14 Ιουνίου 2024

Ανασχηματισμός – ανακύκλωση προσώπων: Οι αλλαγές στους υφυπουργούς και οι μετακινήσεις

 

Ανακύκλωση προσώπων αποδείχθηκε ο ανασχηματισμός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί τη διατήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό της ΝΔ.

Πλην των υπουργών που τέθηκαν εκτός κυβέρνησης (Αυγενάκης, Σκρέκας, Μιχαηλίδου, Καιρίδης) έχει σημασία να αποκωδικοποιηθούν οι αλλαγές και στις θέσεις των υφυπουργών.
Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, υφυπουργός αναλαμβάνει ο Χρίστος Δήμας στη θέση του Χάρη Θεοχάρη, ενώ στο υπουργείο Εσωτερικών τη θέση του αναπληρωτή υπουργού για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης αναλαμβάνει ο Βασίλης Σπανάκης. Σημειώνεται, ότι ο Θεόδωρος Λιβάνιος έγινε υπουργός Εσωτερικών στη θέση της Νίκης Κεραμέως.

Μία αλλαγή με έντονο πολιτικό αποτύπωμα αφορά τη θέση του υφυπουργού για θέματα Μακεδονίας-Θράκης την αναλαμβάνει ο Κώστας Γκιουλέκας, που παίρνει τη θέση του Στάθη Κωνσταντινίδη. Στη Βόρεια Ελλάδα η κυβέρνηση δέχτηκε ισχυρό πολιτικό πλήγμα, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιχειρεί αλλαγές ώστε να προσελκύσει το παραδοσιακό ακροατήριο της ΝΔ.

Επίσης, στο υπουργείο Μεταφορών τη θέση του υφυπουργού την αναλαμβάνει ο Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος αντικαθιστά τη Χριστίνα Αλεξοπούλου. Η Ζωή Ράπτη αναλαμβάνει υφυπουργός Ανάπτυξης, στη θέση του Μάξιμου Σενετάκη.

Παράλληλα, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αναλαμβάνει ο Κώστας Καραγκούνης στη θέση του Βασίλη Σπανάκη, που έγινε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ενώ υφυπουργός Πολιτισμού αναλαμβάνει ο Ιάσων Φωτήλας στη θέση του Χρίστου Δήμα, που έγινε υφυπουργός Οικονομικών.

Στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, υφυπουργός αναλαμβάνει η Κατερίνα Παπακώστα, στη θέση της Μαρίας Κεφαλά. Τέλος, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πέρα από την αλλαγή του Λευτέρη Αυγενάκη και την ανάληψη του υπουργείου από τον Κώστα Τσιάρα, υφυπουργός έγινε και ο Χρήστος Κέλλας, αντικαθιστώντας τον Σταύρο Κελέτση.

Χρησιμοποιώντας βουλευτές από την περιφέρεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχερεί να καλύψει κάποια πολύ σημαντικά κενά, τα οποία του κόστισαν στις ευρωεκλογές. Στη μεγάλη εικόνα, ο ανασχηματισμός εξαντλείται στην «ανακύκλωση» προσώπων, με τον πρωθυπουργό να φαίνεται αδύναμος και φοβισμένος.

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/