9 Σεπτεμβρίου 2024

Δήμαρχε ποιός σου είπε ότι το καταφύγιο φιλοξενίας αδέσποτων ζωών εξαιρείται της Πολεοδομικής Νομοθεσίας και των αποφάσεων του ΣτΕ;

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικράτειας κατάργησαν ουσιαστικά την εκτός σχεδίου δόμηση.

 Οι ανώτατοι δικαστές επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι με μια απλή διοικητική πράξη δε δύναται να αναγνωριστούν δημοτικές, αγροτικές και κοινοτικές οδοί σε εκτός σχεδίου περιοχές της χώρας, οπότε όλες οι Υπηρεσίες Δόμησης των Δήμων, συμπεριλαμβανομένων και της Σάμου, έπαψαν να εκδίδουν οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου οικόπεδα με αποτέλεσμα να μειωθεί σε υπέρτατο βαθμό η οικοδομική δραστηριότητα του νησιού.

 Όμως αυτό το γεγονός φαίνεται να μην απασχολεί το Δήμαρχο και τους φωστήρες του στην τεχνική υπηρεσία που κινείται σε άλλη κατεύθυνση από της ΥΔΟΜ, αφού προχώρησε στην προκήρυξη για την εύρεση οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή, για τη δημιουργία καταφυγίου φιλοξενίας αδέσποτων ζώων. Στην προκήρυξη θέτονται σειρά προϋποθέσεων μεταξύ αυτών:

 Να έχει πρόσωπο σε δημόσιο δρόμο ικανοποιητικού καταστρώματος
και επαρκούς πλάτους ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό
φορτηγών αυτοκινήτων. Δημόσιος δρόμος στη γλώσσα του ΣτΕ και της πολεοδομικής νομοθεσίας δεν υπάρχει, ενώ υπάρχει αναγνωρισμένος με Προεδρικό διάταγμα κοινόχρηστος δρόμος. 

Η χάραξη των κοινόχρηστων δρόμων είναι πολεοδομική αρμοδιότητα της πολιτείας κι όχι της τεχνικής υπηρεσίας με υπάλληλο που χρόνια τώρα με τη βοήθεια του καθενός προϊστάμενου τραβάει γραμμές από το Καρλόβασι, ενώ η εργασιακή της έδρα είναι στο Δήμο Ανατολικής Σάμου! 

Υπάρχει ή δεν υπάρχει Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2671/Β/31-5-2022), με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές προδιαγραφές, τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τη σύνταξη των μελετών καταγραφής του υπάρχοντος οδικού δικτύου της χώρας, ανά Δημοτική Ενότητα (ΔΕ) στις περιοχές εκτός των ρυμοτομικών σχεδίων των πόλεων, εκτός των ορίων των οικισμών των νομίμως υφισταμένων προ του έτους 1923 και των οικισμών μέχρι 2000 κατοίκους; 

Υπάρχει ή δεν υπάρχει ανάδοχος για την καταγραφή του συνόλου του οδικού δικτύου και για τους δύο Δήμους της Σάμου; 

Υπάρχει ή δεν υπάρχει η διαδικασία ελέγχου των παραδοτέων, όταν κι όποτε αυτά δοθούν, από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να προχωρήσει η ιστορία με τις αναγνωρίσεις δρόμων ώστε να επανακτήσει αντίστοιχα το ενδιαφέρον της η οικοδομική δραστηριότητα; 

 Ξέρεις Δήμαρχε , ήδη παίζουν δύο μεγάλο - επενδυτές στην πλευρά που "διοικείς", στις χωροταξικές ζώνες που εσύ λες ότι μπορείς να φτιάξεις καταφύγιο ζώων. 

Και περιμένουν την κυρία από το Καρλόβασι ν'  ασχοληθεί για να τελειώνουν με τ' αυτονόητα και να μπορέσουν να πάν παρακάτω, να επενδύσουν.
 
Κάτι δεν πάει καλά.

Μήπως το οικόπεδο για το καταφύγιο το έχεις ήδη <<καβατζωθεί ,>> κι όλα είναι ήδη προκαθορισμένα;.

Θα φανεί. Μικρός είναι ο τόπος, όλα μαθαίνονται.