ και των μελών της οικογένειάς του. «Εδώ, καταρχάς, μιλάμε για μια ειδική διάταξη, η οποία δεν είναι προσωποπαγής» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Υπάρχει όμως και μία ακόμα «άσκηση συσπείρωσης». Πεντέμισι χρόνια από την ημέρα που έγινε πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τώρα θυμήθηκε να αναγνωρίσει την επικινδυνότητα των υπηρεσιών των ενστόλων, που αποτελούσε αίτημά τους για πολλά χρόνια. Τυχαίο; Δεν νομίζω!
Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»