30 Σεπτεμβρίου 2024

Αλλα λόγια για το παγκάκι ανάνηψης από τον Αδωνη

 

Με στρεψοδικίες απάντησε ο υπουργός Υγείας στην επίκαιρη ερώτηση της Κατερίνας Νοτοπούλου για το αίτημα δημιουργίας αίθουσας ανάνηψης στο ενδοσκοπικό εργαστήριο της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγένειου που εκκρεμεί πάνω από τρία χρόνια ● Επιτέθηκε ξανά στον γιατρό για τη φωτογραφία με τον ασθενή που ήταν ξαπλωμένος στις καρέκλες του διαδρόμου (θέμα που είχε αναδείξει η «Εφ.Συν.») και δικαιολόγησε, παρεμπιπτόντως, τα... χαλιά της Ολγας Κεφαλογιάννη, λέγοντας πως «έτσι δουλεύουν τα υπουργεία».


Eπαναλαμβάνοντας όσα είχε πει τον περασμένο Μάιο στη Βουλή, επενδεδυμένα με τη νεοδημοκρατική φιλολογική φιοριτούρα κάποιας επίφοβης «Συμμορίας της Μιζέριας» που δήθεν πολεμάει την κυβέρνηση, ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης έδωσε κάτι σαν απάντηση στη βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κατερίνα Νοτοπούλου που του έβαζε το ζήτημα δημιουργίας άμεσα αίθουσας ανάνηψης στο ενδοσκοπικό εργαστήριο της Γαστρεντολογικής Κλινικής του Θεαγένειου ΑΝΘ.


Το θέμα, για όσους θυμούνται, ξεκίνησε με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» (1.3.2024, «Θάλαμος ανάνηψης… ο διάδρομος»), το οποίο αναδείκνυε τη φωτογραφία που είχε αναρτήσει ο διευθυντής της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, Δημήτρης Τζιλβές, που έδειχνε ασθενή (είχε δώσει την άδεια φωτογράφησής του) ξαπλωμένο στις σιδερένιες καρέκλες του διαδρόμου ελλείψει ειδικού θαλάμου.

Τι απέγινε η ΕΔΕ;
Οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές: ο κ. Γεωργιάδης διέταξε ΕΔΕ («Εφ.Συν.» 4.3.2024, «ΕΔΕ για την κατάσταση στο Θεαγένειο αλλά και απειλές Γεωργιάδη μετά την καταγγελία») με ταυτόχρονη επίθεση στον γιατρό («Εφ.Συν.» 5.3.2024, «Αντί για λύσεις, επίθεση στον γιατρό που δεν είναι μόνος»), κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου και φτάσαμε μέχρι παρέμβαση εισαγγελέα (6.3.2024, «Εισαγγελέας στο Θεαγένειο για τον θάλαμο ανάνηψης»). Τι απέγινε η ΕΔΕ (που διεξήχθη) κανείς δεν γνωρίζει, τι απέγινε η εισαγγελική έρευνα, άγνωστο κι αυτό.

Στην επίκαιρη ερώτηση της κ. Νοτοπούλου «Γιατί το σχετικό αίτημα για δημιουργία χώρου ανάνηψης στο ενδοσκοπικό εργαστήριο της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Θεαγένειου εκκρεμεί για τρία και πλέον έτη;» ο υπουργός Υγείας έδωσε την ίδια απάντηση με την έγγραφη που είχε δώσει τον περασμένο Μάιο (28.05.24 «Ο Αδωνις τους έστειλε όλους για... ανάνηψη»). Δηλαδή, ότι η ερώτηση είναι σωστή, αλλά, σύμφωνα με τον κανονισμό του «Θεαγένειου», δεν προβλέπεται αυτοτελές ενδοσκοπικό εργαστήριο, άρα δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη για ανεξάρτητη αίθουσα ανάνηψης, οπότε αντί ο γιατρός να τραβάει φωτογραφίες και να δείχνει τα χάλια του συστήματος, ας πήγαινε τον ασθενή σε άλλο όροφο όπου υπήρχαν κρεβάτια (Απλό; Οχι! Πράξη επικίνδυνη για τον ασθενή που χρειάζεται συνεχή παρακολούθηση, όπως λένε τα παγκόσμια ιατρικά πρωτόκολλα).

Πρωτομάστορας της επικοινωνίας ο κ. Γεωργιάδης, ξέρει ότι τα λόγια είναι «πτερόεντα», ενώ η εικόνα μένει, κολλάει στη μνήμη των ανθρώπων, οπότε το έριξε στη γενικόλογη… αριθμητική στρεψοδικία «[…] εγώ δεν παίζω με το ΕΣΥ και την εικόνα του, έχει πολλά προβλήματα, αυτονόητο για ένα τόσο δαιδαλώδες σύστημα, αφού εξυπηρετεί 88 χιλιάδες ανθρώπους την ημέρα, σε 134 νοσοκομεία, σε 357 Κέντρα Υγείας και 1.401 περιφερειακά ιατρεία. Είναι δυνατό να έχει γίνει κάπου κάτι που δεν έχει πάει όπως το θέλουμε; Αν μένουμε στο κάτι και το κάνουνε σημαία οι εργαζόμενοι για προσωπικούς σκοπούς, τότε βλάπτουμε το ίδιο το σύστημα».

Από κοντά, μια αναφορά στην ιδιωτική πρωτοβουλία που συνεισφέρει, αφού «είχα την τύχη πριν λίγες μέρες να επισκεφθώ τη Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας του Θεαγένειου, τη Μονάδα “Νίκος Κούρκουλος”, δωρεά της Μαριάννας Λάτση. Πρόκειται περί ενός κοσμήματος του ΕΣΥ, συγκινήθηκα όταν την είδα…». Κρίμα που δεν έδωσε και στοιχεία για τη στελέχωσή της, αφού για να λειτουργήσει η μονάδα κοντεύουν να εξαερωθούν άλλα τμήματα του νοσοκομείου… Από κοντά και αναφορές στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο στο Καρατάσιου που… «καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2031 θα είναι έτοιμο»!!! Δηλαδή, άλλα εφτά χρόνια παγκάκι, πάντα «καλώς εχόντων των πραγμάτων»…

Η κ. Νοτοπούλου σάρκασε στη δευτερολογία της, λέγοντας «Δυσκολεύομαι, κ. υπουργέ, να κατανοήσω την αγανάκτησή σας. Μας είπατε εν ολίγοις ότι δεν θα έπρεπε να είναι αγανακτισμένοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές, δεν θα έπρεπε να είναι αγανακτισμένοι οι ασθενείς στη Θεσσαλονίκη, δεν θα έπρεπε να είμαστε αγανακτισμένοι και να μεταφέρουμε αυτή την οργή και την αγωνία οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν θα έπρεπε κανένας να μιλάει, θα έπρεπε να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί, γι’ αυτό και συνάδελφοί σας αγοράζουν χαλιά ακριβά, αντί να επενδύσουν εκεί που επιτάσσει το δημόσιο συμφέρον και ο ρόλος σας». Αυτό για την κ. Κεφαλογιάννη δεν έπρεπε να το πει!..

Χάλια και χαλιά
Τι χρησιμοποίησε λοιπόν ο υπουργός ως απάντηση; Κάτι δυνατότερο και της εικόνας! Το κενό περιεχομένου υπονοούμενο: «Είπατε για το χαλί της Κεφαλογιάννη, μην καθίσω τώρα να βρω πόσα έχετε ξοδέψει ως υπουργός. Το γραφείο, όχι εσείς (να προσέχουμε και τι λέμε!!!), δεν υπάρχει γραφείο υπουργείου που δεν ξοδεύει λεφτά, έτσι δουλεύουν τα υπουργεία… αυτά θα ψάχνουμε τώρα; Είναι λαϊκίστικα πράγματα αυτά, δεν είναι αντάξια του κοινοβουλευτισμού, είναι για καφενεία…».

Και κατέληξε με παραδείγματα της μάχης που δίνει συνεχώς –πριν από 10 χρόνια που ήταν ξανά υπουργός Υγείας είχε ζήσει τα ίδια– κατά της «Συμμορίας της Μιζέριας» που αποτελείται από συνδικαλιστές, ξέρει μάλιστα ο υπουργός ότι οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ έχουν το πάνω χέρι στον «Ευαγγελισμό» και δεν τον αφήνανε τα «παλιόπαιδα» να πάρει τη χορηγία του Τουρκολιά να κάνει τα χειρουργεία, που γίνανε τελικά, τέτοια, που έτριβε τα μάτια του ο Κύπριος υπουργός Υγείας που τα είδε, αυτά τα έργα ο υπουργός μας που τρώει δέκα «Συμμορίες» στην καθισιά αλλά δεν τον χωράει ο τόπος στο παγκάκι της ανάνηψης…