4 Σεπτεμβρίου 2024

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τα θύματα της φασιστικής θηριωδίας το 1943



 Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στη μαρτυρική Καστανιά για τα θύματα της φασιστικής θηριωδίας στη Δυτική Σάμο τον Αύγουστο του 1943.

Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν το Παράρτημα Σάμου της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ) και η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης.

Στην συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία της Καστανιάς μίλησε η πρόεδρος του Παραρτήματος ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Κούλα Καραμηνά - Πόθου η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία και τους αγώνες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη Σάμο και στο χρονικό του φασιστικού εγκλήματος των μελανοχιτώνων Ιταλών φασιστών τον Αύγουστο του 1943 στα χωριά, με αποκορύφωμα της κτηνωδίας τους στη μαρτυρική Καστανιά όπου εκτέλεσαν 27 άνδρες, από 15 έως 80 χρονών, όλοι τους μέλη του ΕΑΜ και του εφεδρικού ΕΛΑΣ, που επιλέχτηκαν με κατάλογο που είχαν δώσει προδότες - δοσίλογοι της περιοχής.

Στις επικίνδυνες εξελίξεις στα μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, που προμηνύουν γενίκευση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή, με την Ελλάδα να είναι στόχος αντιποίνων εξαιτίας της εμπλοκής της στους σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναφέρθηκε στην ομιλία της η Ρούλα Στεφανάκη - Μαυρατζώτη, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη και πρόεδρος της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης. Επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, αλλά και όλων των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για την εμπλοκή της χώρας μας, τη στρατηγική σύμπλευση με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τον Ζελένσκι και υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει κι άλλο το αντιιμπεριαλιστικό λαϊκό κίνημα και οι αγώνες του λαού για απεμπλοκή της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό στον αγώνα του για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, για να σταματήσουν τα επικίνδυνα παζάρια στο Αιγαίο για να παραδοθεί ο ενεργειακός πλούτος της περιοχής στους πολυεθνικούς ομίλους.

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές της κατάθεσης στεφανιών στο μνημείο των εκτελεσμένων και το προσκλητήριο νεκρών, τα ονόματα των οποίων διάβασε η Έρη Ρίτσου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ. Είχε προηγηθεί πορεία προς τον μνημειακό χώρο από το ιστορικό μονοπάτι το οποίο βάδισαν οι αγωνιστές πριν δολοφονηθούν από τους φασίστες κατακτητές. Αποσπάσματα ποιημάτων των Γιάννη Ρίτσου και Άγγελου Σικελιανού απάγγειλαν ο Πέτρος Σοφιανός και η Κούλα Καραμηνά - Πόθου.
ΠΗΓΗ https://www.902.gr/