Η ΠΝΟ ζητά ανανέωση και υπογραφή ΣΣΕ για το 2025 με αυξήσεις 12% και οι ακτοπλόοι προτείνουν 3%.
Σε όλα τα λιμάνια της χώρας θα παραμείνουν δεμένα τα πλοία από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι και τις 12 το βράδυ της Τετάρτης 23 Οκτωβρίου, μετά την 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) με προοπτική κλιμάκωσης. Άγνωστο παραμένει ωστόσο εάν η διοίκηση της ΠΝΟ λάβει απόφαση για κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεών της, οπότε η απεργία θα συνεχιστεί και την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου ή εάν θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.
Η ΠΝΟ ζητά ανανέωση και υπογραφή ΣΣΕ για το 2025 με αυξήσεις 12% και οι ακτοπλόοι προτείνουν 3%. Η Ομοσπονδία στο κάδρο των διεκδικήσεων της θέτει και την κατάργηση του νόμου 4150/14, βάσει του οποίου κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου απολύεται το 50% του ξενοδοχειακού προσωπικού στα πλοία (μάγειροι, λογιστές, θαλαμηπόλοι) χωρίς καν να αποζημιώνονται, ενώ το υπόλοιπο πλήρωμα επιβαρύνεται με πολλές ώρες εργασίας για να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των δρομολογίων οι οποίες παραμένουν οι ίδιες. Ο ίδιος νόμος, σύμφωνα με την ΠΝΟ, έχει δώσει το δικαίωμα για τετράμηνη δρομολόγηση των ταχύπλοων σκαφών αντί για επτάμηνο υποχρεωτικής δρομολόγησης που ίσχυε πριν, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των ναυτικών να εργάζεται 6-7 μήνες τον χρόνο, αλλά το εισόδημα να διαιρείται διά 12 μήνες, αφού βάσει των απαγορευτικών προϋποθέσεων, ελάχιστοι ναυτεργάτες δικαιούνται το «εξευτελιστικό» επίδομα ανεργίας (κυμαίνεται στα 350 ευρώ) του ΓΕΝΕ.
Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ (μηχανικοί) και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ (κατώτερα πληρώματα μηχανής) πραγματοποιούν προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί της Τρίτης στον Ηλεκτρικό Σταθμό στον Πειραιά και απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Καραϊσκάκη. Απευθύνουν κάλεσμα στα μέλη τους και σε όλα τα πληρώματα, προκειμένου να στείλουν «ηχηρό μήνυμα στους εφοπλιστές ότι στις 22-23 Οκτωβρίου, εάν δεν πραγματοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας, θα νεκρώσουν τα λιμάνια», ξεκαθαρίζοντας ότι το επόμενο βήμα είναι η κλιμάκωση.
Η ΠΕΝΕΝ (ναύτες) πραγματοποιεί την απεργιακή της συγκέντρωση την Τετάρτη στις 10 το πρωί στο πλοίο «Festos Palace» στην Πύλη Ε2, εκφράζει ωστόσο τη διαφωνία για την εξαίρεση από την απεργία των πληρωμάτων των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια στις πορθμειακές γραμμές, όπως και των φορτηγών και δεξαμενόπλοιων εσωτερικού και τα πληρώματα των ποντοπόρων πλοίων που θα βρίσκονται σε ελληνικά λιμάνια 22 και 23 Οκτωβρίου. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι στα ποντοπόρα πλοία έχει να υπογραφεί ΣΣΕ από το 2010.
Νεκρώνει όλο το λιμάνι την Τετάρτη
Την Τετάρτη απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, την απεργία έχουν προκηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, και το σωματείο λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ στις δύο προβλήτες της Cosco, με προοπτική κλιμάκωσης.
Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πειραιά στηρίζει τις απεργίες των ναυτεργατών όλης της χώρας, των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά, των μεταλλεργατών στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στον επισιτισμό τουρισμό. Σε ανακοίνωσή του τονίζει:
«Από τα μεσάνυχτα απόψε ξεκινάει η 48ωρη προειδοποιητική πανελλαδική απεργία των ναυτεργατών ( σε Ε/Γ – Ο/Γ Ακτοπλοΐας , Ε/Γ-Ο/Γ Μεσογειακά, RO – RO) σε όλα τα λιμάνια της χώρας διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, κατάργηση των αντεργατικών νόμων στην επάνδρωση στην οργανική σύνθεση στις ΣΣΕ στα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα. Σε μια περίοδο που οι εφοπλιστές γιγαντώνουν τα κέρδη τους, στέλνουν τα πληρώματα στο στόμα του λύκου στις εμπόλεμες περιοχές, οι Ακτοπλόοι εισπράττουν κάθε χρόνο 150 εκατ, ευρώ κρατικό χρήμα από τις επιδοτήσεις, διατηρούν τα πανάκριβα εισιτήρια, αποτελεί πρόκληση αυτοί και η κυβέρνηση να αρνούνται την ικανοποίηση των δίκαιων ναυτεργατικών αιτημάτων.
»Την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου το λιμάνι του Πειραιά θα νεκρώσει από άκρη σε άκρη. Ναυτεργάτες, Λιμενεργάτες, Μεταλλεργάτες κλιμακώνουν την δράση τους με συντονισμένη απεργία. Απεργούν για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, ΣΣΕ, μέτρα υγείας και ασφάλειας, για να μην κάνουν το λιμάνι του Πειραιά ορμητήριο πολέμου.
Την ίδια μέρα στον δρόμο θα βρίσκονται οι εκπαιδευτικοί που παλεύουν για δημόσια και δωρεάν παιδεία, κόντρα στις συγχωνεύσεις τμημάτων, για αυξήσεις στους μισθούς. Και οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό τουρισμό που αγωνίζονται για υπογραφή, Κλαδικών και Τοπικών ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις που θα εξασφαλίζουν τα σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα, για ατομικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας τους.
»Καλούμε τα σωματεία μέλη μας, τους εργαζόμενους, τον λαό του Πειραιά να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε κάθε κλάδο που αγωνίζεται και σηκώνει κεφάλι.»