19 Ιουνίου 2024

Ερώτηση της Πέτης Πέρκα με θέμα: Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μέσω του ΕΤΜΕΑΡ

 

Έτοιμη να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις, μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο, μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), φαίνεται ότι είναι η κυβέρνηση. Σχετικά δημοσιεύματα ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δρομολογεί την έναρξη ισχύος των αυξήσεων, από το καλοκαίρι και μετά, για να «καλύψει» το σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) επισημαίνουν με ερώτηση που κατέθεσαν οκτώ (8) Βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με πρωτοβουλία της Γραμματέως της ΚΟ και Βουλεύτριας Φλώρινας, Πέτης Πέρκα.


Αναφέρονται ακόμη σε σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), υπ’ αρίθμ. Ε-235/2023, με την οποία εισηγείται τη διατήρηση και όχι την αύξηση της Χρέωσης Βάσης ΕΤΜΕΑΡ για το έτος 2024, καθώς και σε απάντηση του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) στην υπ’ αριθμ. 2785-128/25.1.2024 Ερώτηση και ΑΚΕ των Βουλευτών της Νέας Αριστεράς όπου είχε δηλώσει ότι στον ετήσιο υπολογισμό της χρέωσης βάσης του ΕΤΜΕΑΡ, δεν υπάρχει καμία μεταβολή για το 2024.
Οι Βουλευτές ζητούν να μάθουν εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα βάσει των οποίων η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ, αν ναι πώς αυτό συνάδει με τη δήλωση του ΔΑΠΕΕΠ ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή για το 2024 στον ετήσιο υπολογισμό της χρέωσης βάσης του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς και εάν η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την υπ’ αρίθμ. Ε-235/2023 Απόφαση της ΡΑΑΕΥ που εισηγείται τη διατήρηση της Χρέωσης Βάσης ΕΤΜΕΑΡ σε 17 €/MWh για το έτος 2024.

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Νέες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μέσω του ΕΤΜΕΑΡ

Μετά τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον μήνα Ιούνιο, φαίνεται ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις μέσω του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ). Σύμφωνα με δημοσιεύματα,  το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δρομολογεί την έναρξη ισχύος των αυξήσεων, από το καλοκαίρι και μετά, για να «καλύψει» το σωρευτικό έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ).

Βάσει του πρόσφατου μηνιαίου δελτίου του Διαχειριστή ΑΠΕ & Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος διαχειρίζεται τον εν λόγω λογαριασμό, το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ για τον Απρίλιο έφτασε στα 198,36 εκατ. ευρώ. Ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά ότι ο ΕΛΑΠΕ προβλέπεται να κλείσει το 2024 με έλλειμμα ύψους 232,56 εκατ. ευρώ.

Σε σχετική απόφασή της υπ’ αρίθμ. Ε-235/2023 η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) εισηγείται τη διατήρηση της Χρέωσης Βάσης ΕΤΜΕΑΡ σε 17 €/MWh για το έτος 2024. Υπενθυμίζει επίσης την υποχρέωση του ΔΑΑΠΕΠ να ολοκληρώσει άμεσα τις εκκρεμείς και χρονίζουσες αναδρομικές εκκαθαρίσεις των μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, που αναμένεται να έχει ως αποτέλεσμα εισροή της τάξης των 216 εκατ. ευρώ στον Ειδικό Λογαριασμό και θεωρεί ότι ο ΕΛΑΠΕ ισοσκελίζεται μέχρι τα τέλη του 2024.

Όσον αφορά το ζήτημα διασφάλισης τήρησης ειδικού αποθεματικού ύψους 70 εκατ. ευρώ, η Αρχή κρίνει σκόπιμο να εισηγηθεί την αύξηση του ποσοστού των εσόδων που κατευθύνονται στον Ειδικό Λογαριασμό από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου. Εισηγείται συγκεκριμένα την τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης (ΥΠΕΝ/ΔΚΑΠΑ/13443/210) με ΦΕΚ Β’ 603/08.02.2023 ώστε το ποσοστό των εσόδων του ΕΛΑΠΕ να φτάσει στο επίπεδο του 10% για το 2024 από 3, 8% που είχε καθοριστεί για το έτος 2023.

Δεν είναι σαφές αν στις εκτιμήσεις για το έλλειμμα του ΕΛΑΠΕ έχει ληφθεί υπόψη το ποσό περί των 100 εκατ. ευρώ από το Πράσινο Τέλος στο πετρέλαιο κίνησης που με την υπ’ αρ. ΥΠΕΝ/ΓΔ Ε/131390/7540 (ΦΕΚ B’ – 26 – 7056/14.12.2023) Απόφαση των Υφυπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρύθμιση θεμάτων που αφορούν το Πράσινο Τέλος κλπ.», προβλέφθηκε η απόδοση στον Ειδικό Λογαριασμό ποσού 101.000.000 €.

Υπενθυμίζεται πως το Πράσινο Τέλος στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης («diesel») είχε επιβληθεί με το άρθρο 158 του νόμου 4759/2020 εξαιτίας του ελλείμματος που είχε προκαλέσει στον ΕΛΑΠΕ η μείωση τότε του ΕΤΜΕΑΡ σε μία «απόπειρα» να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις από τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που επέλεξε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Σεπτέμβριο του 2019, λίγο αφότου ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Σημειώνεται τέλος, ότι ο ΔΑΠΕΕΠ, απαντώντας στην υπ’ αριθμ. 2785-128/25.1.2024 Ερώτηση και ΑΚΕ των Βουλευτών της ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, είχε δηλώσει ότι στον ετήσιο υπολογισμό της χρέωσης βάσης του ΕΤΜΕΑΡ, δεν υπάρχει καμία μεταβολή για το 2024.

Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας:

Σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση της χρέωσης του ΕΤΜΕΑΡ;
Αν ναι πώς αυτό συνάδει με τη δήλωση του ΔΑΠΕΕΠ ότι δεν υπάρχει καμία μεταβολή για το 2024 στον ετήσιο υπολογισμό της χρέωσης βάσης του ΕΤΜΕΑΡ;
Θα λάβει υπόψη της η κυβέρνηση την υπ’ αρίθμ. Ε-235/2023 Απόφαση της ΡΑΑΕΥ που εισηγείται τη διατήρηση της Χρέωσης Βάσης ΕΤΜΕΑΡ σε 17 €/MWh για το έτος 2024;
Πώς τοποθετείται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επί των προτάσεων της ΡΑΑΕΥ όπως αυτές αναφέρονται στην παραπάνω Απόφαση;
Έχει αποδοθεί το περί τα 100 εκατ. ευρώ έσοδο από το Πράσινο Τέλος στον ΕΛΑΠΕ;
Έχει ολοκληρώσει ο ΔΑΑΠΕΠ ως οφείλει τις εκκρεμείς και χρονίζουσες αναδρομικές εκκαθαρίσεις των μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ που αναμένεται, όπως αναφέρει η ΡΑΑΕΥ να έχει ως αποτέλεσμα εισροή της τάξης των 216 εκ. € στον Ειδικό Λογαριασμό και άρα να ισοσκελίσει τον ΕΛΑΠΕ μέχρι τα τέλη του 2024;
 

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Φερχάτ Οζγκιούρ

Τζούφη Μερόπη

Φωτίου Θεανώ

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)