Τεράστιο εθνικό ολίσθημα που του επέτρεψαν να κατέβει στις εκλογές! Πρώτη δύναμη σε Ροδόπη και Ξάνθη με μεγάλα ποσοστά, «εξαφανίζοντας» από τον χάρτη τα υπόλοιπα κόμματα
Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Θράκη, και ειδικά στους νομούς Ξάνθης και Κομοτηνής, συνιστά άλλη μια… επιτυχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, που κατέβηκε καθ’ υπόδειξη του τουρκικού προξενείου με «σημαία» την αναγνώριση εθνικής τουρκικής ταυτότητας για τη μουσουλμανική μειονότητα, έκανε επίδειξη ισχύος, αφήνοντας πίσω του με μεγάλη διαφορά τα υπόλοιπα κόμματα.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το κόμμα που ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 από τον Αχμέτ Σαδίκ, ο οποίος ηγείτο μέχρι τον θάνατό του το 1995. Διάδοχός του ήταν η χήρα του, Ισίκ Αχμέτ, η οποία προήδρευσε μέχρι το 1999. Στις ευρωεκλογές του 2014 το ΚΙΕΦ έλαβε περίπου 42.000 ψήφους (0,75%). Εκτός από σποραδικές ψήφους πανελλαδικά, όλες οι ψήφοι υπέρ του κόμματος προέρχονταν από τη Θράκη. Το ΚΙΕΦ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογικές περιφέρειες Ροδόπης (42%) και Ξάνθης (25%), ενώ έλαβε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στα πομακοχώρια. Στις ευρωεκλογές του 2019 παρουσίασε πτώση, λαμβάνοντας 40.211 ψήφους και ποσοστό 0,71%, χωρίς, όπως και χθες, να εκλέξει ευρωβουλευτή.
Tα τουρκικά ΜΜΕ
Τις προηγούμενες ημέρες στα τουρκικά ΜΜΕ δημοσιεύθηκαν εκτενή άρθρα με αναφορά στο «κόμμα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης». Ενδεικτικά, το TRT σημείωνε ότι «οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι ένας τρόπος για τους Τούρκους στη Θράκη να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην άρνηση του ελληνικού κράτους να τους αναγνωρίσει συλλογικά ως Τούρκους […] Τα θέματα που έφεραν τα στελέχη του στην πολιτική ατζέντα είναι η απαλλοτρίωση γης των Τούρκων, η στέρηση των δικαιωμάτων του πολίτη και τα προβλήματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση, την ταυτότητα και τα θρησκευτικά δικαιώματα.
Κατά την εκστρατεία τους για τις ευρωεκλογές, εκτός από το αίτημά τους για δικαιώματα, ανέδειξαν και τα προβλήματα με την κυβέρνηση στην Ελλάδα. Περίπου 150.000 Τούρκοι, την εθνική ταυτότητα των οποίων η Ελλάδα αρνείται εδώ και χρόνια, ζουν στην περιοχή της Δυτικής Θράκης. Η Αθήνα, αντί να τους αποκαλεί Τούρκους, προτίμησε να τους αποκαλεί “μουσουλμανική μειονότητα”, βασιζόμενη στη Συνθήκη της Λωζάννης».
Η πρόεδρος του ΚΙΕΦ, Τσιγντέμ Ασάφογλου, σε δηλώσεις της στο TRT ισχυρίστηκε προκλητικά: «Αυτές οι εκλογές θα είναι η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές άρνησης της ταυτότητάς μας, που ξεκίνησαν με το καθεστώς της χούντας στην Ελλάδα, αλλά συνεχίστηκαν ακόμη και μετά τη μετάβαση στη δημοκρατία» Δηλώσεις της Ασάφογλου παρέθεσε και το επίσης κρατικό πρακτορείο Anadolu, επισημαίνοντας ιδιαίτερες πτυχές της πολιτικής δράσης του μειονοτικού ΚΙΕΦ, το ευρωψηφοδέλτιο του οποίου αποτελείται, σύμφωνα με το πρακτορείο, κυρίως από «Τουρκάλες της Δυτικής Θράκης», σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, ενώ σε αυτό συμμετείχε και μια γυναίκα από την Εδεσσα, η Ευγενία Νατσουλίδου, που υποστηρίζει ότι ανήκει στη «μακεδονική μειονότητα».
Στο μεταξύ, χειροπέδες πέρασαν αστυνομικοί στη Ροδόπη σε υποψήφιο του τουρκόφωνου κόμματος DEB/ΚΙΕΦ, ο οποίος έξω από το εκλογικό τμήμα της ορεινής Μυρτίσκης μοίραζε σταυρωμένα ψηφοδέλτια. Μετά τη σύλληψή του κρατήθηκε στο Τμήμα και σήμερα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.
ΠΗΓΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ