Το ιρανικό καθεστώς ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες εντός της χώρας θα απελαθούν. Η απόφαση αναμένεται να αυξήσει τις διελεύσεις στα τουρκικά σύνορα. Πηγές αναφέρουν ότι ήδη 100 χιλιάδες πρόσφυγες κατευθύνονται προς τα δυτικά.
Η απόφαση απέλασης έχει αναστατώσει τους πρόσφυγες εντός της χώρας και ότι τουλάχιστον 100 χιλιάδες πρόσφυγες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σταλούν πίσω στο Αφγανιστάν ήδη κινούνται προς τα δυτικά της χώρας, δηλαδή προς τα τουρκικά σύνορα
Μία από τις σημαντικότερες υποσχέσεις του Ιρανού προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ήταν η απέλαση των προσφύγων εντός της χώρας.
Ο Πεζεσκιάν δήλωσε ότι οι πρόσφυγες προκαλούν πολλά κοινωνικά προβλήματα όπως τα ναρκωτικά και στην απασχόληση στη χώρα, επομένως το πρόβλημα πρέπει να λυθεί επειγόντως. Μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος του Ιράν, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι πρόσφυγες εντός της χώρας θα απελαθούν και επισήμανε ως καταληκτική ημερομηνία το τέλος Δεκεμβρίου.
Από τα 5 εκατομμύρια μεταναστών οι 100 χιλιάδες είναι έτοιμοι να κινηθούν
Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αποτυπωθούν οι αποφάσεις που ελήφθησαν στο Ιράν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν στη μεταναστευτική κίνηση στα τουρκικά σύνορα. Ιρανικές πηγές με τις οποίες μιλήσαμε αναφέρουν ότι η απόφαση απέλασης έχει αναστατώσει τους πρόσφυγες εντός της χώρας και ότι τουλάχιστον 100 χιλιάδες πρόσφυγες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να σταλούν πίσω στο Αφγανιστάν ήδη κινούνται προς τα δυτικά της χώρας, δηλαδή προς τα τουρκικά σύνορα. Σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε το ιρανικό Υπουργείο Εσωτερικών, υπάρχουν σχεδόν 5 εκατομμύρια πρόσφυγες στη χώρα, και η πλειοψηφία αυτού του αριθμού είναι από το Αφγανιστάν.
Οι κάτοικοι της τουρκικής επαρχίας Βαν που συνορεύει με το Ιράν αναφέρουν ότι οι διελεύσεις των συνόρων συνεχίζονται παρά τα συνοριακά τείχη και τις τάφρους και ότι ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται στη χώρα αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Το Τείχος που χτίστηκε δεν αρκεί
Η Τουρκία έχει χερσαία σύνορα 534 χιλιομέτρων με το Ιράν. 295 χιλιόμετρα από αυτά τα σύνορα είναι μεταξύ Βαν και Ιράν. Μέχρι στιγμής έχει χτιστεί τείχος σε τουλάχιστον 173 χιλιόμετρα των συνόρων. Επιπλέον, στα σύνορα υπάρχουν τάφροι πλάτους 4 μέτρων και βάθους 4 μέτρων, συρμάτινοι φράχτες, θερμικές κάμερες και παρατηρητήρια. Αν και τα μέτρα που ελήφθησαν έχουν μειώσει σημαντικά τον αριθμό των διελεύσεων, η μετανάστευση συνεχίζεται.
Όπως σημειώνεται στο τουρκικό δημοσίευμα:
«Κάτοικοι από τους οποίους πήραμε συνέντευξη σε ένα παραμεθόριο χωριό λένε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που περνούν είναι περίπου 300 άτομα μερικές νύχτες και ότι αυτός ο αριθμός είναι ακόμη μεγαλύτερος από τους προηγούμενους μήνες».
Ένας άλλος κάτοικος του χωριού που ρωτήσαμε λέει ότι χρησιμοποιούνται σκάλες για να ξεπεραστεί το τείχος των συνόρων και ότι οι σκάλες που χρησιμοποιούν για τις στέγες των σπιτιών του χωριού κλέβονται από λαθρέμπορους τα βράδια.
Διακινητές μεταναστών σε Ιράν και Τουρκία
Πρόσφυγες που θέλουν να μεταναστεύσουν από το Αφγανιστάν επικοινωνούν με τους διοργανωτές στο Ιράν και την Τουρκία. Οι διακινητές μεταναστών λειτουργούν σαν τουριστική εταιρεία, πραγματοποιούν ολόκληρη τη διαδικασία μετάβασης των προσφύγων από το Αφγανιστάν στο Ιράν και από το Ιράν στην Τουρκία. Υπάρχει καταμερισμός εργασίας μεταξύ των υπεργολάβων στη διαδρομή της μετανάστευσης. Υπάρχουν πολλά επίπεδα στο Αφγανιστάν, όπως αυτοί που σχηματίζουν την ομάδα μετανάστευσης, αυτοί που εξασφαλίζουν το πέρασμα στο Ιράν, αυτοί που τους φέρνουν από το Ιράν στα τουρκικά σύνορα, αυτοί που τους μεταφέρουν στην τουρκική πλευρά των συνόρων, αυτοί που τους μεταφέρουν από το παραμεθόριο χωριό στο Βαν και από εκεί στις δυτικές πόλεις για να πάνε στις ευρωπαϊκές χώρες.
«Συγγένεια» με την Τουρκία
Ο στόχος των προσφύγων που περνούν από το Αφγανιστάν στο Ιράν είναι να πάνε στην Τουρκία. Αυτή η κύρια φάση, ζωτικής σημασίας για τους πρόσφυγες.
Το κύριο κίνητρο για αυτό είναι οι θρησκευτικές «αιρετικές διαφορές». Πρόσφυγες που μετανάστευσαν από το Αφγανιστάν, κυρίως νέοι άνδρες, υιοθέτησαν τη σουνιτική αίρεση. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία, της οποίας η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Σουνίτες, είναι πιο ελκυστική από το Ιράν, το οποίο κυβερνάται από σιιτικό καθεστώς. Από την άλλη πλευρά, η πλειοψηφία των Αφγανών προσφύγων ακολουθεί τον κλάδο Khalidiye της παράδοσης Naqshi. Ομοίως, σχεδόν όλες οι κοινότητες και οι αιρέσεις στην Τουρκία βασίζονται στην ίδια φιλοσοφία, όπως σημειώνεται.
ΠΗΓΗ: Gazete Duvar
Μεταφρασή: Βαλκανικό Περισκόπιο