30 Σεπτεμβρίου 2024

Για «μασάζ» στο Μαξίμου οι «γαλάζιοι» βουλευτές

 

Η επιχείρηση-κατευνασμός της εσωκομματικής δυσαρέσκειας στη Ν.Δ. συνεχίζεται και αυτήν την εβδομάδα ● Αύριο ο πρωθυπουργός θα δει όσους βουλευτές του κόμματός του δεν κατέχουν κυβερνητικά πόστα, ακολουθεί την Παρασκευή το προαναγγελθέν street party στη Ρηγίλλης, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις για μεταπήδηση του Κώστα Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας.


Εχοντας πλέον επιστρέψει στην Αθήνα από τη Νέα Υόρκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσγειώνεται αυτομάτως και πάλι στα ανοιχτά μέτωπα που έχει μπροστά του στο εσωτερικό της χώρας. Ενα από τα μεγάλα ανοιχτά τέτοια μέτωπα είναι ασφαλώς το εσωκομματικό και η δυσαρέσκεια που απλώνεται μεταξύ πολλών «γαλάζιων» βουλευτών.

Μετά την κίνηση διαγραφής του Μάριου Σαλμά και την επιλογή του μεγάρου Μαξίμου να διαχωρίσει σε επίπεδο επίσημης ρητορικής την περίπτωσή του από τους υπόλοιπους 10 βουλευτές της Ν.Δ. που συνυπέγραφαν την κοινοβουλευτική ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια, στην κυβέρνηση πλέον επιδίδονται σε μια αγωνιώδη επιχείρηση κατευνασμού των αντιδράσεων που προέρχονται από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, έχοντας στον νου τους δύο πράγματα:

1. Οτι από την πλευρά των πρώην 11 και νυν 10 βουλευτών έχει διαμηνυθεί πως θα συνεχίσουν τις παρεμβάσεις τους και επομένως και την εσωκομματική κριτική τους προς τα κυβερνητικά πεπραγμένα.

2. Οτι οι διαφωνούντες εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος είναι πολύ περισσότεροι από όσους υπέγραψαν την ερώτηση για τα «κόκκινα» δάνεια και, σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά υπολογίζονται περίπου στους 30.

«Πάμε Ρηγίλλης»
Εξ ου και ήδη έχει ξεκινήσει το κυβερνητικό «μασάζ» προς τους βουλευτές, το οποίο είδαμε τις προηγούμενες μέρες με τις συναντήσεις και τα δείπνα υπουργών και κυβερνητικών παραγόντων με βουλευτές της Ν.Δ. Και αυτή η προσπάθεια με στόχο το «μασάζ» αναμένεται να κορυφωθεί αύριο Τρίτη από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος καλεί στο μέγαρο Μαξίμου όλους τους «γαλάζιους» βουλευτές πλην εκείνων που έχουν υπουργικά πόστα στην κυβέρνηση.

Οπωσδήποτε ως ευκαιρία για τέτοιες εσωκομματικές ζυμώσεις βλέπουν στο Μαξίμου και το επικείμενο street party της εκδήλωσης «Πάμε Ρηγίλλης» για τα 50 χρόνια από την ίδρυση της Ν.Δ., που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στα παλιά ιστορικά γραφεία του κόμματος και εμφανή στόχο θα έχει να ενεργοποιήσει συναισθήματα κομματικού πατριωτισμού στα «γαλάζια» στελέχη. Την ίδια ώρα οι συναντήσεις κυβερνητικών παραγόντων με βουλευτές αναμένεται να συνεχιστούν.

Ολο αυτό το κλίμα, λοιπόν, ενισχύει και την πεποίθηση εκείνων στο εσωτερικό της Ν.Δ. που εκτιμούν ότι στο τέλος ο κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί να συνταχθεί με τους πολλούς βουλευτές του κόμματός του που ζητούν ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην είναι η νυν Πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αλλά ένα πρόσωπο από τη «γαλάζια» παράταξη.

Προεδρική εμφάνιση
Στο ίδιο πλαίσιο κάποιοι είδαν ως «προεδρική» την εμφάνιση του νυν πρόεδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα στην πρόσφατη εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνος Καραμανλής και των εκδόσεων Ευρασία, όπου ήταν ομιλητής και όπου στον επίλογό του θέλησε να δηλώσει ότι «σε αυτό το κόμμα, όπως ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει, «είμαστε όλοι καραμανλικοί»». Ως γνωστόν το όνομα του κ. Τασούλα βρίσκεται στο επίκεντρο των σεναρίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας και συζητείται πολύ, εδώ και καιρό, στο εσωτερικό της Ν.Δ. για τον ίδιο λόγο.

Και βέβαια το μέγαρο Μαξίμου τρομάζουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όχι μόνο λόγω των απωλειών που καταγράφονται για το κυβερνών κόμμα και των πολύ υψηλών ποσοστών αρνητικής αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου από τους πολίτες σε σχέση με την κατεύθυνση στην οποία κινείται η χώρα, αλλά και, σε πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω των υψηλών ποσοστών που συγκεντρώνουν αθροιστικά τα κόμματα στα (ακρο)δεξιά της Ν.Δ.

Μάλιστα τα κύματα κυβερνητικής ανησυχίας ενισχύουν και ευρήματα όπως αυτό στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Prorata για το Attica TV που αφορά την πρόθεση ψήφου όσων δηλώνουν ότι σε επίπεδο οικονομικής κατάστασης δεν μπορούν να καλύψουν τα αναγκαία.

Στην κατηγορία αυτή που αποτελεί το 21% του συνόλου, πρώτο κόμμα έρχεται η Ελληνική Λύση με 14%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 13%, ενώ στην τρίτη θέση έρχεται η Ν.Δ. με 12,5%. Σημειώνεται ότι στην ίδια δημοσκόπηση αθροιστικά τα ποσοστά της Ακροδεξιάς καταγράφονται στο 17,5%.

Οι διαρροές
Οι διαρροές ψηφοφόρων της Ν.Δ. προς τα (ακρο)δεξιά της, λοιπόν, προκαλούν τρόμο στο Μαξίμου και επιτείνονται και από τις διαρροές «γαλάζιων» στελεχών προς τον ίδιο χώρο, όπως λ.χ. η πρόσφατη αποχώρηση από τη ΝΔ του Κωνσταντίνου Κόλλια -σαμαρικού στελέχους και γραμματέα Οργανωτικού του κόμματος επί Αντώνη Σαμαρά- η οποία συνοδεύτηκε από μια εξαιρετικά σκληρή και εφ’ όλης της ύλης επίθεση προς τη σημερινή ηγεσία του κόμματος.

Και βέβαια στα μεγάλα ανοιχτά μέτωπα για το Μαξίμου παραμένει το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών, το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρή φθορά στην κυβέρνηση. Αλλωστε η ακρίβεια, η Υγεία, η Παιδεία, η εγκληματικότητα, οι χαμηλοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας παραμένουν στην κορυφή της ιεράρχησης των πολιτών, όταν καλούνται στις μετρήσεις κοινής γνώμης να προτάξουν τα προβλήματά τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός θέλει να δείχνει ότι επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών. Και μένει να δούμε πώς θα το κάνει και σήμερα όπου υπάρχει προγραμματισμένη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και σύμφωνα με τις πληροφορίες, την ατζέντα του αναμένεται να απασχολήσει μεταξύ άλλων και το ζήτημα της βίας των ανηλίκων.

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο
Με βασικότερα θέματα το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό-Διαρθρωτικό Σχέδιο, το δημογραφικό και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση περιπτώσεων εγκληματικότητας συνεδριάζει σήμερα στις 11 το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου το υπουργικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Κ. Μητσοτάκη. Στη συνεδρίαση θα συζητηθεί επίσης ο ετήσιος προγραμματισμός προσλήψεων στο Δημόσιο για το 2025.

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/