Οι εταιρείες θα μπορούν, από την ερχόμενη εβδομάδα, να επαναφέρουν τις τιμές στα προ της μείωσης επίπεδα, δηλαδή θα τις αυξήσουν
Τίτλους τέλους ρίχνει από σήμερα το μέτρο με τα «ταμπελάκια» μόνιμης μείωσης τιμής στα σούπερ μάρκετ. Πρόκειται για την παρέμβαση που είχε πραγματοποιήσει η κυβέρνηση, με βάση την οποία όποιο προϊόν εντασσόταν σε αυτό θα έπρεπε να αποκτά μια μείωση τιμής τουλάχιστον 5%, η οποία θα έπρεπε να διατηρηθεί για 6 μήνες και είχε φτάσει να αφορά περίπου 4.000 προϊόντα.
Οπως είναι λογικό, ο κίνδυνος να υπάρξουν ανατιμήσεις σε κάποια από αυτά τα προϊόντα, αφού ο πληθωρισμός τροφίμων συνεχίζει να είναι θετικός, είναι υπαρκτός, παρά το ότι από το υπουργείο διαμηνύουν ότι η πλειοψηφία των προϊόντων αυτών έχει ενταχθεί στα επόμενα μέτρα που εφαρμόστηκαν από 1ης Μαρτίου. Άλλωστε, αρκετοί είναι οι παράγοντες της αγοράς που είναι απαισιόδοξοι αναφορικά με τη δυνατότητα αισθητής αποκλιμάκωσης των τιμών, επισημαίνοντας πως σχεδόν όλοι οι συντελεστές του κόστους φαίνεται πως θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα από το παρελθόν.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι εταιρείες θα μπορούν, από την ερχόμενη εβδομάδα, να επαναφέρουν τις τιμές στα προ της μείωσης επίπεδα, κάτι το οποίο θα συνιστά αύξηση της τιμής, σε μια συγκρυρία που ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα παραμένει στα ύψη.
Νέα βάρη
Αλλωστε, όπως σημείωσε πρόσφατα ο πρόεδρος Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος Απόστολος Ραυτόπουλος, δεν θα υπάρξει σταθεροποίηση γιατί την 1η Ιουνίου ξεκινούν οι νέες τιμές των 4.000 προϊόντων που ήταν στη μόνιμη μείωση της τιμής. «Επανέρχονται επομένως οι τιμές στην προτέρα κατάσταση», ξεκαθάρισε για την περίπτωση σταθεροποίησης των τιμών. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, θα αυξηθούν από 5 έως 10% τα 4.000 προϊόντα που, όπως υποσχόταν το υπουργείο Ανάπτυξης, θα βρίσκονταν σε μόνιμη μείωση τιμής.
Κάτι τέτοιο θα σήμαινε νέα βάρη για τους καταναλωτές, οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς πίεσης κατά την τελευταία τριετία και ενώ η κυβέρνηση αρνείται να λάβει μέτρα όπως η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, κάτι που έχουν προτείνει τόσο οι βιομήχανοι τροφίμων όσο και εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ.
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας, κατά τις προηγούμενες ημέρες, στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ξέκοψε οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ, γιατί «δεν θέλει να βάλει την υπογραφή του σε μια αποσταθεροποίηση του προϋπολογισμού», την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπαιξε το χαρτί των επιστολών ως έσχατη λύση για να δαμάσει τις… τιμές.
Ωστόσο, η απάντηση ήρθε από τον πρόεδρο του ΣΕΒΤ κ. Γιώτη, ο οποίος ανέφερε ότι, εφόσον υπήρχε μείωση του ΦΠΑ, τότε οι βιομηχανίες θα δεσμεύονταν να προχωρήσουν άμεσα σε μειώσεις τιμών, κάτι που δεν φαίνεται να... συγκίνησε τον κ. Χατζηδάκη, ο οποίος τους κάλεσε να μειώσουν ούτως ή άλλως τις τιμές. Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου, με την κυβέρνηση να την απορρίπτει.
Μετά τους βιομηχάνους των τροφίμων και οι εκπρόσωποι των σούπερ μάρκετ ζητούν τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, εκτιμώντας βάσιμα ότι κάτι τέτοιο θα έχει θετικές επιπτώσεις στις τιμές. Ωστόσο, η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στην αντίθετη κατεύθυνση, αρνούμενη επί της ουσίας να «ελαφρύνει» τους πολίτες.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ) και επικεφαλής του ομίλου ΜΕΤRO Αριστοτέλης Παντελιάδης τοποθετήθηκε για την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα ως αντίδοτο στην ακρίβεια, επισημαίνοντας πως μια αποκλιμάκωση του ΦΠΑ θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών. Απέρριψε, παράλληλα, τους ισχυρισμούς Χατζηδάκη ότι τη διαφορά αυτή θα την καρπωθούν οι εταιρείες. «Είμαι απόλυτος σε αυτό το θέμα. Η μείωση του ΦΠΑ θα περάσει στο ράφι», σημείωσε, στο πλαίσιο ενημερωτικής συνάντησης με δημοσιογράφους
Μάλιστα, ο ίδιος εμφανίστηκε απαισιόδοξος αναφορικά με τη δυνατότητα αισθητής αποκλιμάκωσης των τιμών, επισημαίνοντας πως σχεδόν όλοι οι συντελεστές του κόστους φαίνεται πως θα παραμείνουν σε υψηλότερα επίπεδα από το παρελθόν. Ανέφερε μάλιστα την περίπτωση του κακάο, η τιμή του οποίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την αποκλιμάκωση από τα επίπεδα - ρεκόρ του προηγούμενου διαστήματος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΓΟΥΡΙΔΗΣ
ΠΗΓΗ ΑΥΓΗ