11 Σεπτεμβρίου 2024

Βουλιάζοντας χωρίς σχέδιο με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρώπη

 

Του Πάνου Σώκου

Παρά την έπαρση και την αλαζονεία με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, μια προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεών του δείχνει ότι προβληματίζεται έντονα για τη μελλοντική πορεία της κυβέρνησης, με δεδομένα το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την τρέχουσα δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ., αλλά και για το δικό του μέλλον.

Η βεβαιότητα με την οποία μιλούσε άλλες εποχές, και συγκεκριμένα πριν από τις ευρωεκλογές, έδωσε τη θέση της σε θολές και ασαφείς απαντήσεις, ενώ ήταν εμφανές ότι δεν είχε σαφές και αισιόδοξο πολιτικό αφήγημα και μια συγκροτημένη πολιτική για τα επόμενα χρόνια. Ο μόνος καθαρός στόχος που έβαλε ήταν η αύξηση των μισθών στα επόμενα χρόνια στα 1.500 ευρώ, ούτως ώστε να προσεγγίσουν τον μέσο όρο της ευρωζώνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ αρνήθηκε πως υπάρχει μεταρρυθμιστική κόπωση στην κυβέρνησή του, οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που διατυμπάνιζε τα προηγούμενα χρόνια σε όλους τους τομείς (κοινωνικές, θεσμικές, οικονομικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές κ.ά.) απουσίαζαν από τις ομιλίες του, σε αντίθεση με την άφθονη παροχολογία μέσα από μέτρα 3,5 δισ. Μέτρα που δεν επιλύουν τα χρόνια και μεγάλα προβλήματα και δεν κάνουν τη διαφορά, αλλά έχουν στόχο να πάρει η κυβέρνηση μια δημοσκοπική ανάσα!

Έδειξε με την εμφάνισή του ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν φτάσει στα όριά τους, δεν έχουν να προσφέρουν κάτι καλύτερο στην ελληνική κοινωνία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας και της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών, και ότι ο μόνος του στόχος είναι να διαχειριστεί την κατάσταση και να αντέξει μέχρι το 2027!

Η αβεβαιότητα στην οποία βρίσκεται ο πρωθυπουργός για το μέλλον της κυβέρνησης και το δικό του προκύπτει με καθαρό τρόπο από τις απαντήσεις του στα θέματα της αλλαγής του εκλογικού νόμου και του ενδεχομένου να διεκδικήσει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη λήξη της κυβερνητικής του θητείας, διαδεχόμενος τον Αντόνιο Κόστα, η θητεία του οποίου θα είναι 2,5 χρόνια.

Ειδικά η απάντησή του στο τελευταίο θέμα, που αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες ημέρες με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα που επανήλθαν, δείχνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρατά ανοιχτή την ευρωπαϊκή πόρτα και θα αποφασίσει ανάλογα με την πορεία της κυβέρνησής του εκείνη την περίοδο.

Εξάλλου, όταν θα λήγει η 2,5 χρόνων θητεία του κ. Κόστα (προέρχεται από τους Σοσιαλιστές) στις αρχές του 2027, θα είναι κοντά και η ολοκλήρωση της δεύτερης κυβερνητικής τετραετίας (Ιούνιος 2027).

Ο πρωθυπουργός λοιπόν, προχθές, αντί να απαντήσει κατηγορηματικά, όπως έκανε στο παρελθόν, ότι δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική του μετανάστευση στις Βρυξέλλες, αναρωτήθηκε αν κάποιοι θέλουν να τον βγάλουν στη σύνταξη και πρόσθεσε: «Δεν έχω κάποιο σχέδιο κάποιας απότομης μεταπήδησης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή θέση. Το έλεγα με απόλυτη βεβαιότητα. Σας το επαναλαμβάνω και τώρα. Είμαι εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας για μια πλήρη θητεία. Αυτή τη θητεία σκοπεύω να την εξαντλήσω έως την άνοιξη του 2027… Το 2027 είναι πολύ μακριά. Ζούμε σε ένα πολύ απρόοπτο περιβάλλον και, όπως σας είπα, είναι και λίγο αυτάρεσκο να μιλάω είτε για τον εαυτό μου είτε να κάνω προβλέψεις για το τι θα γίνει το 2027».

Είναι φανερό από την απάντηση αυτή ότι δεν αποσαφήνισε αν στις επόμενες εκλογές θα ηγηθεί της εκλογικής μάχης του 2027, ενώ το να δεχθεί να πάει στις Βρυξέλλες ως διάδοχος του Αντόνιο Κόστα, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι μια μεγάλη αναγνώριση για τον ίδιο και ένα υψηλό αξίωμα που κανένας Έλληνας δεν είχε ποτέ!

Η αβεβαιότητα του πρωθυπουργού για το μέλλον της κυβέρνησης φάνηκε κι από την απάντησή του για τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου, δεδομένου ότι πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα πριν από μερικές μέρες έγραφαν για μείωση μέχρι και 33% του ορίου για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

«Αν το 2027 η Ν.Δ. έχει υλοποιήσει αυτά για τα οποία ψηφίστηκε, θα είναι μία καλή κυβέρνηση. Άρα, περιμένετε να δούμε τι θα κάνουμε» είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε αλλαγή, αν οι συσχετισμοί δεν τον ευνοούν…

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός κινείται στη γραμμή «βλέποντας και κάνοντας».