Ύστερα από πολύωρες συζητήσεις και υπό τον φόβο να μην υπάρξει καμία συμφωνία, υιοθετήθηκε ένα γενικόλογο και αόριστο κείμενο συμπερασμάτων.
Μια δύσκολη αποστολή είχαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όσον αφορά το φλέγον ζήτημα του προσφυγικού /μεταναστευτικού.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη διαφωνία των κρατών-μελών να... συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο που θα δίνει με σαφήνεια τις οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν από όλους για την αντιμετώπιση του ζητήματος, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα που υπάρχουν ενδείξεις για μεγάλη αύξηση των προσφυγικών ροών.
Τελικά, ύστερα από πολύωρες συζητήσεις και υπό τον φόβο να μην υπάρξει καμία συμφωνία, υιοθετήθηκε ένα μίνιμουμ κείμενο συμπερασμάτων που ωστόσο είναι αρκετά γενικόλογο και αόριστο, ενώ δεν διαθέτει ούτε χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν οι επόμενες συζητήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες απλώς καλούν να εφαρμοστούν όσα έχουν αποφασιστεί σε προηγούμενες συνόδους, ενώ αναφέρεται αορίστως πως «θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο» και πως «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί επίσης ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης, μέσω συνολικών αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων...».
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι (σε σχέση με το αρχικό προσχέδιο) στο τελικό κείμενο συμπερασμάτων προστέθηκε αναφορά στη Ρωσία και τη Λευκορωσία, οι οποίες «δεν επιτρέπεται να κάνουν κατάχρηση των αξιών μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο άσυλο, και να υποτιμούν τις δημοκρατίες μας». Η συγκεκριμένη αναφορά φέρεται πως είναι προσθήκη της Πολωνίας (η οποία απειλούσε αρχικά πως δεν θα υπογράψει κανέναν κείμενο) με το βλέμμα στην πολιτική των ροών που ακολουθεί η Λευκορωσία.
Παράλληλα, καλείται η Κομισιόν «να υποβάλει επειγόντως νέα νομοθετική πρόταση». Όλα αυτά, καθώς πολλές χώρες ζητούν νέους νόμους και κανόνες, αν και κάποιες από αυτές αποφεύγουν συστηματικά να τηρήσουν το ήδη συμφωνημένο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τη μετανάστευση.
→ Μέσα σε αυτό το κλίμα, πηγές της ιταλικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι υποστήριξε ότι η αμφιλεγόμενη συμφωνία της χώρας της με την Αλβανία, σχετικά με τα κλειστά κέντρα για τους αιτούντες άσυλο, μπορεί να λειτουργήσει ως αποτρεπτική για τους διακινητές, επειδή δεν θα μπορούν να εγγυηθούν τον τελικό προορισμό των ταξιδιών που οργανώνουν.
Το κείμενο συμπερασμάτων για το μεταναστευτικό
4. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε διεξοδική στρατηγική συζήτηση για τη μετανάστευση σε όλες τις διαστάσεις της και σε όλες τις διαδρομές. Υπενθυμίζει ότι η μετανάστευση αποτελεί ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση.
35. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί το Συμβούλιο, τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να ενισχύσουν τις εργασίες σε όλους τους άξονες δράσης της συνολικής προσέγγισης για τη μετανάστευση που περιγράφεται τον Φεβρουάριο του 2023. Σημειώνει την πρόσφατη επιστολή του Προέδρου της Επιτροπής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της εφαρμογής της εκδοθείσας νομοθεσίας της ΕΕ και της εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι τρέχουσες προκλήσεις.
36. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επίσης για ενισχυμένη συνεργασία με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης, μέσω ολοκληρωμένων αμοιβαία επωφελών εταιρικών σχέσεων, για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και της λαθραίας διακίνησης με σκοπό την πρόληψη της απώλειας ζωών και των παράτυπων αναχωρήσεων. Η ευθυγράμμιση της πολιτικής θεωρήσεων από τις γειτονικές χώρες αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο πλαίσιο αυτό. Οι ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές σύμφωνα με τις εθνικές αρμοδιότητες είναι το κλειδί για την κανονική και εύρυθμη μετανάστευση.
37. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί σε αποφασιστική δράση σε όλα τα επίπεδα για τη διευκόλυνση, αύξηση και επιτάχυνση των επιστροφών από την Ευρωπαϊκή Ένωση, χρησιμοποιώντας όλες τις σχετικές πολιτικές, τα μέσα και τα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της διπλωματίας, της ανάπτυξης, του εμπορίου και των θεωρήσεων. Καλεί την Επιτροπή να υποβάλει επειγόντως νέα νομοθετική πρόταση.
38. Η Ρωσία και η Λευκορωσία, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν μπορεί να επιτρέπεται να κάνει κατάχρηση των αξιών μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο άσυλο, και να υπονομεύει τις δημοκρατίες μας. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Πολωνία και στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις. Οι εξαιρετικές καταστάσεις απαιτούν κατάλληλα μέτρα. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει την αποφασιστικότητά του να διασφαλίσει τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης με όλα τα διαθέσιμα μέσα, μεταξύ άλλων με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο. Επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του να αντιμετωπίσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών για πολιτικούς σκοπούς.
39. Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστούν νέοι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης, σύμφωνα με το ενωσιακό και το διεθνές δίκαιο.
40. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τη σημασία της εύρυθμης λειτουργίας του χώρου Σένγκεν, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο κώδικα συνόρων Σένγκεν.
41. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα αυτό.
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/