1 Οκτωβρίου 2024

Αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Σάμου να διατηρηθούν σε ισχύ εντός του εν λόγω Δήμου, ως έχουν, από θεσμικής πλευράς, τόσο η Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας, όσο και η αντίστοιχη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης»



 Κύριοι Υπουργοί,

Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ανατολικής Σάμου έθεσαν υπόψη μας απόσπασμα από το πρακτικό της 10ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του εν λόγω Δήμου, όπως συνεδρίασε την 3η Απριλίου του τρέχοντος έτους, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

«Ψήφισμα - πρόταση διατήρησης των ΝΠΔΔ Σχολική επιτροπή Πρωτοβάθμιας και Σχολική επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης». Τα μέλη του ανωτέρω Δημοτικού Συμβουλίου, έχοντας υπόψη ότι με την ψήφιση του νόμου 5056/2023 καταργούνται αυτοδικαίως οι σχολικές επιτροπές των Δήμων στις 29/6/2024 και λόγω του ότι: Α) Δεν ερωτήθηκαν οι Δήμοι αν συμφωνούν ή όχι με τον εν λόγω νόμο, Β) Η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών θα επιβαρύνει την λειτουργία του εκάστοτε Δήμου με περισσότερες αρμοδιότητες, Γ) Η εν λόγω κατάργηση θα δημιουργήσει προβλήματα στην λειτουργία των σχολείων και πιο πολλές δυσχέρειες στην οργάνωσή τους για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών, Δ) Η διατήρηση της λειτουργίας των Σχολικών Επιτροπών δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό ή τον προϋπολογισμό του Δήμου, ενώ, ως ανεξάρτητα νομικά πρόσωπα από τον Δήμο, είναι πιο ευέλικτες στην επίτευξη του στόχου τους, Ε) Δίνεται η δυνατότητα μέχρι 31/3/2024 να αποφασίσουν αν οι Δήμοι επιθυμούν την διατήρησή τους μόνο αν έχουν πάνω από 100 σχολικές μονάδες, χωρίς να συνυπολογίζεται το κριτήριο της εδαφικής έκτασης του εκάστοτε Δήμου ή της νησιωτικότητας.
Εν κατακλείδει, τα μέλη του ανωτέρω Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισαν, κατά πλειοψηφία ότι, αντιτίθενται με την ισχύ του νόμου 5056/2023 και ως εκ τούτου, επιθυμούν και προτείνουν την διατήρηση των Σχολικών Επιτροπών ή τουλάχιστον, την θεσμική παροχή σχετικής δυνατότητας επιλογής από το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο, ούτως ώστε, ο εκάστοτε Δήμος να επιλέξει, αν επιθυμεί την κατάργηση ή την διατήρησή τους. Η παραπάνω Απόφαση – Ψήφισμα, αφού έλαβε αύξοντα αριθμό 71/2024, κοινοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, στους Προέδρους των κομμάτων της Βουλής, φέροντας υπογραφή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Ανατολικής Σάμου.

Τα παραπάνω αναφερόμενα κρίνουμε ότι είναι εύλογα και αυτονόητα, με κριτήριο την υπάρχουσα εμπειρία για την ορθότερη δυνατή λειτουργία και οργάνωση της καθημερινής δράσης των σχολείων της χώρας, όπως αυτή αποκτάται από τα μέλη της εκάστοτε Αρχής Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία ρυθμίζει τα σχετικά θέματα. Ως εκ τούτου, προκαλούνται εύλογα ερωτήματα για την πρόθεση στήριξής σας στο ανωτέρω, άκρως θεμιτό, κατά τη γνώμη μας, αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ανατολική Σάμο, ενόψει της επικείμενης έναρξης της επόμενης σχολικής χρονιάς.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,



Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Λαμβάνοντας υπόψη τις ως άνω σοβαρές αιτιάσεις αντίδρασης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου της Ανατολικής Σάμου, όπως απαριθμούνται στην αρχή της παρούσας με σήμανση από «Α» ως «Ε», προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την διατήρηση σε ισχύ, ως έχει, των Σχολικών Επιτροπών κάθε βαθμίδας Εκπαίδευσης ή τουλάχιστον, την θεσμική παροχή σχετικής δυνατότητας επιλογής από το εκάστοτε Δημοτικό Συμβούλιο των Δήμων της Επικράτειας για την διατήρηση ή κατάργησή τους;


Ο ερωτών βουλευτής ΒΙΛΙΑΡΔΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμ. πρωτ.: 6498/03-09-2024»

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, σας κάνουμε γνωστό ότι στις διατάξεις του άρθρου 28 του ν. 5056/2023 (Α΄ 163) «Μεταφορά αρμοδιοτήτων σχολικών επιτροπών και σύσταση πάγιας προκαταβολής στους διευθυντές των σχολικών μονάδων», ορίζεται ότι από 30-6-2024 οι αρμοδιότητες των Ν.Π.Δ.Δ. «Σχολικές Επιτροπές» της παρ. 2 του άρθρου 103 του ν. 3852/2010 (Α’ 87) ασκούνται από τον οικείο δήμο. Επιπλέον, με απόφαση της δημοτικής επιτροπής συνιστάται πάγια προκαταβολή, με υπόλογο διαχειριστή τον διευθυντή, ή τον εκτελούντα χρέη διευθυντή της σχολικής μονάδας ή τους αναπληρωτές αυτών.
Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ



ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ