10 Ιουνίου 2024

Έγκλημα Τέμπη: «Αρκετά με την ατιμωρησία» – Συγκλονίζει η Μαρία Καρυστιανού



 Οτι υπάρχουν τα νομικά ερείσματα ώστε με σταθμό τον βίαιο θάνατο των 57 συνανθρώπων μας στα Τέμπη να τροποποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και να πάψει η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων που φέρουν ποινικές ευθύνες διατρανώνει η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας. Αλλωστε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε την περασμένη Τετάρτη (5/6) στα γραφεία του Δικηγορικού Σύλλογου Αθηνών (ΔΣΑ) με πρωτοβουλία του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023 ο πρόεδρος της ολομέλειας Δημήτρης Βερβεσός διαβεβαίωσε ότι το δικηγορικό σώμα πρόκειται να υποστηρίξει ενεργά την τροποποίηση του εν λόγω νόμου.

Η κεντρική ιδέα των ομιλιών έγκριτων νομικών ήταν πως η άρση της ασυλίας είναι ζήτημα δημοκρατίας και κράτους δικαίου. Τη διατύπωση συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης που θα κοινοποιηθεί στον πρόεδρο της Βουλής και στα κοινοβουλευτικά κόμματα προς ψήφιση θα αναλάβει μία ad hoc ομάδα νομικής επεξεργασίας που θα στελεχωθεί από την επίτιμη αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μαρία Καραμανώφ, τους καθηγητές Πάνο Λαζαράτο και Νίκο Παπασπύρο και τη νομική εκπρόσωπο του συλλόγου Τέμπη 2023 Ελεονώρα Γεωργίου.

«Είναι θέμα τιμής για τον νομικό κόσμο»
Σαρωτικός στον λόγο του ήταν ο πρόεδρος του ΔΣΑ Δ. Βερβεσός, ο οποίος ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες του πολιτικού συστήματος, που υιοθέτησε και διατηρεί ένα βολικό νομικό πλαίσιο προστασίας πολιτικών προσώπων και τόνισε: «Είναι θέμα τιμής για τον νομικό κόσμο να υπερασπιστεί την προσπάθεια αυτή».

Ο ίδιος μιλώντας στο Documento έθεσε το χρονοδιάγραμμα του εγχειρήματος. «Στις 18 του μήνα πρόκειται να συνεδριάσουμε ως επιτροπή, οπότε σε περίπου ένα μήνα θα έχουμε τελειώσει το σχέδιο. Το πότε θα πάει τελικά στη Βουλή είναι άλλο ζήτημα, εικάζω πως θα γίνει τον Σεπτέμβρη. Για να έχει ισχύ θα πρέπει να ψηφιστεί από την πλειοψηφία. Θα το ψηφίσει η ΝΔ αυτό; Προφανώς δεν

θα το ψηφίσει» σημείωσε ο Δ. Βερβεσός. Θεωρεί μάλιστα ότι λόγω της συγκεκριμένης νομικής ρύθμισης «στο μέλλον θα ξέρουν οι υπουργοί πως θα είναι υπόλογοι».

«Είμαι υποχρεωμένος» συνέχισε «να συμβάλω γιατί κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει η κατάσταση. Οπως έλεγε και ένας ποιητής, χτυπάγαμε τα κεφάλια μας στον τοίχο, σπάσαν χιλιάδες κεφάλια. Ε κάποια στιγμή σπάσαν και τα σίδερα. Δεν γίνεται να μην κάνουμε κάτι, ακόμη κι αν χάσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι. Να εκτεθούν κάποιοι άνθρωποι».
Στην ερώτησή μας για την ηχηρή απουσία της ΝΔ από τη συνέντευξη Τύπου του συλλόγου Τέμπη 2023 ο Δ. Βερβεσός είπε: «Ο καλύτερος σχολιασμός είναι το χωρίς σχόλιο».

Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θεόδωρος Μαντάς, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Documento εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εφαρμογή της εν λόγω τροποποίησης πρόκειται να επηρεάσει νομικά την υπόθεση των Τεμπών. Συγκεκριμένα εξήγησε: «Η τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών δεν αφορά την τέλεση του αδικήματος αλλά συνδέεται καθαρά με τη διερεύνηση των συνθηκών τέλεσης. Από τη στιγμή λοιπόν που η νομοθετική ρύθμιση δεν συνδέεται με τον χρόνο και την τέλεση ενός αδικήματος, εάν δεν έχει επέλθει παραγραφή, σαφώς και μπορεί να διερευνηθεί και να συνδεθεί εν προκειμένω με το δυστύχημα των Τεμπών, εάν ο νόμος αλλάξει. Η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση δεν είναι ποινικού δικαίου αλλά ποινικής δικονομίας και δεν αφορά την τέλεση του αδικήματος αλλά τη διαδικασία της διερεύνησής του».

«Η διαφθορά σκοτώνει…»
Συγκλονιστική ήταν και η Μαρία Καρυστιανού, μητέρα της αδικοχαμένης 19χρονης Μάρθης, που μίλησε για την επαναφορά του κράτους δικαίου στη χώρα μας.

«Αρκετά με την ατιμωρησία των υπουργών, αρκετά με τη διαφθορά. Η διαφθορά σκοτώνει» είπε αρχικά, ενώ τόνισε την ηχηρή απουσία της προέδρου της Δημοκρατίας και φυσικά του πρωθυπουργού.

«Εγώ ως μάνα και ως πολίτης έχω δικαίωμα να μάθω γιατί κάηκε το παιδί μου» σχολίασε χαρακτηριστικά.