Σήμερα το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μ. Σαλμάς θα μετακινηθεί στην πτέρυγα των ανεξάρτητων βουλευτών, μαζί με τον Λ. Αυγενάκη, που διεγράφη προ καιρού από τη γαλάζια Κ.Ο.
Το ερώτημα, ωστόσο, που μένει να απαντηθεί είναι αν το προειδοποιητικό μήνυμα που έστειλε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, παρεπέμποντας τον «ενοχλητικό» εδώ και καιρό βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, έχει φτάσει στο εσωτερικό της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας και κυρίως αν θα είναι αρκετό για να φρενάρει ή και να ακυρώσει νέα «χτυπήματα» από βουλευτές που διαφωνούν με πτυχές της ασκούμενης πολιτικής και δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις πιέσεις.
Υπενθυμίζεται πως τους τελευταίους μήνες ο κύριος Σαλμάς έχει ασκήσει κριτική σε μια σειρά από κυβερνητικές επιλογές, ενίοτε μάλιστα σε εξαιρετικά υψηλούς στον Κ. Μητσοτάκη, ενώ είχε αποστείλει επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητούσε να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα για την ανάλυση του «δυσμενούς εκλογικού αποτελέσματος» όπως ανέφερε.
Η συνέχεια δόθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο, όπου ο Μάριος Σαλμάς επέλεξε να κάνει μια αιχμηρή τοποθέτηση για την κυβέρνηση ζητώντας πρωτοβουλίες για τους πολλούς και όχι για τους λίγους. Τότε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο επισημαίνοντας χαρακτηριστικά «δεν δέχομαι υπόνοιες ότι είμαστε με τους λίγους, δεν πήραμε το 41% επειδή ήμασταν με τους λίγους».
Τα κόκκινα δάνεια και τα κυλικεία των μουσείων
Πριν από λίγες μέρες ο κύριος Σαλμάς ήταν ένας από τους 11 βουλευτές που κατέθεσαν ερώτηση στον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια. Αυτό πάντως που σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, «μέτρησε» στην απόφαση για παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν πως ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας μίλησε για φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε αρχαιολογικούς χώρους και σε κυλικεία, θέμα για το οποίο του είχε απαντήσει στη Βουλή η υπουργός Πολιτισμού.
Ωστόσο, τις τελευταίες μέρες είχε επανέλθει με νέες αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις.
Πηγή: ieidiseis.gr
Οι περισσότεροι από τους 10 βουλευτές που μαζί με τον κ. Σαλμά κατέθεσαν την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια προς τον ΥΠΟΙΚ Κ. Χατζηδάκη κρατούν αποστάσεις από την περίπτωση του συναδέλφου τους από την Αιτωλοακαρνανία, ο οποίος, όπως λένε κάποιοι, εδώ και καιρό έδειχνε σα να επιζητεί τη διαγραφή του. Αντιθέτως, οι δέκα υπόλοιποι θέλουν να παραμείνουν στη ΝΔ και να δώσουν τη μάχη εντός των εσωκομματικών τειχών, διότι όπως υποστηρίζουν, στόχος τους δεν είναι να αντιπολιτευτούν την κυβέρνηση αλλά να την πιέσουν στην κατεύθυνση των διορθωτικών κινήσεων.
Αδυναμία του κόμματος να ανακάμψει δημοσκοπικά
Αυτό που άπαντες στη ΝΔ κατανοούν, είτε περιλαμβάνονται στους δυσαρεστημένους βουλευτές είτε στους υπόλοιπους, πάντως, είναι ότι η αδυναμία του κόμματος να ανακάμψει δημοσκοπικά και οι πιέσεις από τους ψηφοφόρους, όσα μηνύματα ισχύος κι αν σταλούν κεντρικά, θα έχουν περιορισμένη εμβέλεια.
Σήμερα, στις 12.00 πάντως, ο κ. Σαλμάς δηλώνει ότι θα παραστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Δεοντολογίας για να αντικρούσει το «κατηγορητήριο» περί «αντικομματικής ή αντισυναδελφικής συμπεριφορά που προκαλεί σοβαρή ζημιά στο κόμμα ή σε άλλο βουλευτή».