8 Ιουνίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ για τις νέες αποκαλύψεις για τα Τέμπη: «Στεκόμαστε στον αγώνα των συγγενών των θυμάτων» «Στεκόμαστε στον αγώνα των συγγενών των θυμάτων που δεν σταματούν, με υψηλό προσωπικό και συναισθηματικό κόστος, να διερευνούν κάθε πλευρά της τραγωδίας ζητώντας επιτακτικά να αποδοθεί δικαιοσύνη» τονίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το πόρισμα για τα Τέμπη του καθηγητή Μανώλη Παπαδάκη από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον.

Μεταξύ άλλων ο κ. Παπαδάκης διαπιστώνει πως δεν είναι βέβαιο ότι τα θύματα είναι 57, αφού τα βιολογικά δείγματα είναι 85. Αναφέρει πως «δεν έχει διαπιστωθεί εάν τα 28 επιπλέον βιολογικά δείγματα που συλλέχθηκαν ανήκουν στα 57 θύματα, με αποτέλεσμα να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και θύματα τα οποία δεν έχουν διασταυρωθεί….».Σε σχέση με τα αίτια θανάτου των θυμάτων στα Τέμπη, ο κ. Παπαδάκης αναφέρει πως με πιθανότητα 79% το ποσοστό των θανάτων συνεπεία της πυρκαγιάς κυμαίνεται μεταξύ 51% και 100%. Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία» δίνει «τεράστιες πιθανότητες το μεγαλύτερο ποσοστό των θανάτων να προήλθε από την πυρκαγιά που ξέσπασε, ως αποτέλεσμα των εκρηκτικών υλικών τα οποία, όπως έχει πλέον διαπιστωθεί, υπήρχαν στην εμπορική αμαξοστοιχία».

Aναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Σχεδόν δεν περνάει μέρα χωρίς να έρχεται στο φως κάποια νέα, συγκλονιστική πλευρά του εγκλήματος στα Τέμπη, σχετικά με τους τραγικούς χειρισμούς των αρμόδιων αρχών, και των πολιτικών προϊσταμένων τους ακόμα κι όσον αφορά την ταυτοποίηση των θυμάτων.

Το νέο πόρισμα – βόμβα για τα Τέμπη του καθηγητή Μανώλη Παπαδάκη από το Πανεπιστήμιο του Χιούστον προκαλεί νέα ερωτήματα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Δημοκρατία», το πόρισμα, που ήδη κατατέθηκε στον ανακριτή, εντοπίζει κενά στην ταυτοποίηση των δειγμάτων dna που συλλέχθηκαν στον χώρο της τραγωδίας και θέτει σοβαρά ερωτήματα ακόμα και για τον ακριβή αριθμό των νεκρών.


Κυρίως όμως, διαπιστώνει με υψηλότατο ποσοστό βεβαιότητας, πως ο θάνατος πολλών από τα θύματα προήλθε από τις εκρήξεις που προκάλεσαν τα εύφλεκτα υλικά, και όχι από τη σύγκρουση αυτή καθ’ αυτή. Τα εύφλεκτα υλικά, που μεταφέρονταν παράνομα η εμπορική αμαξοστοιχία, των οποίων την ύπαρξη αρχικά αρνήτω η κυβέρνηση και που ακόμα δεν ξέρουμε ποιος ήταν ο παραλήπτης τους.

Στεκόμαστε στον αγώνα των συγγενών των θυμάτων που δεν σταματούν, με υψηλό προσωπικό και συναισθηματικό κόστος, να διερευνούν κάθε πλευρά της τραγωδίας ζητώντας επιτακτικά να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Δικαιοσύνη και κάθαρση που δεν θα έλθει αν η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης δεν φτάσει ως το τέλος κι αν δεν κληθούν να απολογηθούν στον φυσικό δικαστή οι υπαίτιοι. Αυτό όμως απαιτεί πολιτικό θάρρος και κοινωνική ευαισθησία που η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία προστατεύει με κάθε μέσο τους υπουργούς της, έχει αποδείξει πολλάκις πως δεν διαθέτει».