15 Σεπτεμβρίου 2024

Εκεί που… αδυνατεί ο δήμος Χίου αναλαμβάνει η Τριήρης – Πήρε μελέτη 350.000 ευρώ για την ΑΕΝ Μηχανικών, πάει και Σάμο

 

Στην αγορά, έστω και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, βγήκε για να εξασφαλίσει έργο η Τριήρης Αναπτυξιακή Α.Ε. του δήμου Χίου, η οποία παίρνει με προγραμματική σύμβαση ένα έργο μελετών για την ΑΕΝ Μηχανικών Χίου και ταυτόχρονα κάνει… εξαγωγή τεχνογνωσίας στον δήμο Ανατολικής Σάμου.

Συγκεκριμένα, από το Δ.Σ. της εταιρείας έχει εγκριθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Ναυτιλίας και τον δήμο Χίου, για την εκπόνηση μελετών στατικής επάρκειας και ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της ΑΕΝ, ύψους 350.000 ευρώ, με προθεσμία υλοποίησης 12 μήνες.

Το αξιοσημείωτο και ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι ο κύριος του έργου, δηλαδή το υπουργείο Ναυτιλίας, λόγω τεχνικών δυσκολιών από πλευράς του, ζήτησε την συνδρομή του
δήμου Χίου, δηλαδή της τεχνικής υπηρεσίας, «που όμως αδυνατεί να εκπονήσει τις απαιτούμενες
μελέτες σύμφωνα με σχετική βεβαίωση. Έτσι, από τον δήμο Χίου προτάθηκε η εκπόνηση των
μελετών να γίνει με οριζόντια συνεργασία με την Τριήρης Αναπτυξιακή Α.Ε.»!

Γνωστή, άλλωστε, η μόνιμη επωδός των αποφάσεων των οργάνων του δήμου Χίου ότι η τεχνική του υπηρεσία αδυνατεί κι έτσι πλήθος έργων πηγαίνουν σε ιδιώτες με απευθείας αναθέσεις ή με συνοπτικές διαγωνιστικές διαδικασίες. Τώρα, έδωσε δουλειά στην… θυγατρική του.

Η Τριήρης Αναπτυξιακή Α.Ε., όπως αναφέρεται στην προγραμματική σύμβαση «διαθέτει τεχνική υπηρεσία και έχει πιστοποιηθεί με το υπ’ αριθμ. 221010-1 ISO 9001:2015 για το σχεδιασμό, προγραμματισμό, εκπόνηση, διαχείριση και υλοποίηση χρηματοδοτούμενων και συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, έργων και μελετών δημοσίου χαρακτήρα και είναι σε θέση να εκπονήσει την ως άνω μελέτη».

Εξαγωγή… τεχνογνωσίας στον δήμο ανατολικής Σάμου
Με άλλη απόφασή του το Δ.Σ. της Τριήρης Αναπτυξιακή Α.Ε. ενέκρινε την προγραμματική της σύμβαση μεταξύ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Β. Αιγαίου και του δήμου Ανατολικής Σάμου, για την τεχνική υποστήριξη του τελευταίου.

Ειδικότερα, η Τριήρης θα υποστηρίξει τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου με έναν χημικό μηχανικό για περίοδο 12 μηνών και με αμοιβή 21.500 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 17%.