Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η εικόνα του παντοδύναμου πρωθυπουργού φθείρεται με ταχύτατους ρυθμούς – Στο εσωτερικό της Ν.Δ. οι φωνές δυσαρέσκειας και αμφισβήτησης στο πρόσωπό του αυξάνονται, ενώ η σύγκρουσή του με πολλούς «γαλάζιους» βουλευτές δεν κρύβεται
Του Πάνου Σώκου
Η εικόνα του παντοδύναμου ηγέτη, που ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους για την κυβέρνησή του παρέμεινε αναλλοίωτη, πλέον ξεθωριάζει. Τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φθείρεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ και στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας οι φωνές δυσαρέσκειας, αμφισβήτησης και διαφωνίας με τις κυβερνητικές επιλογές αγγίζουν πλέον και τον ίδιο προσωπικά σε τέτοιο βαθμό, που δίνουν την εντύπωση ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις αντιδράσεις, ενώ η σύγκρουσή του με σημαντικό αριθμό βουλευτών δεν κρύβεται. Στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB:
– Η καταλληλότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού, που ήταν πάντα το «δυνατό χαρτί» του, παρουσιάζει μεγάλη πτώση. Ελλείψει αντιπάλου, βεβαίως, παραμένει πρώτος και με σημαντική διαφορά, αλλά έχει χάσει δέκα μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Δεκεμβρίου του 2023 (συγκεκριμένα από το 39,2%, έπεσε στο 29,1%). Τα αντίστοιχα ποσοστά του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Στέφ. Κασσελάκη παραμένουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα (συγκεκριμένα στο 13,3%).
– Ακόμα, εύρημα που αποδεικνύει την αυξανόμενη φθορά του κ. Μητσοτάκη είναι το γεγονός ότι οι χειρισμοί και η στάση του πρωθυπουργού κρίνονται θετικά από το 30,2%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό τον Δεκέμβριο του 2023 ήταν 41,4% των πολιτών. Επίσης, και η αρνητική αξιολόγηση. Ίδια είναι η εικόνα και σε σχέση με την ικανότητα διακυβέρνησης, όπου η Ν.Δ. έχει απολέσει σχεδόν 10 μονάδες σε μόλις έξι μήνες, από το 38% στο 29%.
– Απογοητευτικές για τον πρωθυπουργό είναι και οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα «πώς πηγαίνει η χώρα;», καθώς το 65% θεωρεί ότι πηγαίνει προς το χειρότερο και μόλις το 11% απαντά ότι πηγαίνει προς το καλύτερο.
– Επίσης, στις «Τάσεις» της MRB για τον Ιούνιο οι ερωτηθέντες ανέδειξαν σε ποσοστό 62,4% την ακρίβεια ως το πρώτο από τα τρία σημαντικότερα προβλήματα με τα οποία είναι αντιμέτωποι οι πολίτες. Ακολουθούν η υγεία και η περίθαλψη με 43,1% και η ανεργία με 29,1%. Και αυτά τα ευρήματα αποδεικνύουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια του κόσμου για τον κ. Μητσοτάκη, αφού τα μέτρα που έχει λάβει για τη λύση αυτών των προβλημάτων είναι αναποτελεσματικά.
Τα παραπάνω δημοσκοπικά ευρήματα συνδυάζονται και με την αποδυναμωμένη εσωκομματική εικόνα του κ. Μητσοτάκη. «Δίνουμε την εικόνα μιας κουρασμένης και σε μεγάλο βαθμό απορυθμισμένης κυβέρνησης και αυτήν την εικόνα, δυστυχώς, δίνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, που μέχρι τώρα ήταν το δυνατό μας χαρτί» λένε κοινοβουλευτικά και κομματικά στελέχη της Ν.Δ., τα οποία δεν είναι τόσο αισιόδοξα για το μέλλον, παρά την απουσία ισχυρού αντιπάλου.
Κορυφαίο γεγονός αυτής της εσωκομματικά αποδυναμωμένης εικόνας του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η πρώτη του μετεκλογική ήττα μέσα στο ίδιο του το κόμμα, με την «κόκκινη κάρτα» που έδειξαν βουλευτές της Ν.Δ. στην επιλογή του να τεθεί επικεφαλής της Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής η Κατερίνα Φουντεδάκη, (η οποία, μάλιστα, ήταν και η συντάκτρια του νόμου για τον γάμο ομοφυλοφίλων). Ο πρωθυπουργός έκανε πίσω από την αρχική του επιλογή μπροστά στο ενδεχόμενο νέας εσωκομματικής κρίσης, ιδίως μετά τη σφοδρή κριτική που είχε δεχτεί στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κ.Ο αλλά και μετά τις ομιλίες των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Βουλευτές της Ν.Δ τον έχουν πλέον «στην πρέσα», αφού οι αντιδράσεις τους κάθε μέρα γίνονται πιο έντονες και, όπως λένε, είναι αποφασισμένοι να μην τον αφήνουν να χαράσσει πολιτική και να παίρνει αποφάσεις με τους «μυστικοσύμβουλους του Μαξίμου» και εν αγνοία των βουλευτών. «Στο εξής δεν θα τα κάνεις όλα μόνος σου, όπως έκανες πέντε χρόνια τώρα, και θα μας ρωτάς» τον προειδοποιούν.
Το μήνυμα δυσαρέσκειας των βουλευτών ο πρωθυπουργός το είχε πάρει στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., με τη σφοδρή κριτική που είχε δεχτεί ο ίδιος και οι υπουργοί του από τους βουλευτές για τα θέματα με τα οποία διαφωνούν και τα οποία αποτελούν εστίες έντασης και αμφισβήτησης. Αυτά είναι: Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών, η (πιθανή) πρότασή του να ψηφιστεί ξανά η Κατερίνα Σακελλαροπούλου για Πρόεδρος της Δημοκρατίας (υπολογίζεται ότι είναι πάνω από είκοσι οι βουλευτές που έχουν διαμηνύσει ότι δεν θα την ξαναψηφίσουν), η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια, που η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει στο ελάχιστο να αντιμετωπίσει, αλλά και η αλαζονική συμπεριφορά στελεχών της κυβέρνησης ακόμα και απέναντί τους.
Οι δυσαρεστημένοι βουλευτές δεν αρκούνται μόνο στην κριτική και την απόρριψη κυβερνητικών επιλογών -όπως εκείνη της κ. Φουντεδάκη-, αλλά φαίνεται ότι συχνά συζητάνε και συντονίζουν τα βήματά τους. Πριν από μερικές μέρες, όπως αποκάλυψε το newsbreak.gr, σε γνωστή ταβέρνα στο Παγκράτι βρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μαζί με τους «γαλάζιους» βουλευτές Κατσανιώτη, Μπαραλιάκο, Μπουκώρο, Βασιλειάδη (Πέλλας) και τον συντοπίτη του Χρυσομάλλη. Εξάλλου, πριν από είκοσι μέρες είχε γίνει ανάλογη μάζωξη στην ίδια ταβέρνα με οργανωτή τότε τον βουλευτή Νότη Μηταράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη μάζωξη έγινε πρόσφατα και με νέους βουλευτές, οι οποίοι, αν και είναι της επιρροής του πρωθυπουργού και αναδείχτηκαν την τελευταία πενταετία, είναι δυσαρεστημένοι γιατί δεν αξιοποιούνται!
«Πόλεμος» για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Πώς απαντάει σε όλα τα παραπάνω ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Σε μια προσπάθεια να πείσει ότι ελέγχει ακόμα τις εξελίξεις, έστειλε αυστηρό μήνυμα στους βουλευτές της Ν.Δ. που είναι αντίθετοι με την επανεκλογή της κ. Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς είπε: «Δεν θέλω και δεν πρόκειται να δεχτώ να ακούσω από κανέναν βουλευτή οποιαδήποτε άποψη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, διότι αφορά αμφισβήτηση του θεσμού, όχι του προσώπου, μέχρι που να ανοίξει η συζήτηση. Η συζήτηση θα ανοίξει συντεταγμένα τον Φεβρουάριο του 2025».
Ωστόσο έδειξε διάθεση να ακούσει τις αντίθετες φωνές, δεδομένου ότι είναι πάνω από είκοσι οι βουλευτές που δεν θα ξαναψηφίσουν τη νυν πρόεδρο, και κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία, έριξε γέφυρες προς τους βουλευτές λέγοντας: «Προφανώς και δεν κάθομαι εδώ σε αυτό το γραφείο να αποφασίζω μόνος μου, σέβομαι όμως απόλυτα και τη συνταγματική επιταγή, η οποία περιγράφει τον ή την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως ένα πρόσωπο το οποίο πρέπει να έχει ευρύτερη αποδοχή».
Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»