24 Σεπτεμβρίου 2024

Επιταχύνει για διευθετήσεις και εμπλοκή

 

Κατάπτυστη δήλωση Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα στηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται», λέει μετά από 11 μήνες σφαγής του παλαιστινιακού λαού και λίγες μέρες μετά τα νέα τρομοκρατικά χτυπήματα του κράτους - δολοφόνου
Συνάντηση στη Νέα Υόρκη (στις 11.30 τοπική ώρα), στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ, έχουν σήμερα Μητσοτάκης και Ερντογάν, ενώ «τρέχουν» πολυεπίπεδα οι επικίνδυνες διεργασίες στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, με «οδηγό» τα ευρωατλαντικά σχέδια για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής συνοχής, στον βωμό της οποίας θυσιάζονται δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου.


Αν και η «ατζέντα» της συνάντησης θα είναι «σφικτή» λόγω του περιορισμένου χρόνου, δεν αποκλείεται - πέρα από την αποτίμηση - να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα του «ελληνοτουρκικού διαλόγου» που προχωράει σε τρία επίπεδα («πολιτικός διάλογος», θετική ατζέντα για την προώθηση των διμερών μπίζνες, συν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης σε στρατιωτικό επίπεδο). Εκτός απροόπτου, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η σύγκληση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στα τέλη του χρόνου στην Τουρκία. Στο «τραπέζι» αναμένεται να τεθεί και το Κυπριακό, με την ελληνική κυβέρνηση να τάσσεται υπέρ της επανεκκίνησης των συνομιλιών, ενώ ο Ερντογάν προσέρχεται στη Νέα Υόρκη με την απαίτηση προς τη «διεθνή κοινότητα» να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης, ερωτηθείς χθες σχετικά με τη βασική στόχευση της συνάντησης, υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί τον «διάλογο» (όπως αυτός χαράσσεται εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται) ο οποίος, όπως ισχυρίστηκε, φέρνει «αποτελέσματα», παρουσιάζοντας ως παράδειγμα τον «εκμηδενισμό παραβιάσεων» του ελληνικού εναέριου χώρου από την σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, κατόρθωμα ίσως όπως το βλέπουν. Επέμεινε, εξάλλου, ότι η Αθήνα συζητά μόνο για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όταν η τουρκική αστική τάξη βάζει τα πάντα στο τραπέζι αμφισβητώντας ευθέως ελληνικά και κυπριακά δικαιώματα, όπως φάνηκε πρόσφατα και με τις ...περιπέτειες του ιταλικού ερευνητικού πλοίου στα ανοικτά της Κάσου για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου, ενώ και χτες τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος (τύπου ATR-72) προχώρησε σε παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας εντός FIR Αθηνών στην ίδια περιοχή στο νοτιοανατολικό Αιγαίο.

«Υπάρχει πολύς δρόμος» σε αυτή την πορεία προσπαθειών για κάποια συνεννόηση, συνέχισε ο Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι σε κάθε περίπτωση Μητσοτάκης και Ερντογάν θα δώσουν «έμφαση στην θετική ατζέντα», με τις μπίζνες να στρώνουν έδαφος για διευθετήσεις πάνω στις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Αργότερα, σήμερα, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Χριστοδουλίδη και του Προέδρου της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, στο ίδιο πλαίσιο κι ενώ οι ανταγωνισμοί για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους διαύλους στην ευρύτερη περιοχή κλιμακώνονται.

Ετοιμάζουν συνάντηση με τον αιμοσταγή Νετανιάχου
Διόλου τυχαία, ο Μητσοτάκης, στο περιθώριο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη, είχε ήδη συνάντηση με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, στους οποίους επανέλαβε προκλητικά τη στήριξη της κυβέρνησης της Ελλάδας «στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται» τιμώντας τις «στρατηγικές συμμαχίες» της αστικής τάξης και των κομμάτων της με τους μακελάρηδες του παλαιστινιακού λαού. Αλλωστε, ενώ άμαχοι και γυναικόπαιδα της Παλαιστίνης πεθαίνουν καθημερινά, από τη δράση των κατοχικών δυνάμεων, ο Μητσοτάκης διακήρυξε υποκριτικά την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα επιτρέψει την απελευθέρωση ομήρων και τη διανομή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας.

Λέγεται, επίσης, ότι θα συναντηθεί και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, βάζοντας για «ξεκάρφωμα» στο πρόγραμμά του και μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς.

Νωρίτερα, εξάλλου, στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ σχετικά με το «Σύμφωνο για το Μέλλον», έβγαλε ένα λογύδριο για τη διασφάλιση τάχα της παγκόσμιας ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει ρόλο «πρωτοπαλίκαρου» στα ευρωατλαντικά σχέδια που βάζουν μπουρλότο στον πλανήτη και συμμετέχει ενεργά στα δύο πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή.

Στις Κυκλάδες αρματαγωγά του Ισραήλ!
Ενδεικτικά, την Κυριακή η φρεγάτα «Ψαρά» κατέπλευσε στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, επιστρέφοντας από τη συμμετοχή της στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «Aspides» στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου επιχειρούσε επί τρίμηνο εναντίον των Χούθι. Σε αντικατάστασή της, η κυβέρνηση έχει έτοιμη και θα την στείλει εντός των επόμενων ημερών τη φρεγάτα «Σπέτσαι». Προηγήθηκε η αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην απόφαση της κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στη Μ. Ανατολή, με την επίκληση της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας», που δεν είναι τίποτα άλλο παρά ο στόχος της εγχώριας αστικής τάξης να διεκδικήσει μερίδιο από το πλιάτσικο των λαών. Υπενθυμίζεται ότι κάθε μέρα επιχείρησης της φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα κοστίζει στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ, την ώρα που νοσοκομεία και σχολεία υπολειτουργούν, μισθοί και συντάξεις είναι στα τάρταρα, έργα προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα δεν υπάρχουν, με πρόσχημα τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Στο ίδιο φόντο, δυο αρματαγωγά του ισραηλινού Ναυτικού, τα «INS Komemiyut» και «INS Nahshon», εντοπίστηκαν τις προηγούμενες μέρες να πλέουν στις Κυκλάδες, με το δεύτερο να καταπλέει, μάλιστα, στη Σούδα για ανεφοδιασμό. Αλλωστε, η Σούδα έχει πάρει «φωτιά» όλο αυτό το διάστημα, υποστηρίζοντας με καύσιμα και πυρομαχικά τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, βάζοντας πλάτη στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ και στη σφαγή που διαπράττει σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού και απειλώντας με γενίκευση του πολέμου σε όλη την περιοχή. Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης», από 11.008 τεμάχια που διαμετακόμισαν το οικονομικό έτος (FY) 2021 μέσω των εγκαταστάσεών τους στην Κρήτη, ακολούθησε η εκτόξευση στα 20.624 κομμάτια μέσα σε μόλις έξι μήνες (Οκτώβρης - Μάρτης) του οικονομικού έτους 2024.

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης συμμετείχε χθες σε Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στην ημερήσια διάταξη της οποίας ήταν «οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία». Ειδικά για το Ουκρανικό, οι υπουργοί της ΕΕ «αντάλλαξαν απόψεις» με τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας, Andrii Sybiha, την ώρα που κλιμακώνουν τη σύγκρουση με τη Μόσχα. Νωρίτερα μετείχε σε «πρόγευμα εργασίας» υπουργικού επιπέδου της άτυπης «Ομάδας Φίλων Δυτ. Βαλκανίων» στην ΕΕ, καθώς και των έξι υπουργών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπου διαβεβαίωσε για τη στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση της περιοχής.

Στο ίδιο φόντο, σε ξεχωριστή συνάντηση που είχε ο Γεραπετρίτης με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία Timcho Mucunski, του υπογράμμισε την ανάγκη για «προσήλωση σε διεθνείς συμφωνίες όπως η Συμφωνία των Πρεσπών», που φυσικά υπαγορεύτηκε σε πλαίσιο ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ https://www.rizospastis.gr/