24 Σεπτεμβρίου 2024

Το λάθος μήνυμα στη διαγραφή Σαλμά

 


Η «εκπαραθύρωση» από τα έδρανα της συμπολίτευσης και την ίδια τη ΝΔ συνιστά ένα προφανές μήνυμα. Πρόκειται, όμως, για το λάθος μήνυμα, για σειρά λόγων. Ιδού ορισμένοι εξ’ αυτών.

Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!


Ποιο ήταν ακριβώς το μήνυμα που εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με την διπλή καρατόμηση, από την Κ.Ο. του κόμματος και από την ίδια τη ΝΔ, του βουλευτή Μάριου Σαλμά; Τι καλούνται να αντιληφθούν τα μέλη του εκλογικού σώματος της χώρας ή ακόμη και οι πρώην συνάδελφοι του κ. Σαλμά στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος; Πρόκειται περί περιπτώσεως “παραδειγματισμού”, ώστε να “μαζευτούν τα ηνία” και για όποιο τυχόν άλλο μέλος της Κ.Ο. έχει κριτική διάθεση ή υπάρχουν άλλα αίτια;


Διότι σε οποιαδήποτε περίπτωση, ακόμη κι αν η κριτική έχει όρια και ενδεχομένως ο κ. Σαλμάς να τα υπερέβη, η κυβερνώσα παράταξη έχει καταδείξει κατά την πολύχρονη ιστορία της ότι μπορεί να “φιλοξενήσει” ακόμη και περιπτώσεις σφοδρής κριτικής. Υπάρχουν παραδείγματα πολλά.


Κατά τα φαινόμενα και ο ίδιος ο κ. Σαλμάς, φαίνεται να έμεινε με την απορία, τουλάχιστον σε επίπεδο δημόσιας ρητορικής, διερωτώμενος εάν διεγράφη για τις δηλώσεις του για τα κόκκινα δάνεια, την woke ατζέντα περί ομόφυλων ζευγαριών, για τον τρόπο λειτουργίας του “επιτελικού κράτους”, για την ακρίβεια ή για την κριτική που άσκησε για διαγωνισμό του υπουργείου Πολιτισμού, τον οποίο θεώρησε ως “σκανδαλώδη”.


Ενδεχομένως, για όλα αυτά αθροιστικά όπως βεβαίως και ως “μήνυμα” προς τους λοιπούς βουλευτές της ΝΔ. Όμως πρόκειται περί λάθους. Ενός λάθους επικοινωνιακού -στο πεδίο των εντυπώσεων- αλλά και ενός λάθους, επί της ουσίας.



Και τούτο διότι δίδεται η εντύπωση ότι πρόκειται περί μίας αποπομπής η οποία εδράζεται στην ύπαρξη κριτικής, έστω ακραίας ή έστω με αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες, τη στιγμή κατά την οποία και άλλα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ εμφανίζονται να συμμερίζονται, σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό, τις ανησυχίες του κ. Σαλμά περί της αποτελεσματικότητας και της διαφάνειας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής.


Γεγονός το οποίο εξηγεί και τον συνοπτικό τρόπο με τον οποίο καρατομήθηκε ο κ. Σαλμάς, τόσο από την κοινοβουλευτική ομάδα, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία.


Υπ’ αυτό το πρίσμα, η διπλή καρατόμηση Σαλμά σημειώνεται ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη εμφανίζει σαφή μεταρρυθμιστική κόπωση, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αδυναμία χαλιναγώγησης σημαντικών προβλημάτων της καθημερινότητας, αλλά και πραγματοποίησης τομών για την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Κοντολογίς, αδυναμία διαχείρισης τόσο στα καθημερινά προβλήματα, όσο και στα “μεγάλα”.


Πρόκειται περί μίας εικόνας η οποία ολοένα και περισσότερο αποτυπώνεται τόσο στο κλίμα που επικρατεί στα έδρανα της συμπολίτευσης, όσο και στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης.


Η “λύση” όμως αυτού του ζητήματος για την κυβερνώσα παράταξη θα όφειλε να μην αφορά περιπτώσεις “παραδειγματισμού”, οι οποίες μπορούν να ερμηνευτούν είτε ως προσπάθεια αποκατάστασης της προσήκουσας τάξης, είτε ως προσπάθεια εκφοβισμού των υπολοίπων, κάτι ιδιαιτέρως επικίνδυνο σε καιρούς μετατόπισης της “ατζέντας” δεξιότερα της ΝΔ.


Όταν την αδυναμία προώθησης ουσιαστικού έργου διαδέχεται μόνον ο “βούρδουλας”, τότε τα πράγματα έχουν ήδη αρχίσει να οδεύουν σε λάθος κατεύθυνση. Ήδη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ υποφέρει δύο απώλειες: εκείνες των κ.κ. Λ. Αυγενάκη και Μ.Σαλμά. Κατά πόσον θα τους ακολουθήσουν και άλλοι συνάδελφοί τους είναι, προφανώς άγνωστο. Ίσως, όμως, είναι ώρα “αφύπνισης” στο κυβερνητικό επιτελείο, ως προς την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων.

Θα ήταν κάτι χρήσιμο, πρωτίστως για τη χώρα και ασφαλώς και για την κυβερνώσα παράταξη.

Ν. Γ. Δρόσος

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr/