Τα εστιατόρια σε πολλές τουρκικές παραθεριστικές πόλεις είναι μισοάδεια στην αιχμή της καλοκαιρινής σεζόν, καθώς πολλοί ντόπιοι επιλέγουν τις διακοπές στη χώρα μας, τις οποίες θεωρούν φτηνότερες. Τούρκοι τουρίστες μοιράζονται στα social media λογαριασμούς, όπως 640 δολαρίων για φαγητό και ποτά για πέντε άτομα στο Μπόντρουμ και 30 δολαρίων για πέντε μπάλες παγωτό στο Τσεσμέ. Αντίθετα, στα ελληνικά νησιά λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά, οι Τούρκοι τουρίστες υποστηρίζουν στο Bloomberg, ότι «περνάνε» με μεγαλύτερη άνεση οικονομικά.
«Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των υπηρεσιών και της ποιότητας των προϊόντων, καθώς και των τιμών στην Τουρκία και στην Ελλάδα», δήλωσε ο Murat Yavuz, ένας συνταξιούχος Τούρκος τραπεζίτης που επισκέπτεται τακτικά την Ελλάδα. «Τα εστιατόρια στη χώρα μου έχουν χρησιμοποιήσει τον πληθωρισμό ως πρόσχημα για να ανεβάσουν τις τιμές».
Οι τιμές των εστιατορίων και των ξενοδοχείων αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 91% τον Ιούνιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ξεπερνώντας τον ήδη εντυπωσιακό πληθωρισμό του 71,6%. Ο τομέας αυτός αποτελεί το ένα τρίτο της οικονομίας των υπηρεσιών που η κεντρική τράπεζα έχει επισημάνει ως ιδιαίτερη αιτία ανησυχίας στον αγώνα της κατά της εκτίναξης των τιμών.
Οι τουριστικές ροές προς την Ελλάδα έχουν βοηθηθεί από την έναρξη ενός προγράμματος ταχείας χορήγησης βίζας τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο μιας διπλωματικής προσπάθειας για την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και οι Τούρκοι δεν είναι οι μόνοι που κατακλύζουν τα ελληνικά νησιά. Τουρίστες από όλο τον κόσμο έχουν συρρεύσει σε αυτά σε τόσο μεγάλο βαθμό, που η χώρα μας εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμών στα κρουαζιερόπλοια, υπενθυμίζει το Bloomberg.
«Έχουμε χάσει το πλεονέκτημα των τιμών μας», δήλωσε στο Euronews σε συνέντευξή του ο Kivanc Meric, στέλεχος της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων, επικαλούμενος την «υπερτίμηση» της τουρκικής λίρας. Ο Meric είπε ότι αναμένει ότι μέχρι και 150.000 Τούρκοι θα πάνε στη Σάμο φέτος, από περίπου 40.000 το 2023.
Τα εστιατόρια στην Τουρκία βλέπουν μια διάβρωση της αγοραστικής δύναμης των πελατών. Ο Kaplan Ilhan, 57 ετών, σεφ σε μια ψαροταβέρνα στο θέρετρο Κουσάντασι, δήλωσε ότι τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά περίπου 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. «Το κόστος ζωής είναι ένας παράγοντας, αλλά οι φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η Ελλάδα είναι φθηνότερη παίζουν επίσης μεγάλο ρόλο», είπε.
Η αλυσίδα casual dining Big Chefs με 128 καταστήματα είδε τον συνολικό αριθμό των πελατών της να αυξάνεται, καθώς «το ανώτερο τμήμα μετατοπίζεται σε εμάς», δήλωσε η πρόεδρος Gamze Cizreli. «Αλλά παρατηρούμε μείωση των δαπανών ανά άτομο». Η εταιρεία μειώνει τα έξοδα για να αντιμετωπίσει την πτώση, μεταξύ άλλων παράγοντας το δικό της ηλεκτρικό ρεύμα, πρόσθεσε η ίδια.
«Με τα επιτόκια στο 50% και τον πληθωρισμό πάνω από το 70%, ο κόσμος έχει πάθει σοκ», δήλωσε ο Baris Tansever, ιδρυτής του πολυτελούς Sunset Grill & Bar στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος λέει ότι τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά ένα τέταρτο σε σχέση με πέρυσι.
Οι τιμές είναι πλέον απρόσιτες για το κοινό των λευκών κολάρων που στόχευε να προσελκύσει όταν άνοιξε το εστιατόριό του το 1994, δήλωσε ο Tansever. «Όλοι γινόμαστε φτωχότεροι».