Ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε να σηκώσει το γάντι και επέλεξε να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού του ακροατηρίου.
Δεν έκρυψε την αμηχανία του ο Κυριακός Μητσοτάκης, όταν κλήθηκε να απαντήσει για τις απόψεις (και τις κατηγορίες) που διατυπώνει εδώ και καιρό ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την εξωτερική πολιτική που ασκεί η Αθήνα.
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ομιλία του από τη Λευκωσία, ο Αντώνης Σαμαράς έριξε «καρφιά» προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου» και για «λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης» που «μαγειρεύονται». Προειδοποίησε, επίσης για τον κίνδυνο διαμελισμού του Αιγαίου και συρρίκνωσης της χώρας.
Παρά, λοιπόν, το γεγονός ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν διστάζει να «χτυπήσει» το Μαξίμου κατά το δοκούν, ο Κυρ. Μητσοτάκης (από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής) απέφυγε να σηκώσει το γάντι, επιλέγοντας ουσιαστικά την αφωνία.
«Καταρχάς επιτρέψτε μου να κάνω μια διάκριση μεταξύ των απόψεων του κ. Σαμαρά και των υπολοίπων φωνών που ακούγονται γύρω από τα ζητήματα αυτά. Με τον κύριο Σαμαρά θα πω ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Θέλω να θυμίσω, ήταν τέως πρωθυπουργός, ήταν ο άνθρωπος ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Ερντογάν και επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά και με υπουργό τον κ. Βενιζέλο γινόντουσαν και διερευνητικές επαφές», περιορίστηκε να πει ο Κυρ. Μητσοτάκης.
Αντίθετα, ο Έλληνας πρωθυπουργός επέλεξε να κουνήσει το δάχτυλο σε κόμματα «που βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας» και «σε διάφορα ΜΜΕ», όπως είπε ο ίδιος, σε μια προφανή προσπάθεια να χαϊδέψει τα αυτιά του ακροδεξιού του ακροατηρίου και να πλειδοτήσει σε... πατριωτισμό. Ενδεχομένως να ήθελε με αυτόν τον τρόπο να απαντήσει (και) στον πρώην πρωθυπουργό.
«Διαπιστώνω ότι υπάρχουν πολλές εξαιρετικά ακραίες φωνές στην Ελλάδα από κόμματα τα οποία βρίσκονται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και από διάφορα ΜΜΕ, τα οποία περίπου κατηγορούν την κυβέρνηση, εμένα, τον υπουργό Εξωτερικών, ότι είμαστε μειοδότες γιατί κάνουμε τι; Γιατί συζητούμε με την Τουρκία; Αναρωτιέμαι πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς προστατεύαμε τα σύνορα της Ελλάδας στον Έβρο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν εμείς επεκτείναμε τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια στο Ιόνιο, όταν υπογράφαμε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αίγυπτο δημιουργώντας κυριαρχικά δικαιώματα με την βούλα, με τον νόμο; Πού ήταν όλοι αυτοί οι υπερπατριώτες όταν αγοράζαμε τις Μπελαρά, τα Ραφάλ, όταν κάναμε την παραγγελία για τα F-35; Έχω μιλήσει και στο παρελθόν για πατριώτες της φακής και εν πάση περιπτώσει σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να συζητά με την Τουρκία πολιτισμένα αλλά και σε μια θέση πολύ πιο ισχυρή από ότι ήταν το 2019. Και ότι συζητάμε δεν σημαίνει ότι συμφωνούμε. Ούτε ξεπουλάμε ούτε προδίδουμε κανέναν...», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την πολιτική της Αθήνας στο θέμα των ελληνοτουρκικών και τον αρμόδιο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια: «Η Ελλάδα λοιπόν και σ’ αυτό στηρίζω απόλυτα τον Υπουργό Εξωτερικών, θα εξακολουθεί να συνομιλεί με την Τουρκία, όπως το έχουμε ήδη κάνει, έχω συναντηθεί έξι φορές με τον κ. Ερντογάν, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε συμφωνήσει ή ότι είμαστε κοντά σε μια συμφωνία για τα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αλλά ήθελα να δώσω αυτή τη λίγο πιο εκτεταμένη απάντηση προς όλους αυτούς οι οποίοι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο πατριώτες απ’ ότι είμαστε όλοι εμείς. Υποψιάζομαι ότι σε μια πραγματική κρίση θα ήταν οι πρώτοι που θα έβαζαν την ουρά στα σκέλια».
→ Νωρίτερα κι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης είχε περιοριστεί σε μια «χλιαρή» απάντηση για τα καρφιά Σαμαρά, λέγοντας απλώς ότι «οι απόψεις του πρώην πρωθυπουργού είναι γνωστές...»
ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/