14 Ιουνίου 2024

Εισαγγελική έρευνα μετά τις καταγγελίες για νοθεία στις Ευρωεκλογές

 

Εισαγγελική έρευνα για διερεύνηση καταγγελιών για νοθεία στις εκλογές παρήγγειλε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη. H ανώτατη εισαγγελική λειτουργός δεν έδρασε αυτεπαγγέλτως αλλά μετά από επιστολή του πρώην αναπληρωτή υπουργού εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, η οποία και αναφερόταν σε σχετικές καταγγελίες του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου και του πρώην ευρωβουλευτή Γιώργου Κύρτσου.

Οι δύο τελευταίοι μέσα από αναρτήσεις σε λογαριασμούς που διατηρούν στα κοινωνικά δίκτυα κατήγγειλαν νοθεία στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Συγκεκριμένα ο κ. Βελόπουλος είχε γράψει «Δείτε πως έγινε η “καταμέτρηση” των επιστολικων ψήφων χωρίς έλεγχο και επιστασια! Δεν έγινε νοθεια… Σίγουρα», ενώ ο κ. Κύρτσος σε ένα πιο μακροσκελές κείμενο είχε αναφέρει μεταξύ άλλων το θέμα της διαφοράς του ποσοστού της ΝΔ με επιστολική ψήφο(41%) και του ποσοστού της ΝΔ στα εκλογικά τμήματα(27%), λέγοντας χαρακτηριστικά πως «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι έχουμε να κάνουμε με νοθεία».

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, ο κ. Λιβάνιος απέστειλε χθες Πέμπτη 13/6 επιστολή στην κ. Αδειλίνη στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε «επειδή η εκλογική διαδικασία είναι η ύψιστη μορφή λειτουργίας της Δημοκρατίας, σας παρακαλώ πολύ, όπως εξετάσετε το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές καταγγελίες των κ.κ. Βελόπουλου και Κύρτσου προκειμένου να μην υπάρχει καμία σκιά για τη διενέργεια των εκλογών».

Στην επίμαχη παραγγελία της η κ. Αδειλίνη αναφέρει:
«Κατόπιν της από 13/6/2024 με αρ. πρωτ. Α.Π.69/13-6-2024 αναφοράς του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Θοδωρή Λιβανίου, με την οποία ζητά την διερεύνηση των καταγγελιών του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ κ. Κυριάκου Βελόπουλου και του πρώην Ευρωβουλευτή κ. Γεωργίου Κύρτσου περί «νοθείας» κατά την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, εν όψει δε του ότι είναι αυτονόητη η ανάγκη της ταχείας και σε βάθος διερεύνησης των ως άνω καταγγελιών, παρακαλούμε για τις δικές ενέργειες και για τη σχετική ενημέρωσή μας».

ΠΗΓΗ https://www.documentonews.gr/