13 Σεπτεμβρίου 2024

«Κρύος ιδρώτας» στην κυβέρνηση για την αντιμεταναστευτική στροφή της Γερμανίας

 

Ο Μητσοτάκης απαντάει στη δεξιά στροφή Σολτς με κλείσιμο ματιού προς το ακραίο ακροατήριο.
Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει ανά την Ευρώπη η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να σκληρύνει τη στάση της στο μεταναστευτικό και να επαναφέρει ελέγχους στα σύνορά της, στη σκιά της μεγάλης ανόδου του ακροδεξιού AfD στη χώρα.


Το Βερολίνο ψηφίζει σήμερα το πρώτο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει εκτός από την αυστηροποίηση των ελέγχων και κόψιμο όλων των κοινωνικών επιδομάτων για πρόσφυγες που είναι στη χώρα, αλλά έχουν καταγραφεί και πάρει άσυλο σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.


 

Το «καμπανάκι» για την Ελλάδα και η ακραία ρητορική
Όπως αναμενόταν αντίδραση ήρθε και από την Αθήνα, καθώς η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης υποδοχής και η γερμανική απόφαση που ενδεχομένως να συμπαρασύρει και άλλες χώρες σε αντίστοιχες αποφάσεις τη βάζει στο επίκεντρο.

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε, χθες, να δώσει μια πρώτη απάντηση προς το Βερολίνο καταφεύγοντας σε ακραία ρητορική και χαϊδεύοντας τα αυτιά του ακραίου ακροατηρίου του, καθώς η Ν.Δ. εξακολουθεί να έχει διαρροές προς τα ακροδεξιά.


Σήμερα, μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανήλθε με συντηρητικό λόγο και, μιλώντας στο Talk Radio, υπεραμύνθηκε της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που έχει εφαρμόσει εδώ και χρόνια η κυβέρνησή του.

Κατά τον πρωθυπουργό το μεταναστευτικό δεν είναι από τα πρώτα προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες γιατί… έχει λυθεί. «Μειώθηκαν οι μεταναστευτικές ροές, εξομαλύνθηκε η κατάσταση στο Ανατολικό Αιγαίο με τις πολιτικές που ακολουθήσαμε, χορηγείται γρήγορα άσυλο. Στείλαμε ένα αυστηρό μήνυμα ότι δεν θα κάνουν κουμάντο οι διακινητές» είπε χαρακτηριστικά αποκρύπτοντας τις αμέτρητες καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, κακή και βίαιη μεταχείριση κλπ.

Στη συνέχεια, όμως, μίλησε ακόμη πιο ανοιχτά απέναντι στη Γερμανία υπογραμμίζοντας «η απάντηση δεν μπορεί να είναι η μονομερής κατάργηση της Σένγκεν και να πετάξουμε το μπαλάκι στις χώρες πρώτης εισόδου. Γι' αυτό υπήρξε αντίδραση και από χώρες που έχουν χερσαία κοινά σύνορα με τη Γερμανία. Η απάντηση μπορεί να είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός για τη φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων».

«Η Γερμανία πάει κόντρα στο σύμφωνο μετανάστευσης»
Την ανησυχία της Αθήνας για τις εξελίξεις φανερώνει και το γεγονός ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη έσπευσε, σήμερα, μέσω της ΕΡΤ να προβεί σε δηλώσεις για το μεταναστευτικό», ενώ δεν παρέλειψε να ζητήσει νέες δράσεις για το μεταναστευτικό, αλλά και αυξήσεις προς τα σώματα ασφαλείας.

«Δεν έχουμε ολοκληρώσει τον φράχτη στον Έβρο, σε ένα χρόνο θα είναι έτοιμος. «Κάνουμε το χρέος μας στην Ευρώπη, φυλάμε τα σύνορα» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να συμπληρώσει «αίτημά μου είναι να αυξηθούν οι μισθοί των αστυνομικών». Τόνισε ότι οι αστυνομικοί αξίζουν την αμέριστη στήριξη της πολιτείας: «Αξίζουν οι αστυνομικοί μας να τους στηρίξουμε. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενισχύσεις του εισοδήματος των αστυνομικών».

ΠΗΓΗ https://www.efsyn.gr/