24 Οκτωβρίου 2024

Νίκος Ζάχαρης Η κοροϊδία δεν έχει όρια ...4 χρόνια από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο

 

1. Συμπληρώνονται 4 χρόνια από τον φονικό και καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Σάμο στις 30.10.2020 και όπως μας ενημερώνει με ΔΤ ο βουλευτής του νομού Σάμου καθηγητής κ. Στεφανάδης είχε συνάντηση (παρουσία του Δημάρχου Ανατολικής Σάμου) με τον υφυπουργό κ. Τριαντόπουλο (τον φίλο της Σάμου κατά δήλωσή του).  

Ο κ. Τριαντόπουλος, που είχε οριστεί και ως συντονιστής για τη γρήγορη αποκατάσταση των συνεπειών του σεισμού στη Σάμο, αφού άκουσε (!!) και ενημερώθηκε (!!!) για τις μεγάλες καθυστερήσεις και τα προβλήματα, έδωσε εντολή και οδηγίες στους υπηρεσιακούς παράγοντες για άμεσες λύσεις και επιτάχυνση των διαδικασιών. 

Η κοροϊδία δεν έχει όρια.

Παράλληλα ο υφυπουργός παρέδωσε τον τόμο με το τελικό σχέδιο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος « Σάμος 2030. Ανασυγκρότηση και Βιώσιμη Ανάπτυξη», για τον οποίο  καμία διαβούλευση δεν έγινε με τους φορείς της Σάμου, απλά θα χρησιμοποιηθεί για επικοινωνιακούς λόγους ως στάχτη στα μάτια των Σαμιωτών.

2. Συμπληρώθηκαν 2 και πλέον χρόνια από τους διαγωνισμούς που διενεργεί το ΤΕΕ για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ) για το σύνολο της Ελλάδας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και το ΤΠΣ για τους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου, συνολικού προϋπολογισμού 1.559.509,15 € (χωρίς ΦΠΑ). 
Μια γρήγορη αναζήτηση στο site του ΤΕΕ, μας δείχνει ότι για όλες τις περιοχές που είχε προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και συμπεριλάμβανε το ΤΠΣ της Σάμου (πχ. οι 2  Δήμοι της Λέσβου) έχουν υπογραφεί συμβάσεις, ενώ για το ΤΠΣ της Σάμου δεν υπάρχει σύμβαση με μελετητικά γραφεία.

Τι συμβαίνει;

Ενδιαφέρεται κανένας αρμόδιος  της Σάμου (βουλευτής, δήμαρχοι, επιστημονικοί και παραγωγικού φορείς)  να ρωτήσει το ΤΕΕ και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ γιατί ακόμη δεν έχει υπογραφεί σύμβαση με μελετητικά γραφεία για την εκπόνηση του ΤΠΣ για τη Σάμο, όταν για  πολλά χρόνια είχε γίνει "καραμέλα" η αναθεώρηση  του υφιστάμενου χωροταξικού της Σάμου;

Ο καιρός περνάει και με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση  γίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης, που εκπνέει σε 2 χρόνια, η ευκαιρία για εκπόνηση νέου χωροταξικού (ΤΠΣ)  για τη Σάμο μάλλον θα παραπεμφθεί στο μέλλον.