3 Σεπτεμβρίου 2024

Ασκήθηκαν ή όχι διώξεις για επαναπροώθηση στη Σάμο;

 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης φάσκει και αντιφάσκει στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου
Ερωτήματα για την πληρότητα και την ορθότητα της ενημέρωσης εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης και των Εισαγγελιών της χώρας, αν όχι για την ειλικρίνειά της, εγείρουν οι αντίθετες απαντήσεις του υπουργείου στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου για τις διώξεις που έχουν ασκηθεί σε υποθέσεις επαναπροώθησης.


Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σάμου Αρετή Δελόγλου ισχυρίζεται με έγγραφό της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης με κοινοποίηση στον Εισαγγελέα Αρείου Πάγου στις 19 Αυγούστου, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ερώτησης της Νέας Αριστεράς με πρωτοβουλία του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι στη Σάμο δεν έχουν ασκηθεί διώξεις για υποθέσεις επαναπροώθησης («Εκθέτουν τη Δικαιοσύνη οι εισαγγελικές έρευνες», 29/8/2024). «Σε εκτέλεση της ως άνω σχετικής παραγγελίας, Σας γνωρίζουμε ότι στην υπηρεσία μας δεν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε βάρος αξιωματούχων, ούτε έχουν παραπεμφθεί για να δικαστούν αξιωματούχοι των αρχών επιβολής του νόμου ή άλλα άτομα για περιπτώσεις επαναπροωθήσεων πέρα από τα χερσαία ή θαλάσσια σύνορα», αναφέρει η εισαγγελέας.

Ωστόσο, τον προηγούμενο μήνα, στις 8 Ιουλίου, ο εισαγγελέας Εφετών Αθηνών Στυλιανός Κωσταρέλλος ενημέρωνε το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής ερώτησης βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία της Ελενας Ακρίτα για το αντίθετο: ότι δηλαδή η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Σάμου έχει ασκήσει δίωξη σε υπόθεση επαναπροώθησης και ότι η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο αγνώστων δραστών. Αυτό σημαίνει ότι η εισαγγελέας διαπίστωσε ότι διαπράχθηκαν αξιόποινες πράξεις και αναμένει την ταυτοποίηση των δραστών για να επανενεργοποιήσει τη δίωξη (βλ. «Ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων για επαναπροώθηση του 2021 από τη Σάμο», 23/7/2024).


Το ίδιο άλλωστε συνέβη με τις τρεις διώξεις που άσκησε για υποθέσεις επαναπροωθήσεων η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, όπως ενημέρωσε αναλυτικά η εισαγγελία στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής ερώτησης της Νέας Αριστεράς. Ποια από τις δύο απαντήσεις της Εισαγγελίας Σάμου προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου είναι η σωστή; Εχουν ασκηθεί ή όχι διώξεις στη Σάμο για υπόθεση επαναπροώθησης; Πού οφείλεται η αντιφατική απάντηση της Εισαγγελίας σε δύο κοινοβουλευτικές ερωτήσεις με διαφορά 40 ημερών; Και πώς δεν αναρωτήθηκε μέχρι σήμερα το υπουργείο Δικαιοσύνης για τις αντιφατικές απαντήσεις που πήρε από τη Δικαιοσύνη και παρείχε με τη σειρά του στη Βουλή;

ΠΗΓΗ ΕΦΣΥΝ