Σε άντρο αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης των κονδυλίων από τις ασφαλιστικές εισφορές των πολιτών έχει μετατραπεί ο πολλά υποσχόμενος ΕΟΠΥΥ, που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 13 χρόνια για να βάλει μια τάξη στην αγορά της υγείας και να αγοράζει υπηρεσίες για τους ασφαλισμένους του. Η πρόσφατη έκθεση-καταπέλτης του Συνηγόρου του Πολίτη για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ κατέδειξε ακριβώς αυτή την κακοδιαχείριση που βαίνει σε βάρος των ασθενών, οι οποίοι καλούνται –παρότι είναι ασφαλισμένοι– να καταβάλλουν πολύ περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι θα έπρεπε.
Οπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, ο ΕΟΠΥΥ δεν πραγματοποιεί τους απαραίτητους ελέγχους, με συνέπεια οι ιδιωτικές κλινικές να υπερχρεώνουν τους νοσηλευόμενους.
«Οι ιδιώτες πάροχοι δεν ελέγχονται»
Η αναρχία που επικρατεί πλέον αλλά και η επιβάρυνση των ασφαλισμένων δεν θεωρούνται τυχαίες. Πριν από περίπου δύο χρόνια η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη, παλιά συνεργάτιδα του Κυριάκου Μητσοτάκη, προχώρησαν στην κατάργηση της ΥΠΕΔΥΦΚΑ, δηλαδή του μηχανισμού ελέγχου του ΕΟΠΥΥ. Η υπηρεσία αυτή εξέταζε τις δαπάνες υγείας που κατέβαλλε ο οργανισμός σε ιδιώτες παρόχους, όπως κλινικές, ιατρεία, εταιρείες υγειονομικών κ.ά., ενώ μπορούσε να επιβάλει και εξαιρετικά αυστηρές ποινές στους παραβάτες.
Ολόκληρη η ΥΠΕΔΥΦΚΑ μετατράπηκε σε ένα ολιγομελές τμήμα το οποίο είναι άγνωστο εάν έχει καν τη δυνατότητα να επιβάλει σοβαρές ποινές, όπως λουκέτα. Πώς συνέβη αυτό;
Η ΥΠΕΔΥΦΚΑ καταργήθηκε στις 13/5/2022 με νόμο και αντικαταστάθηκε από την Αυτοτελή Διεύθυνση Ελέγχου Συμβάσεων και Παροχών του ΕΟΠΥΥ, χωρίς ωστόσο ενίσχυση του προσωπικού (ελεγκτές ιατροί) ούτε σε αριθμό και κατάλληλες ειδικότητες ούτε σε σχετική εκπαίδευση, οργάνωση ή έλεγχο του έργου του και χωρίς να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το πλαίσιο διενέργειας ελέγχων.
Οπως σημειώνει και ο Συνήγορος του Πολίτη: «Αποτέλεσμα είναι οι ιδιώτες πάροχοι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ να μην ελέγχονται επί της ουσίας και αντίστοιχα οι ασφαλισμένοι πολίτες να μην έχουν δυνατότητα ελέγχου της υπερχρέωσης και να μη λαμβάνουν πληροφόρηση για την κοστολόγησή τους από τις ιδιωτικές κλινικές».
Χαρακτηριστικό της αδιαφάνειας που επικρατεί είναι το γεγονός ότι ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει ότι η νέα ολιγομελής υπηρεσία ελέγχου «πέραν της μη άσκησης ουσιαστικού ελέγχου, εγείρει εμπόδια στην ενημέρωση των ασφαλισμένων ως προς τη νομιμότητα της χρέωσης κατ’ επίκληση των διατάξεων περί προσωπικών δεδομένων».
Και διπλοθεσίτισσα στο χρηματιστήριο
Η διοικήτρια Θ. Καρποδίνη, η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις αυτές για τον ΕΟΠΥΥ, δεν είναι άγνωστη ούτε στους ανθρώπους της υγείας ούτε στους κύκλους της κυβέρνησης. Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια φέρεται να είναι διπλοθεσίτισσα, παρότι η θέση της στον ΕΟΠΥΥ επιβάλλει την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
Μια αποκάλυψη που είχε κάνει ο Παύλος Πολάκης, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει απαντήσεις από την κυβέρνηση. Η Θ. Καρποδίνη, ενώ βρίσκεται στη διοίκηση του μεγαλύτερου οργανισμού υγείας της χώρας, εμφανίζεται να είναι έμμισθη και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη διαφάνεια των σχέσεων μεταξύ ΕΟΠΥΥ και χρηματιστηρίου, καθώς αρκετοί ιδιώτες πάροχοι του οργανισμού είναι εισηγμένες εταιρείες.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ενώ η διοικήτρια του οργανισμού φέρεται να μη διατηρεί καλές σχέσεις με υπουργούς της ΝΔ που πέρασαν τα τελευταία χρόνια, εμφανίζεται αμετακίνητη στη θέση της. Χαρακτηριστικό είναι ότι είχε έρθει σε έντονη σύγκρουση με τον πρώην υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη όταν εκείνη απέπεμψε χωρίς ουσιαστική επιχειρηματολογία τον τότε γενικό διευθυντή Οικονομικών του ΕΟΠΥΥ Κώστα Μπαρούς.
Τελικώς ο Θ. Πλεύρης επανέφερε τον Κ. Μπαρούς στον ΕΟΠΥΥ, αλλά ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου, καθώς θεωρείται από την αγορά αξιόπιστο στέλεχος στα οικονομικά της υγείας με ιδιαίτερα διαφανείς διαδικασίες κατά τους ελέγχους των συναλλαγών.
Ο υπουργός Υγείας Αδωνης Γεωργιάδης δεν φαίνεται να είναι ικανοποιημένος από την απόδοση της Θ. Καρποδίνη και, όπως λένε οι πληροφορίες, προτίθεται να κάνει ριζικές αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ.
Η «μαγική» αναρρίχηση στη λίστα του ΑΣΕΠ
Τα «έργα και οι ημέρες» όμως της Θ. Καρποδίνη είχαν ξεκινήσει ήδη από την αρχή της θητείας της, όταν ήταν ακόμη προσωρινή διοικήτρια στον οργανισμό. Οταν χρειάστηκε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για να αναλάβει τη θέση σε μόνιμη βάση είχε βρεθεί στην 11η θέση των επικρατέστερων, που την απέκλειε από τον διαγωνισμό. Ομως ως διά μαγείας και με ταχύτατες διαδικασίες η κυβέρνηση φρόντισε να την κατατάξει στην έβδομη θέση ώστε να μπορεί να περάσει από προσωπική συνέντευξη και να φτάσει στη λίστα των τριών από τους οποίους επιλέγει ο υπουργός Υγείας. Η… εξαφάνιση των υπόλοιπων υποψηφίων με άγνωστο τρόπο είχε προκαλέσει αίσθηση στην αγορά υγείας.
Ενδεικτικό είναι επίσης ότι ως φαβορί για τη θέση της διοικήτριας θεωρείτο η σημερινή μη εκτελεστική πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ και επικεφαλής της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων Νάντια Γκογκοζώτου. Αλλωστε με βάση τη μοριοδότηση και τα τυπικά προσόντα της (πτυχία, μεταπτυχιακά κ.ά.) είχε βρεθεί στην πρώτη θέση της λίστας του ΑΣΕΠ.
Ομως, όπως σημειώνουν έγκυρες πληροφορίες του Documento, η κυβέρνηση φρόντισε να κάνει μυστικό deal μαζί της αναγκάζοντάς τη να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση της θέσης, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να τοποθετηθεί αλλού. Στόχος ήταν να πάρει τη θέση η εκλεκτή του Μαξίμου Θ. Καρποδίνη.
Κώστας Παναγιώτου
ΠΗΓΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ