Ο υπουργός Υγείας, Αδωνις Γεωργιάδης, αντί να απολογηθεί για την άθλια κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα Νοσοκομεία από την πολιτική της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησης «έβγαλε χολή» που το ΚΚΕ αποκαλύπτει την πραγματικότητα και πρωτοστατεί στους αγώνες του λαού κατά την διάρκεια συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και ιατρικό εξοπλισμό στο Νοσοκομείο της Σάμου.
Ο Αδ. Γεωργιάδης κατέφυγε σε ένα ακόμη ντελίριο «περί συμμορίας της μιζέριας», κατηγορώντας το ΚΚΕ για «κασέτα» που δεν αλλάζει, για να μην απαντήσει επί της ουσίας στα σοβαρά και βάσιμα ερωτήματα -όχι μόνο του ΚΚΕ αλλά και των κατοίκων της Σάμου κι άλλων νησιωτών- για την κατάσταση που επικρατεί στις δημόσιες δομές.
Κατά τα άλλα, ο υπουργός ανέφερε ότι με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα τοποθετηθεί αγγειογράφος και με χρήματα από το ΕΣΠΑ θα τοποθετηθεί μαγνητικός τομογράφος στο Νοσοκομείο σε ενάμισι χρόνο. Μέχρι τότε -και αν τελικά υλοποιηθεί η δέσμευση του- οι Σαμιώτες θα πρέπει να δίνουν έναν σκασμό λεφτά στους ιδιώτες ή να πηγαίνουν σε άλλα νοσοκομεία, στην άλλη άκρη της Ελλάδας, όπου πάλι θα δίνουν έναν «σκασμό λεφτά»! Για τις κενές θέσεις, υποστήριξε πως σε δύο εβδομάδες θα προκηρυχθούν με βάση τα νέα κίνητρα - κοροϊδία που πρόσφατα ανακοίνωσε η κυβέρνηση, γεγονός που προϊδεάζει για την εξέλιξη αυτού του διαγωνισμού...
Τα προβλήματα κινητοποιούν τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, με μπροστάρηδες του κομμουνιστές και δεν θα σας αφήσουμε σε ησυχία, διεμήνυσε στη δευτερολογία της η Μ. Κομνηνάκα, καταγγέλλοντας ότι αυτή η πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης που εφαρμόζει η σημερινή αλλά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της ΕΕ, θεωρεί ως «κόστος» την Υγεία του λαού κι επιβάλλει περικοπές στις δημόσιες δομές, για να δίνει τα χρήματα στους επιχειρηματίες.
Η Μαρία Κομνηνάκα στην Ερώτησή της, αναφέρθηκε στη μεγάλη κινητοποίηση που έγινε στις 28 Αυγούστου στο νησί για την κάλυψη των κενών θέσεων που υπάρχουν στο Νοσοκομείο, με αφορμή και την κατάρρευση της παιδιάτρου από την εντατικοποίηση της εργασίας και για τις τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, που αναγκάζει τους ασθενείς να μεταβαίνουν σε άλλα νησιά ή στην Αθήνα για να κάνουν εξετάσεις ρουτίνας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έφερε η βουλευτής του ΚΚΕ είναι πως λόγω έλλειψης μαγνητικού τομογράφου στο Νοσοκομείο της Σάμου, οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν στο νοσοκομείου της Χίου, όπου διανυκτερεύουν δυο - τρία βράδια, λόγω των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, για να κάνουν την εξέτασή τους. Και μάλιστα, πρόσθεσε, αυτή είναι η φθηνότερη εκδοχή, γιατί η μετάβαση στην Αθήνα κοστίζει ακόμα περισσότερο!
Η Μ. Κομνηνάκα ανέφερε τις συγκεκριμένες ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο:
Η Παιδιατρική κλινική κλείνει, αφού υπάρχουν ακάλυπτες εφημερίες από παιδίατρους, με σοβαρές συνέπειες και στη Μαιευτική κλινική. Η μοναδική παιδίατρος είναι με μπλοκ παροχής υπηρεσιών για εφτά εφημερίες το μήνα, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες εφημερεύουν μία γενική γιατρός, αγροτικοί γιατροί και μετακινημένοι γιατροί από νοσοκομεία της Αθήνας.
Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας έχει μόνο δύο γιατρούς, αφήνοντας ακάλυπτες εφημερίες και λειτουργεί επίσης με γιατρούς που μετακινούνται από άλλες περιοχές για δέκα και δεκαπέντε ημέρες το μήνα. Υπάρχει ορατός κίνδυνος κλεισίματός της τον Οκτώβρη, που θα αποχωρήσει ένας από τους δύο γιατρούς.
Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών παραμένει εδώ και 25 χρόνια χωρίς τους προβλεπόμενους ιατρούς. Λειτουργεί με αγροτικούς ιατρούς που μετακινούνται από τα χωριά.
Οι ειδικότητες Οφθαλμίατρου, ΩΡΛ, Ενδοκρινολόγου, Δερματολόγου, Νευροχειρουργού, Γαστρεντερολόγου, Ογκολόγου, Ψυχίατρου, Παιδοψυχίατρου δεν υπάρχουν εδώ και χρόνια στο νοσοκομείο. Στις υπόλοιπες ειδικότητες οι ελλείψεις είναι μεγάλες και δεν επαρκούν να καλύψουν εξωτερικά ιατρεία και εφημερίες του μήνα.
Το οργανόγραμμα του νοσοκομείου, που είναι από το 2011, προβλέπει 76 γιατρούς και υπηρετούν μόνο 30 μόνιμοι. Και από τους 32 ειδικευόμενους γιατρούς που προβλέπονται, υπηρετούν μόνο 2.
Το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα αφού έχει μείνει μία μόνο γιατρός, με την αναμονή για ραντεβού να ξεπερνά τον ένα χρόνο.