1 Οκτωβρίου 2024

Διαμαρτυρία του αλιευτικού συλλόγου Φούρνων Κορσεών “Ο Γλάρος” και των μελών του, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην παράκτια και τη μέση αλιεία


 ΕΡΩΤΗΣΗ


Του: Φωτόπουλου Στυλιανού, Βουλευτή Α' Ανατολικής Αττικής
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση του αλιευτικού συλλόγου Φούρνων Κορσεών “Ο Γλάρος” και των μελών αυτού, δυσεπίλυτα είναι τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι αλιείς, καθώς η επιβίωσή τους δυσχεραίνεται, εξαναγκάζοντας πολλούς εξ αυτών να σταματούν τη δραστηριότητα των αλιευτικών σκαφών τους, αδυνατώντας να ανταπεξέλθουν στα ολοένα αυξανόμενα έξοδα που απαιτούνται. 

Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι η βιωσιμότητα της ελληνικής αλιείας κινδυνεύει, το επάγγελμά τους υποβαθμίζεται και οι ίδιοι οι αλιείς βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς: 1) Η αύξηση των θηλαστικών (λαγοκέφαλων και λεοντόψαρων) προκαλεί ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία, ενώ παράλληλα ελαττώνουν τον πληθυσμό των υπόλοιπων θαλασσινών, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδά τους, 2) Η υπεραλίευση καθίσταται ανεξέλεγκτη, 3) Υφίσταται παράνομη και αλόγιστη αλιεία, 4) Η αύξηση των τιμών των καυσίμων επιβαρύνουν βάναυσα τον οικονομικό προϋπολογισμό και 5) Τα τουρκικά αλιευτικά παραβιάζουν καθημερινά τα χωρικά μας ύδατα, αποκομίζοντας παράνομα κέρδη από πειρατική αλίευση, παρενοχλώντας, παρεμποδίζοντας και αποστερώντας νόμιμα εισοδήματα και πόρους από τους Έλληνες ψαράδες.
Ζητούν οι ως άνω από τους αρμόδιους φορείς: 1) Μείωση στις τιμές των καυσίμων, 2) Αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία από θηλαστικά ή δυσμενείς καιρικές συνθήκες και 3) Αποζημιώσεις για τη χαμένη παραγωγή.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται ο κ.Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα του αλιευτικού συλλόγου Φούρνων Κορσεών “Ο Γλάρος” και των μελών αυτού, προς όφελος των αλιέων και της τοπικής κοινωνίας;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

Απάντηση στην υπ΄ αριθμ. 6648/11-09-2024 Ερώτηση

Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Στυλ. Φωτόπουλος, για τα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:

Αναφορικά με τις ζημιές που προκαλούνται στα αλιευτικά εργαλεία και στην αλιευτική παραγωγή, καθώς και στο εισόδημα των αλιέων, από προστατευόμενα είδη, όπως φώκες, χελώνες κ.λπ., αλλά και από ξένα και χωροκατακτητικά είδη, όπως ο λαγοκέφαλος, σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ) 2021- 2027, που υλοποιείται βάσει του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 2021/1139 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας (ΕΤΘΑΥ), προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η υλοποίηση των εξής δράσεων:
Στο πλαίσιο του ειδικού στόχου 1.1. (Ενίσχυση των οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων), προβλέπονται δράσεις για επενδύσεις σε εξοπλισμό για την προστασία των εργαλείων και των αλιευμάτων από προστατευόμενα θηλαστικά και πτηνά.
Στο πλαίσιο του ειδικού στόχου 1.6 (Συμβολή στην προστασία και στην αποκατάσταση της υδρόβιας βιοποικιλότητας και των υδρόβιων οικοσυστημάτων), προβλέπονται, μεταξύ άλλων, δράσεις για την κάλυψη ζημιών/καταστροφών που προκαλούν τα προστατευόμενα είδη στους αλιείς (αλιευτικά εργαλεία-αλιεύματα), καθώς και για την εφαρμογή λύσεων διαχείρισης χωροκατακτητικών ξενικών ειδών (ΧΞΕ).

Η ενεργοποίηση των ανωτέρω δράσεων με την έκδοση Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων, θα είναι δυνατή μετά την ολοκλήρωση των απαιτούμενων προπαρασκευαστικών ενεργειών (εξειδίκευση, κριτήρια επιλογής πράξεων, μεθοδολογία υπολογισμού του ύψους αποζημίωσης, έκδοση του σχετικού θεσμικού πλαισίου για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες, τους όρους, τα όργανα και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη διαχείριση, τον έλεγχο και την υλοποίηση των δράσεων).

Ειδικότερα, όσον αφορά στη Δράση 1.6.2 για την κάλυψη ζημιών/καταστροφών που προκαλούν τα προστατευόμενα είδη στους αλιείς (αλιευτικά εργαλεία-αλιεύματα) η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «Αλιεία Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα» (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 της Γενικής Γραμματείας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ήδη προχωρήσει στις εξής ενέργειες:
έκδοση εξειδίκευσης
εκπόνηση μεθοδολογίας υπολογισμού της αποζημίωσης
προετοιμασία κριτηρίων επιλογής πράξεων (μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου θα αποσταλούν προς έγκριση στην Επιτροπή Παρακολούθησης)


προετοιμασία της ΥΑ για τις προϋποθέσεις, τις διαδικασίες, τους όρους, τα όργανα και κάθε άλλο ζήτημα σχετικό με τη διαχείριση, τον έλεγχο και την υλοποίηση των δράσεων.

Είναι σαφές ότι με τη Δράση 1.6.2 «Αποζημίωση στα αλιευτικά σκάφη της παράκτιας αλιείας για την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων και την απώλεια παραγωγής από θαλάσσια προστατευόμενα είδη», στηρίζονται οι αλιείς της παράκτιας αλιείας που έχουν υποστεί ζημιές και καταστροφές στα αλιευτικά τους εργαλεία, αλλά και στα αλιεύματα από τα προστατευόμενα είδη, κατά την άσκηση της αλιευτικής τους δραστηριότητας.

Το ύψος της αποζημίωσης θα υπολογίζεται εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, βάσει της οποίας η οικονομική ζημία που υφίσταται έκαστο αλιευτικό σκάφος παράκτιας αλιείας από τα θαλάσσια προστατευόμενα είδη, λόγω της καταστροφής αλιευτικών εργαλείων (διχτυών) και της απώλειας παραγωγής, αποτελεί συνάρτηση των παρακάτω παραμέτρων:
o του πλήθους των ημερών άσκησης αλιευτικής δραστηριότητας,
o του μέσου μήκους διχτυών που χρησιμοποιήθηκε ανά αλιευτική προσπάθεια,
o της συχνότητας εμφάνισης ζημίας από θαλάσσια προστατευόμενα είδη στα αλιευτικά εργαλεία ανά αλιευτική προσπάθεια,
o της μέσης έκτασης της ζημίας από θαλάσσια προστατευόμενα είδη στα αλιευτικά εργαλεία επί του μήκους των εργαλείων ανά αλιευτική προσπάθεια,
o του μέσου κόστους αγοράς υλικών για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων εργαλείων (διχτυών) ανά μέτρο,
o της συχνότητας εμφάνισης ζημίας από θαλάσσια προστατευόμενα είδη στο αλίευμα ανά αλιευτική προσπάθεια, καθώς και
o του μέσου κόστους ζημίας από θαλάσσια προστατευόμενα είδη στο αλίευμα ανά αλιευτική προσπάθεια ανά μέτρο αλιευτικού εργαλείου.
Η δράση 1.6.2 θα αφορά στο σύνολο της Επικράτειας.

Η εξέλιξη υλοποίησης του ΠΑΛΥΘ 2021-2027 και των επιμέρους δράσεων αναρτάται στην ιστοσελίδα της αρμόδιας Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Προγράμματος «Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναφορικά με τη θεσμοθέτηση μηχανισμών καταγραφής και αποζημιώσεων ζημιών από καιρικά φαινόμενα και ειδικότερα από φυσικές καταστροφές, επισημαίνεται ότι το θεσμικό πλαίσιο για την κρατική αρωγή έχει σκοπό να στηρίξει, μεταξύ των άλλων, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες που έχουν πληγεί από κάποια φυσική καταστροφή [ν.4797/2021 «Κρατική αρωγή προς επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς για θεομηνίες, επείγουσες ρυθμίσεις για τη στήριξη της οικονομίας, συμπληρωματικός κρατικός προϋπολογισμός και συνταξιοδοτική ρύθμιση και λοιπές επείγουσες διατάξεις» (Α΄66)], αρμοδιότητας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας. Στους δικαιούχους της κρατικής αρωγής περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το άρθρο 3, παρ. β, και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, καθορίζονται οι προϋποθέσεις καταβολής της ενίσχυσης, το ύψος της επιχορήγησης, ο τρόπος καταβολής της, ο τρόπος αφαίρεσης της ενίσχυσης της πρώτης αρωγής ή της προκαταβολής, καθώς και κάθε σχετικό θέμα.

Τέλος, αρμόδια να απαντήσουν για τα θέματα που τα αφορούν, είναι τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, προς τα οποία διαβιβάζονται ηλεκτρονικά η Ερώτηση 6648/11-9-2024 με το παρόν έγγραφο.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ




ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΕΛΛΑΣ