23 Ιουνίου 2024

Μπάζωμα στα Τέμπη / Νέα δικογραφία στη Βουλή κατά Μητσοτάκη και άλλων επτά πολιτικών



 Τη δικογραφία, που εδράζεται σε μήνυση συγγενών θυμάτων, διαβίβασε στο Κοινοβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών
Μία ακόμα δικογραφία διαβιβάστηκε στη Βουλή για το έγκλημα στα Τέμπη. Η δικογραφία, η οποία εδράζεται σε μήνυση συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον νόμο 3126 του 2003, περί «ποινικής ευθύνης των υπουργών».


Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε «την 17/6/2024 ποινική δικογραφία που αφορά στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στον πρώην υπουργό Επικρατείας και εκτελούντα χρέη υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, Γεώργιο Γεραπετρίτη, στο πρώην υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Χρήστο Τριαντόπουλο, στο πρώην υπουργό Πολιτικής Προστασίας κατά την χρονική περίοδο 2021 - 2023, Χρήστο Στυλιανίδη, στον υπουργό Δικαιοσύνης, Γεώργιο Φλωρίδη, στον πρώην υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, στον πρώην υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη και στην πρώην υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη».


Υπενθυμίζεται ότι άλλη μια δικογραφία για το μπάζωμα στα Τέμπη κατά των Χρήστου Τριαντόπουλου, Μιχάλη Παπαδόπουλου, Ζωής Ράπτη και Θάνου Πλεύρη διαβιβάστηκε στη Βουλή μία ημέρα πριν «κλείσει» το Κοινοβούλιο λόγω ευρωεκλογών. Με τον τρόπο αυτόν η πλειοψηφία εξασφάλισε να μην συζητηθεί προεκλογικά το αίτημα που θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. 

Σημειώνεται ακόμη ότι πριν από 10 ημέρες περίπου στη Βουλή διαβιβάστηκε μία ακόμη δικογραφία, η οποία σχηματίστηκε μετά από ένδικα μέσα που κίνησαν από κοινού γονείς και σύντροφος θύματος κατά των πρώην υπουργών, Κώστα Καραμανλή του Αχιλλέα και του Μιχάλη Παπαδόπουλου, για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Επίσης έχει διαβιβαστεί στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο δικογραφία κατά του Κώστα Καραμανλή μετά από μήνυση τραυματία των Τεμπών.

Ωστόσο η κυρία δικογραφία δεν έχει διαβιβαστεί ακόμα λόγω του ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα. Η δικογραφία που είχε πάει στη Βουλή τέλη Φεβρουαρίου με αίτημα της εξεταστικής και όχι με εφαρμογή του άρθρου 86, ήταν «λειψή» καθώς δεν περιελάμβανε καταθέσεις κατηγορουμένων και υπόπτων.