19 Ιουνίου 2024

Ερώτηση της Κυριακής Μάλαμα Βουλεύτριας Χαλκιδικής - Τομεάρχη Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ - Π. Σ



 Προς την κυρία Υπουργό Πολιτισμού

 
Θέμα : Γιατί δεν προχωρούν οι διαδικασίες αποκατάστασης του Ναού της Αγίας Ειρήνης Κάμπου Ικαρίας;

 Ο Ναός της Αγίας Ειρήνης Κάμπου Ικαρίας είναι ένας από τους πιο παλιούς και σπουδαίους βυζαντινούς ναούς του Αιγαίου. Το ίδιο το Υπουργείο Πολιτισμού τον περιγράφει ως ένα από τα πιο σημαντικά μεσοβυζαντινή μνημεία της Ικαρίας. Όπως καταγγέλει, όμως, ο Δήμαρχος Ικαρίας σε επιστολή του, ο ναός έχει υποστεί σημαντικές ζημιές μετά από τον σεισμό του 2020, με αποτέλεσμα να απειλείται η στατικότητα του. 

Παρόλο που πραγματοποιήθηκε αυτοψία για την καταγραφή των ζημιών και ληφθήκαν κάποια προσωρινά μέτρα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ναού, η αποκατάσταση κι ανάδειξη του εκκρεμούν εδώ και τέσσερα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό η κοινωνία της Ικαρίας κι η δημοτική αρχή του νησιού εκφράζουν την αγωνία τους για τις καθυστερήσεις στον απαραίτητο προγραμματισμό παρεμβάσεων για τις μελέτες αποκατάστασης κι ανάδειξης, αλλά και για την υλοποίηση τους, ώστε να διασωθεί και να αποκτήσει την ακτινοβολία που αρμόζει το σπουδαίο μνημείο του ναού της Αγίας ειρήνης του Κάμπου Ικαρίας.

 

Επειδή είναι απαραίτητο να επισπευστούν οι διαδικασίες των μελετών και των έργων διάσωσης κι ανάδειξης του βυζαντινού ναού της Αγίας Ειρήνης Κάμπου Ικαρίας.

 

Ερωτάται η κυρία Υπουργός :

 

Πότε θα προχωρήσουν οι εκκρεμότητες των μελετών και των έργων αποκατάστασης και ανάδειξης του ναού της Αγίας Ειρήνης Κάμπου Ικαρίας;

 

Η ερωτούσα βουλευτής

Κυριακή Μάλαμα