22 Οκτωβρίου 2024

«Μάσκες» στο… κενό για το Μαξίμου – Άκαρπες οι «κοινοβουλευτικές ενημερώσεις» και τα «γαλάζια» τραπεζώματα σε βουλευτές

 

Εντείνεται η εσωστρέφεια στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς παρ’ όλες τις προσπάθειες του Μαξίμου να γεφυρώσει το χάσμα με τη «γαλάζια» ΚΟ λόγω του κακού αποτελέσματος των ευρωεκλογών, τα τραπεζώματα σε βουλευτές και οι «κοινοβουλευτικές ενημερώσεις» πέφτουν στο κενό. Μάλιστα, σε αυτό το καθεστώς πίεσης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προστίθεται και η νέα κοινή εμφάνιση των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) στις 14 Οκτωβρίου, οι οποίοι στις 4 Οκτωβρίου γύρισαν την πλάτη στην προσωπική πρόσκληση του πρωθυπουργού και δεν πήγαν στο street party για τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας.

 Φοβήθηκε τις πολικές θερμοκρασίες στο ΕΕΑ
Είναι τέτοιο το βάθος της διάρρηξης των σχέσεων μεταξύ του Κυρ. Μητσοτάκη και των πρώην προέδρων της ΝΔ που ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραστεί στην εκδήλωση του ΕΕΑ παρότι είχε λάβει πρόσκληση. Συγκεκριμένα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του (Attica 16/10) ο πρόεδρος του ΕΕΑ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου απάντησε στην ερώτηση εάν είχε καλέσει τον Κυρ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση: «Ολα τα χρόνια που είμαι πρόεδρος οφείλω να καλέσω πρώτα από όλα τον πρωθυπουργό. Ο Μητσοτάκης έχει έρθει, όπως και η πρόεδρος της Δημοκρατίας. Τώρα ο κ. Μητσοτάκης, μία εβδομάδα νωρίτερα και όχι τώρα, είχε ορίσει τον κ. Θεοδωρικάκο ως εκπρόσωπό του, τον υπουργό Ανάπτυξης».

Ο πρωθυπουργός δεν ήθελε σε καμία περίπτωση να παρίσταται σε εκδήλωση με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, καθώς οι γέφυρες μεταξύ τους έχουν κοπεί και η ψυχρότητα θα ήταν εμφανής. Επίσης, ο Κυρ. Μητσοτάκης με τις πολιτικές του, όπως η οριζόντια φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, έχει εξοργίσει μεγάλες επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια στήριζαν τη γαλάζια παράταξη.

 

Η Βουλή πεδίο μάχης βουλευτών – υπουργών
Πέρα από τις συνεχείς κινήσεις απονομιμοποίησης του Κυρ. Μητσοτάκη από τους Καραμανλή και Σαμαρά, οι οποίες θα συνεχιστούν, στο Μαξίμου επικρατεί προβληματισμός και για τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι οποίες φουντώνουν παρά τις «κοινοβουλευτικές ενημερώσεις» που κάνουν οι υπουργοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «κοινοβουλευτική ενημέρωση» του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου (15/10), ο οποίος δέχτηκε έντονα πυρά για την ακρίβεια. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής Γιώργος Βλάχος ζήτησε να μπει πλαφόν κέρδους στα σουπερμάρκετ, με τον υπουργό να του ζητά να επισκεφτεί το υπουργείο για να του καταθέσει προτάσεις και τον βουλευτή να απαντά: «Εμείς θα τα πούμε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο». Μάλιστα ο Γ. Βλάχος φέρεται να είπε στον υπουργό: «Κάνεις μια τρύπα στο νερό».